Uszodaújítás, új parkolórendszer és a réztolvajok

KOMÁROM. Mivel a szeptember végi ülés programpontjait nem sikerült megtárgyalniuk a városatyáknak, múlt csütörtökön folytatták az ülésezést, sőt, mivel még mindig nem értek a végére, ezen a héten is összeül a képviselő-testület egy harmadik felvonásra.

buszallomas

Tárgyalták többek között a Comorra Servis városi cég féléves jelentését – a járulékos szervezet működteti többek között a fedett uszodát, a termálfürdőt, a jégpályát, a Panoráma szállót és a futballstadiont, a sportcsarnokot és röplabdacsarnokot is. Nagy Tamás igazgató elmondta, pozitív a gazdálkodásuk. Jelenleg is zajlik a szintén a kezelésükben lévő központi buszállomás épületének felújítása, külső hőszigetelése, mely nagyrészt pályázati forrásból valósul meg – a 89 ezer eurós támogatás mellé az önkormányzat fizette a 4 372 eurós önrészt.

Idén már ők működtetik a komáromi parkolórendszert is, melyet modernizáltak – új parkoló­órákat vásároltak a közbeszerzés útján kiválasztott City Parking vállalattól, mellyel 10 éves szerződést kötöttek. A külsős cég havi 5 ezer euróért üzemelteti az automatákat – ebben a berendezések árának törlesztőrészlete is benne foglaltatik, illetve az egész rendszer hátterét biztosító szoftverek és technológiák (pl. felhő alapú kommunikáció, banki terminálok, adathálózat) után fizetendő jogdíjak, illetékek is. A korábbi években a város havi 9 840 eurót fizetett az üzemeltetésért.

Jelenleg már négyfajta fizetési móddal lehet parkolójegyet vásárolni: érmével, bankkártyával a parkolóóráknál, továbbá az SMS-vásárláson kívül már a Click Park nevű mobil applikáció segítségével is. A legfontosabb változás, hogy a parkolójegyek konkrét autóhoz kötöttek, tehát minden vásárlási forma esetén meg kell adni a rendszámot (augusztusban részletesen írtunk az új rendszerről). Nagy Tamás reméli, az új rendszernek köszönhetően növekszik majd a parkolási fegyelem, így az ebből származó bevétel is. Szerinte meg kellene fontolni, hogy a Kossuth téri parkolás is fizetőssé váljon – de erről a képviselők dönthetnek.

A parkolójegy vásárlásának folyamata automatás vásárlás esetén:

táblazat-e1502871889611

Távfűtés helyett saját kazánt

Most is zajlik a fedett uszodában a nagymedence felújítása, és a körülötte lévő járófelületé is. A munkálatokra a testület 150 ezer eurót hagyott jóvá, ám ennél valószínűleg drágább lesz a felújítás, leghamarabb novemberre fejeződhet be. Nagy Tamás elmondta, a fűtést is újjá kellene építeni.

Ennek kapcsán Andruskó Imre ismételten felvetette, hogy a Comorra Servis által működtetett létesítményeket, de a városi alapiskolákat is le kellene csatolni a távfűtésről, és helyette lokális fűtésrendszereket kellene kialakítania a városnak, akár úgy, hogy az Eötvös iskolát és az uszodát is közös kazánnal fűtsék. Rámutatott arra, hogy ahol saját kazánnal fűtenek, ott jóval alacsonyabb – adott esetben akár feleannyi – a fűtési költség kilowattórára számolva, tehát sokat lehetne spórolni. Stubendek László polgármester kijelentette, a városi hivatal már dolgozik egy energetikai koncepción, ugyanakkor elhangzott az is, bármelyik városatya tehet ilyen értelmű javaslatot.

Réztolvajok a várban

Szó esett arról, hogy a komáromi Újvárban nemrégiben felújított kaszárnyaépületéről ismeretlenek lelopták a rézcsatornákat, és mivel uniós projektról volt szó, mihamarabb pótolni kell ezeket. A biztosító utólag kifizeti a kárt, de többen is kijelentették, valahogyan meg kell akadályozni a tolvajok garázdálkodását. Felvetődött, hogy gyakrabban kellene járőrözni a vár területén a városi rendőröknek, ám mivel ilyen nagy területen nem lehet minden sarokra rendőrt állítani, ami ráadásul költséges is, a központi erőd alapos bekamerázása jelenhetne megoldást.

kaszarnya

A képviselők második körben is jóváhagyták, hogy a Vársor utcai röplabdacsarnokot a Wasabi Team kyokushin karateklub vegye bérbe 20 évre, 1 eurós jelképes áron. Az egyesület vállalja, hogy a szerződés megkötésétől számított 5 hónapon belül önerőből megkezdik a rossz állapotban lévő csarnok felújítását, ahol elsősorban karateedzéseket tartanának, de akár már sportoknak is helyet adnának, ahogy az itt található mászófalat is minden érdeklődő számára elérhetővé tennék.

(csaba)

Top