Kinyílt a megyei bőségszaru

Múlt héten ismét ülésezett Nyitra Megye Önkormányzata. Jóváhagyták a megyei kulturális és sporttámogatásokat, útfelújításokról döntöttek, valamint több járásunkat érintő nagyobb beruházásról is: csaknem félmillió euróból teljesen megújul a Duna Menti Múzeum főépülete, de például 200 ezer euróból végeznek felújításokat az ógyallai Magnólia idősek otthonában is. Több pénz jut a középiskoláknak is. A választások évében kinyílt a megyei bőségszaru.

IMG_4297

Félmillióból újul meg a Kultúrpalota, de jut utakra, műemlékekre és iskolákra is

Mivel Nyitra Megye Önkormányzata tavaly jól gazdálkodott és 15 millió euró többlettel zárta a 2016-os évet, a megyei képviselők jóváhagyták, hogy a korábbi évekhez képest idén jelentősen több pénzt fordítanak kulturális és sporttámogatásokra, utak, épületek, műemlékek és intézmények felújítására.

Petheő Attila megyei képviselő, a kulturális és sportbizottság tagja lapunknak elmondta, pénzszűke miatt idén egyetlen pályázót sem kellett elutasítaniuk, és csaknem minden esetben megítélték a sportra és kultúrára igényelt összeget. „Ezzel járásunk civil szervezetei jóval több pénzhez jutnak, mint a tavalyi évben, amit nagy sikernek tartok“ – hangsúlyozta. Sporttámogatásban összesen 90 pályázó részesült a Komáromi járásból, a legtöbben 1700 eurós összeget kaptak. A kulturális támogatások terén is hasonló volt a helyzet, 96 komáromi járásbeli pályázó kapott támogatást.

Stubendek László komáromi polgármester, aki egyben megyei képviselő is, a megemelt összegű megyei beruházások kapcsán kiemelte a komáromi Duna Menti Múzeum főépületének rekonstrukcióját – a Kultúrpalota patinás épületének felújítására csaknem félmillió eurót hagyott jóvá a megyei közgyűlés. Ebből az összegből többek között villanyvezetékek és a fűtésrendszer újulnak meg, megoldják a statikai gondokat, fejlesztik a tűzvédelmi berendezéseket, de a szociális helyiségeket is – külön toaletteket alakítanak ki mozgássérültek számára. Egy lift is beépítésre kerül, hogy az emeleti kiállítások akadálymentesen megközelíthetőek legyenek. Mivel tavaly óta minden engedély rendelkezésre áll, még idén befejeződhet a fejlesztés. A Nádor utcai épület homlokzatát és tetejét már korábban újjávarázsolták.

Jelentős fejlesztési pénzeket kapott az ógyallai Magnólia idősek otthona: 120 ezer eurót fordíthatnak az erkélyek teljes felújítására, valamint további 88 ezer eurót az alagsorban található helyiségeik statikai problémáinak megoldására és a nedvesedés elhárítására. Jó hír a Karvai Szakközépiskolának, hogy 84 ezer euróból egy alacsony energiafelhasználású kazánházat építhetnek. A komáromi Műszaki Szakközépiskola 12 ezer euróból egy 5 személyes autót vásárolhat, továbbá csaknem 80 ezer eurót fordíthatnak a tornaterem melletti öltözők és szociális helyiségek rendbetételére. A komáromi Kereskedelmi és Szolgáltatóipari Szakközépiskola 83 ezret költhet ablakcserére, és a tornaterem padlójának felújítására. Több más kisebb, plusz pénzösszeget is beépítettek az idei költségvetésbe megyei fenntartású iskolák és intézmények számára.

Farkas Iván, a megyei MKP-frakció elnöke rámutatott, műemlékek felújítására is jut pénz, valamint aki a megyei Leader támogatásra pályázott, a teljes igényelt összeget megkapja. Ezzel kapcsolatban hangsúlyozta, a jelentősen megnövekedett támogatások miatt fokozott, még szigorúbb elszámolásra számítsanak a pályázók.

A felsoroltakon kívül újabb megyei útszakaszok felújítására is jut pénz még az idén. Szilas belterületén egy 1 kilométeres szakasz (III/1450), Nemesócsa és Tany (III/1456), továbbá Bajcs és Perbete (II/589) között pedig valamivel több mint 1 kilométernyi új aszfaltréteg kerül az úttestre, a Dunamocsot Búccsal összekötő közel 3 kilométeres útszakaszt (II/588) ugyancsak felújítják. Végezetül a Komárom és Ógyalla közötti 64-es főút és a hetényi út (II/589) kereszteződését is rendbeteszik még ebben az évben.

További lényeges hír, hogy a megye mint fenntartó, versenytárgyalást ír ki a komáromi kórház üzemeltetésére 2020-tól kezdődően. Jelenleg a Forlife/Agel SK társaság működteti a kórházat. Az MKP járásbeli képviselői a közgyűlésen sürgették a belgyógyászati pavilon felújításának megkezdését, melynek az eredeti tervek szerint már meg kellett volna valósulnia.

(csaba)

(Cikkünk a Delta április 3-i számában jelent meg.)

Top