Régiónkban többen választottak magyar iskolát

Némileg nőtt a magyar elsősök száma az elmúlt 5 évben. Ha a tavalyi évhez viszonyítunk, országosan kissé csökkent a tanulmányaikat magyar alapiskolában megkezdők száma, miközben a Komáromi járásban két éve egyre több a magyar elsős.

iskolasok_n

Szlovákiában a 2016/17-es tanévben 256 magyar alapiskola működött. Az idei, 2017/2018-as tanévet 252 iskolában nyitották meg – tájékoztatott Jókai Tibor, a Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetségének elnöke. Megszűnt a magyar tanítási nyelvű alapiskola az érsekújvári járásbeli Pozbán és Barton, továbbá a dunaszerdahelyi járásbeli Bakán és Csiliznyáradon. Régiónkban Megyercsen történt változás: az önkrományzat döntése értelmében a helyi magyar és szlovák alapiskolát egy közös igazgatás alá vonták össze.

A pedagógusszövetség a szlovákiai magyar iskolák tájékoztatása alapján idén is összesítette az első évfolyamot megkezdett tanulók létszámát. Eszerint a 2017/18-as iskolaévben a magyar tannyelvű iskolákban 3.798 elsős tanuló az 1. évfolyamot, 266 tanuló pedig a nulladik évfolyamot látogatja.

Az áprilisi beiratkozási adatokhoz képest jelentős az eltérés, hiszen az akkori adatok szerint országszerte 3.505 diákot írattak magyar tanítási nyelvű alapiskola 1. évfolyamába és 33 diákot a 0. évfolyamba.

Layout 1

Járási számok

Még szeptemberben beszámoltunk arról, hogy járásunk két legnagyobb városában, Komáromban és Gútán hány elsős kezdte meg tanulmányait az egyes iskolákban. Az SZMPSZ számaiból most további részletek váltak ismertté, legalábbis ami a magyar alapiskolákat illeti.

A tavalyi adatokkal összevetve akad néhány kifejezetten pozitív változás: Bátorkeszin például több mint duplájára, 13-ról 29-re nőtt az elsősök száma, de a komáromi Marianum is rekordot ért el idén a 47 elsőssel, miközben tavaly 23 gyerkőcük ült be először az iskolapadba. Az elmúlt 5 évet vizsgálva az ógyallai Feszty Árpád Alapiskola is csúcsot döntött, most indultak a legtöbb elsőssel, de ugyanez mondható el a gútai egyházi iskoláról, illetve a hetényi és a csicsói iskolákról is. Sajnos olyan iskolák is akadnak, ahol kedvezőtlenül alakul az elsősök létszáma az elmúlt 5 évet alapul véve: például a marcelházi, a naszvadi és a csallóközaranyosi magyar iskoláknál is szembetűnő a csökkenés.

-csá-

Kapcsolódó cikkünk:

Kiderült, hány elsős kezdte meg a tanévet – Komárom és Gúta számai

Top