Új utakon a komáromi utánpótlás

Idén májusban alakult meg a BK Junior Komárno elnevezésű kosárlabdaklub, mely a 2007-es korosztálytól egészen 18 éves korig foglalkozik a Duna-parti város utánpótlásával. A 3 csapatban összesen 45 gyermek “pattogtatja a labdát”, a lurkók pedig összesen 76 mérkőzést játszanak majd a különböző bajnokságokban.

A gyerekek tavaly még a komáromi MBK színeiben nevelkedtek, a legkisebbek a nyugat-szlovákiai bajnokságban harmadikok lettek, Budapesten pedig megnyerték a nemzetközi BLF kupát. Ezenkívül két nemzetközi Streetball kupán is részt vettek, az egyiket megnyerték, a másikon pedig harmadikok lettek, ezzel pedig továbbjutottak az országos bajnokság döntőjébe, ahol végül csak a döntőben maradtak alul.

kosar2

Idén a fiatalabb és az idősebb “minicsapat” a nyugatszlovákiai bajnokságban, a juniorok pedig az országos pontvadászatban bizonyíthatnak. A szezon októberben rajtol, az edzéseket pedig Kajtor Richárd vezetőedző, Gabriel Uňatinský, egykori extraligás játékos és Michal Jantošík vezényeli. Mindhárman egyetemen szereztek edzői diplomát. A klubmenedzseri feladatokat Gyurícsek Attila látja el, akitől megtudtuk, hogy céljuk egy kosárlabda akadémia kialakítása. “Szeretnénk, ha egy előkészítő csapatot is
sikerülne összehoznunk, ami 8-9 évesekből áll. Eddig ugyan volt ilyen, de ők már kiöregedtek. A környékbeli városokat is szeretnénk bekapcsolni, Gútáról, Gyalláról és a falvakból is várjuk a tehetséges gyerekek jelentkezését” – beszélt a tervekről Gyurícsek.

kosar3

A jejenlegi játékosok között lányok is vannak, ők egyelőre a fiatalabbak közt a fiúkkal együtt játszanak, de később egy különálló lánycsapat is kialakításra kerül. A vezetők egyébként a jövőben azt is el szeretnék érni, hogy a különböző komáromi klubok felfigyeljenek arra, ha a gyerek az adott sportágban nem, de egy másikban viszont tehetséges. Amikor pedig ezt felismerik, küldjék őket át ahhoz a klubhoz, ahol a gyerek jobban tud majd érvényesülni.

kosar4

Mint minden csapatnál, az anyagiak itt is meghatározó szerepet játszanak. “Jelenleg 3400 eurót kapunk a városi költségvetésből, amiből 1000 euró lemegy a sportcsarnok bérletéért, vagyis nagyjából 200 eurónk marad minden egyes hónapra. Magyarul, eléggé erősen függünk a szponzorációs pénzektől. Számításaink szerint éves szinten körülbelül 12 ezer euróból már nyugodtan tudnánk működni. Itt hívnám fel a figyelmet arra, hogy közel 50 gyerekről van szó, és ezt a létszámot 100-ra szeretnénk emelni. Privigyén és Léván például 150 gyerekről szól a kosárlabda utánpótlás” – mondta el a klub menedzsere.

Az egyesület tehát várja az érdeklődők, az ifjú kosárlabdázni vágyók (2005 utáni születésűek), és végül, de nem utolsósorban a szponzorok jelentkezését is a 0903 82 19 77-es telefonszámon, vagy a gyuricsek@
itpartner.sk emailcímen.

Top