Összefogtak a gútaiak Tóthékért

Kettős balszerencse érte nemrég a helyi Tóth családot. Kigyulladt a házuk, ráadásul két egymást követő napon. Jólelkű és önzetlen emberek azonban azonnal a segítségükre siettek.

tothek1

A gútai Tóth család Dankó Pista telepen található házában a zárlatos szag­elszívó okozhatta a tüzet egy februári napon, illetve a lappangó tűz miatt másnap is felcsaptak a lángok, megrongálva az épület tetőszerkezetét és a berendezést. Lakhatatlanná vált a hajlékuk, ezért néhány napig a szomszédos fabarakkban leltek menedékre, azonban a szűkös helyen nemcsak a család, hanem a rágcsálók is tanyát vertek, így még sürgetőbbé vált a házuk felújítása. Csakhogy a család felnőtt tagjai hiába dolgoznak, keresetük nem elégséges a halaszthatatlan munkálatok kifizetésére.

Néhány jószívű és segítőkész gútai először külön-külön, majd pedig A Mi Gútánkért Polgári Társulás égisze alatt úgy döntött, segítő kezet nyújt a bajba jutott családnak. Kürti Mónika, a társulás vezetője érdeklődésünkre elárulta, Tóthék számára pénzgyűjtést szerveztek. „Az Együtt segítünk elnevezésű akció keretében március végéig gyűjtjük a pénzt a megszorult családnak. Úgy gondolom, sokkal többet tehetünk közösen, mint külön, ezért aztán létrehoztunk egy számlaszámot, amire a pénzadományokat várjuk. Tóth úr huszonhét esztendeje rendszeres véradó, és ha ezzel ő legalább három ember életét megmenti, akkor az a legkevesebb, hogy ha ő kerül nehéz helyzetbe, akkor viszontsegítünk” – fogalmazott megkeresésünkre Kürti Mónika.

tothek (7)

Jöttek is szép számmal a segítők, a közösségi oldalon közzétett felhívásra többen is jelentkeztek. Akadt, aki kétkezi munkát ajánlott fel, más a tetőszerkezet felújításához szükséges faanyagot, illetve a Gúta Service hulladékkezelő vállalat a konténereket térítésmentesen a család részére bocsátotta. Ám mindez nem elég, és a munkálatok elvégzéséhez anyagi segítségre is szüksége van a családnak.

A Mi Gútánkért társulás az OTP-ben egy speciális, kifejezetten erre a célra szolgáló bankszámlát nyitott. Március 31-ig várják a pénzadományokat az SK89 5200 0000 0000 1734 6710-es számlaszámra, az összegyűjtött összeg célirányosan lesz felhasználva.

tothek (3)

Művészek is csatlakoznak a család megsegítéséhez. Az Alma Art Polgári Társulás a helyi városi művelődési központtal karöltve március 12-én, vasárnap, este fél hattól a VMK-ban jótékonysági zenés programot szervez, amelyen fellépnek a régió előadói. Szépe Hilda főszervező érdeklődésünkre elárulta, az Új otthonért címet viselő műsorra a belépő tetszőleges, és a teljes összeget a Tóth család javára ajánlották fel.

Borka Roland, fotó: A Mi Gútánkért

Top