„Kutya kötelességünk bennmaradni!”

KOMÁROM. A KFC alelnöke a stadionfelújításról: már megkezdődtek a tárgyalások a kivitelezőkkel.

f0011-e1507532239935


Mozgalmas évet tudhat maga mögött a komáromi labdarúgóklub, a KFC. Nyár elején sikerült feljutniuk a második ligába, melyre már negyven esztendeje nem volt példa, majd az új szezon előtt váratlanul távozott az egyik legfontosabb támogató, Strasser László. A lilák nagyon nehéz helyzetbe kerültek, sorra távoztak a játékosok, viszont a magyar állam mindenféle előjel nélkül bejelentette, hogy majd’ 6 millió euróért felújítaná a jelenleg kies­és elől menekülő felvidéki csapat stadionját. Az őszi szezonról, a második ligás tapasztalatokról, a stadionfelújításról és Strasser sokadszori visszatérésének lehetőségéről Szüllő Bélával, a klub alelnökével, a stadion-projekt kezdeményezőjével beszélgettünk.


• Hogyan értékeli az őszt?

– Nagyon boldogok voltunk, amikor kiderült, hogy a második vonalban folytathatjuk. Sikeresen szerepeltünk az edzőmérkőzéseinken, így joggal bízhattunk abban, hogy az országos bajnokságban is megálljuk majd a helyünket. Később viszont derült égből villámcsapásként ért minket a hír, mely szerint Strasser menedzser úr egészségügyi okokra hivatkozva távozni kíván. Ez nagy érvágás volt számunkra.

• Miért volt ez annyira rossz hír?

– Azért, mert a csapatnak a nyolcvan százalékát ő hozta ide, vele együtt pedig szinte mindenki távozott. Talán mondanom sem kell, hogy meghatározó egyéniségekről volt szó, akik nélkül kilátástalanná vált a jövőnk.

• Ekkor felmerült, hogy mégis maradnának a harmadik vonalban?

– Az alsóbb osztályban való indulás gondolata valóban felmerült, de az új szabályok miatt mindez komoly pénzbüntetéssel járt volna. A legnagyobb problémát viszont nem is ez, hanem a legalsóbb osztályba való visszasorolás jelentette volna, ráadásul az utánpótlás csapatainkat is egy osztállyal lejjebb sorolták volna, ezt pedig nem engedhettük meg.

• Ennek fényében talán jobb is, hogy szabálymódosításra került sor?

– Megmondom őszintén, valószínűleg most nem a második ligában fociznánk, de ha már így történt, minden kapcsolatunkat bevetettük, hogy a csapatot feltöltsük és megpróbáljunk minél jobban helytállni.

• A gárda jelenleg 3 pontra van a biztos bennmaradást jelentő pozíciótól. Terveznek erősítést?

– Fontos, hogy reális esélyünk van a bennmaradásra, ezért nagyon sok mindent meg is tettünk. Remélem, a szurkolók is valamilyen szinten értékelik mindezt. Ugyanakkor szükség lesz további erősítésre, ezen is dolgozunk.

• Konkrétum?

– Komoly tárgyalások zajlanak, de amíg nincs végleges válasz, vagy megegyezés, addig semmilyen konkrétumba nem mennék bele, Azt viszont elmondhatom, nagyjából 20 játékossal állunk kapcsolatban Magyarországról, Csehországból, Szlovákiából és Belgiumból is. Közülük 7-8-at biztosan itt szeretnénk látni tavasszal. A kanadai vonal is tovább él, abból is profitálhatunk, ezúttal pedig már nem a mennyiségre, hanem a minőségre összpontosítunk. Természetesen környékbeli tehetségeket, egykori KFC-játékosokat is újra megszólítottunk, hiszen a célunk az, hogy minél több „hazai” játékosunk legyen, akikre a közvetlen környezet is büszke lehet majd.

kfc4-e1501742371277

• Úgy hírlik, játékosokkal Strasser László is tárgyal, ráadásul Komárom nevében. Ez mit akar jelenteni?

