Turizmus, ingatlanpiac, építőipar: virtuális séta a jövő

Néhány éve már léteznek azok a technológiák, melyek segítségével virtuális sétákat tehetünk egy-egy épületben, legyen az hotelszoba, wellness központ, eladásra kínált ingatlan, vagy éppen bérbeadandó irodahelyiség. Mostantól már térségünkben is elérhető a legmodernebbnek tekinthető 3D-s vizualizációs technika, amely lenyűgözően valóságosan mutat be bármilyen belső teret.

VR-Girl

Mi kell ahhoz, hogy virtuális sétát tehessünk egy ingatlanban? – tettük fel a kérdést Tóth Magdolnának, a Kelet-Európában és Ausztráliában jelenlévő 3D247 digitális ügynökség marketinges munkatársának. „Első lépésként beszkenneljük az egész ingatlan belsejét az egyik legfejlettebb, fotogrammetria és az infravörös fény kombinációját használó 3D-s kamerával. A kamerát elhelyezzük a helyiségben, ami aztán 360 fokban körbeforog, azért, hogy az adatokat rögzítse minden egyes centiméterről. Miután a fotózás véget ért, feltöltjük az adatokat egy szerverre, ahol feldolgozzuk, majd összeáll egy illesztések nélküli, átmenetmentes 3D Virtuális séta. 48 órán belül pedig ez a Virtuális tér készen áll arra, hogy bárki beléphessen. Ezt bármelyik böngésző segítségével megteheti, sőt, bármilyen képernyővel és internet kapcsolattal rendelkező eszközön keresztül, számítógépről, okostelefonról, táblagépről, VR-szemüvegről. Ráadásul egyszerűen meg is osztható sms-ben, Facebook-on, e-mailben, de beilleszthető weboldalra is” – sorolta, hozzátéve, a hagyományos virtuális sétákkal ellentétben, amelyek statikus képek diavetítésén alapulnak, az általuk kínált technológia a valódi tér tényleges, teljes digitális reprodukcióját valósítja meg. A kamera akár 50-200 panoráma-pontot állít elő, és összefűzi őket egy átmenetmentes, gördülékeny 3D modellbe. Nemcsak az egész ingatlan tekinthető meg minden szögből, de a pontos méretarányokat megtartva, akár nagyíthatjuk és kicsinyíthetjük is a képet.

Hamarosan ezek a virtuális séták válnak irányadó marketing eszközzé az ingatlanpiacon, a rendezvényszervezés, a vendéglátás és turizmus, valamint az építészet, építőipar terén. Az Egyesült Államok egyik legnagyobb ingatlanügynöksége szerint 95 százalékkal nőtt az érdeklődés a valósághű virtuláis séták használatának köszönhetően, háromszor annyi potenciális vevőt értek el, az eladások pedig több mint harmadával emelkedtek.

matterport-devices

Az elmúlt években sok szó estik a turizmusfejlesztésről régiónkban, a legmodernebb virtuális séták ráerősíthetnek erre. Megugranak a szobafoglalások, nő a bizalom, sőt, mivel az ügyfelek pontosan látják, mire számíthatnak, utólag elégedettebbek is.

„Őszintén hiszünk abban, hogy a szolgáltatásainkat igénybe vévők előnyt szereznek versenytársaikkal szemben“ – szögezte le Tóth Magdolna, hozzáfűzve, weboldalukon, a www.3d247.eu címen bárki részletesebb információkat kaphat, és az itt megadott elérhetőségeken kapcsolatba is léphet velük.

-x-

Top