Tűz Leányváron

Több ezer négyzetméternyi területen égett a tarló és szárazfű az izsai Leányvár természetvédelmi területen egy hete, március 13-án, hétfőn. A komáromi tűzoltók az izsai önkéntes egységgel közösen fékezték meg a lángokat, jelentős kár nem történt.

izsa 2

Csontos Imre, a komáromi és gútai tűzoltó laktanya mérnök-alezredese a Deltának elmondta, nem sokkal kettő óra előtt riasztották őket, és az izsai önkéntes tűzoltó egységgel közösen csaknem egy órán át dolgoztak, míg sikerült a lángokat megfékezni. Mint megtudtuk, nagyjából 90 ezer négyzetméteren égett a száraz fű a természetvédelmi területen. „A tűz keletkezésének oka ismeretlen” – közölte lapunkkal az ezredes.

Rövid időn belül ez már a második tűzeset az ókori római emlékeket őrző, védett területen, legutóbb tavaly októberben csaptak fel a lángok ugyanitt. Az önkormányzatot nyugtalanítja a helyzet, ezért azt javasolta a Kerületi Műemlékvédelmi Hivatalnak, természeti károkozás ügyében tegyen feljelentést ismeretlen tettes ellen.

„Az októberi és a mostani eset között túl sok az összefüggés, vagyis gyanítható az idegenkezűség. Mivel azonban Leányvár nem az önkormányzat, hanem a Szlovák Vízgazdálkodási Vállalat és Nyitra megye közös tulajdona, ez ügyben csak javaslattal élhettünk“ – nyilatkozta lapunknak Domin István, Izsa polgármestere.

izsa 1

Izsa község határában, a Duna partján található Leányvár (Kelemantia) nevű dűlőben az ókorban római erőd, katonai tábor működött. Ennek falai azonban áldozatul estek az egykori kőkitermelésnek, ezért az ókori erődítményre ma már csak maradványok emlékeztetnek. Kelemantiáról bővebben itt olvashat.

-lm-

(Cikkünk a Delta március 20-i számában jelent meg.)

Top