– Azt mondom, adassék meg mindenkinek a lehetőség. Ebben a szellemben dolgozunk, ezért nem is titkoljuk, hogy egy hónappal ezelőtt egy asztalnál ültünk vele. Kérte, hogy hallgassuk meg, ez megtörtént. A klub vezetősége ezután azonban úgy döntött, hogy teljes mértékben elhatárolódik Strasser úrtól.

• Később mégis újra megjelent önök előtt…

– Egy tárgyalás kellős közepén váratlanul betoppant és elmondta nekünk, hogy befektetőket és játékosokat is hozna. Meglepődtünk, hiszen azt gondoltuk, ezt a témát már lezártuk, de ismét meghallgattuk. Később azonban ezt a történetet ismét elvetettük, és itt szeretném megragadni az alkalmat, hogy sokadszor is elmondjam: a KFC vezetősége a jövőben nem óhajt Strasser úrral együtt dolgozni. Semmiféle felhatalmazást nem adtunk és nem is tervezünk adni neki játékosok menedzselése ügyében.

• Ennyi volt tehát?

– Amit Strasser úr a klubunkért tett, azért hálásak vagyunk, mert valljuk be, nélküle most nem beszélhetnénk második ligáról. Ez a korszak azonban lezárult, most már külön utakon járunk.

• Mi a helyzet a stadionfelújítással?

– Az egész ügy menedzselésével a Magyar Labdarúgó Szövetség van megbízva, még mindig a papírmunka zajlik. Közös cél, hogy év végéig a szerződés megköttessék. A látványtervek megvannak, ezt korábban be is mutattuk, sőt, a kivitelezőkkel való tárgyalások is megkezdődtek. Közülük választják majd ki azokat, akik felépítik a stadiont.

• Jelenleg hogy látja, mikor játszhatja le a csapat az első meccsét az új arénában?

– Bízom abban, hogy a 2019/2020-as szezont már az új otthonunkban kezdhetjük meg.

kfc2

• Valóban létezik egy olyan kritérium, mely szerint bent kell maradni az országos második bajnokságban?

– Ennek a kérésnek már erkölcsileg is kutya kötelességünk lenne megfelelni.

• Tehát akkor van ilyen feltétel? Igen, vagy nem?

– Igen.

Ehhez viszont jó játékosok kellenek. Mikor láthatjuk először edzésen az új csapattagokat, és ha már itt tartunk, Peter Zelenský dirigál majd tavasszal is?

– Jelenleg vele van megegyezésünk. Január 10-re van betervezve az első felkészülési nap, itt már feltűnhetnek az új arcok. Ezután edzőtáborba vonulunk Patra, Boncsek Péter úr nemes felajánlásának köszönhetően, majd háromnapos intervallumokban felkészülési mérkőzéseket játszunk.

• Militosyant valóban vinné Szered csapata?

– Erővel senkit nem tudunk itt tartani. Vahagn ugyanakkor a szabadsága előtt megígérte, hogy januárban ismét találkozunk, tehát bízunk abban, hogy nem veszítjük el a gólvágónkat. Akikkel viszont több, mint valószínűleg nem számolunk: Janček, Moďoroši, Sekulič, Huszti, Vlade Tomáš, Kele és Rodriguez. Valószínűleg ők már nem lesznek tavasszal a csapat tagjai, de még minden változhat.

• Lehetnek-e merészebb céljaink a bennmaradásnál?

– Ez mind attól függ, hogy kiket sikerül igazolnunk, mindenesetre a célunk az, hogy megtartsuk a másodosztályt. Mindenkinek ez az érdeke, és a szurkolóknak is ezzel szeretnénk kedveskedni, hiszen ősszel nagyobb számmal látogattak ki a stadionba, ezért pedig hálásak vagyunk. Csakúgy, mint mindenki másnak, aki bármilyen módon segített minket, főleg az eddigi és az új szponzoroknak. A KFC nevében ezúton is békés, boldog karácsonyt, és sikerekben gazdag új évet kívánok. Hajrá, KFC. Hajrá, lilák!

Kovács Gerzson Dávid

(Cikkünk a Delta december 18-i számában jelent meg.)

Top