Színe-java „bográcsos” főzőverseny

A bográcsos ételek eleink mindennapi étkei voltak, hiszen elég volt tüzet rakni és máris főzhették a finom ételt a bográcsban. Manapság is igen kedvelt a bográcsozás. Legutóbb épp Csallóközaranyoson rendeztek bogrács főzőversenyt a kultúrház előtti területen.

Ezen a kellemes hangulatú délutánon 11 csapat mérte össze főzésben való jártasságát, mely pont délben kezdődött, és az értékelésig két adag ételt kellett leadniuk. A főzéshez szükséges alapanyagokról mindenki saját maga gondoskodott, a szervezők viszont ennek fejében sátrat, padot, asztalt, vizet, valamint tüzifát biztosítottak. Ezt követően már minden csapat a tüzek mellett szorgoskodott. Mindenki mást étket főzött, voltak akik halászlevet, mások gulyást, disznótoros káposztát, sajátos pacalpörköltet, s ezek közül kiemelkedett a Szobi team által készített pofáspacal, mely igen kelendőnek bizonyult, sláger volt még a csülkös babgulyás, a tócsni és a tájainkon ismeretlen palócleves is, melyet az alapiskola pedagógusai készítettek.

011

A háromtagú zsűrinek bizony össze kellett szednie magát, hogy eldöntse az ízesebbnél ízesebb eledelekből, melyik volt a legfinomabb, szemre is tetszetősebb. Nos, este hat órára ez is kiderült. A délután legjobb főztjét a csallóközaranyosi nyugdíjasok csapata produkálta, így ők zsebelhették be a fődíjat. Második helyen a Balogh csapat bográcsosa végzett. Bronzérmes lett az Alcatraz Bár főzőgárdája. A rendezvényen résztvevők mindent megtettek a siker érdekében, de ami ennél is fontosabb volt, hogy együtt tölthettek el egy kellemes hangulatú délutánt. A hétköznapok rideg, sokszor embertelen „taposómalmait” félretették egy kicsit, s a gondoktól, bosszúságoktól megszabadulva, az igazi önfeledt szórakozás és az őszinte, baráti együttlét fontossága jellemezte a délután hangulatát.

Kép és szöveg: -pint-

Top