Idén sem marad el a karácsonyi nyugdíj

Több mint egymillió nyugdíjas jogosult idén a karácsonyi nyugdíj-kiegészítésre, amelynek összege nem változott a tavalyi évhez képest: az egyszeri juttatással kiegészülve idén is maximum száz euró jár a kisnyugdíjasoknak. Az év végi kiegészítést az kaphatja meg, akinek a nyugdíja nem haladja meg az 529,80 eurót.

nyug1

A karácsonyi nyugdíj-kiegészítés maximális összege 87,26, illetve 100 euró. Utóbbi összeg tartalmazza azt a 12,74 eurós egyszeri támogatást is, melyre az a mintegy 732 ezer kisnyugdíjas jogosult, akiknél a nyugdíj havi összege nem haladja meg a létminimum kétszeresét (396,20 eurót). A karácsonyi nyugdíj-kiegészítés nagysága aszerint változik, ki mennyi nyugdíjat kap: akinek magasabb a nyugdíja, az kevesebb támogatásra jogosult és fordítva. A legmagasabb, 100 eurós támogatást idén azoknak utalják, akik havonta csupán 198,10 euró nyugdíjat kapnak, a legalacsonyabb mértékű támogatásra (27, 56 euró) pedig azok jogosultak, akiknek nyugdíja 529,80 euró.

A karácsonyi nyugdíj-kiegészítés megítélése során figyelembe veszik az öregségi, a rokkantsági, az özvegyi és az árvasági nyugdíjat, valamint a más országokból kapott nyugdíjakat is.

Az összeget a Szociális Biztosító mindig a decemberi nyugdíjfizetési időpont napján fizeti ki – elektronikusan vagy postai úton. A támogatásért nem kell kérvényt benyújtani, az automatikusan jár.

(d)

Top