Kiegészítő rendelési időt vezetnek be

Január elsejével lépett életbe több új egészségügyi törvény, amely megváltoztatja a sürgősségi ellátási rendszert. A törvény másik szabályozása a körzeti orvosok rendelési idejét pontosítja és szigorítja a büntetések mértékét, amelyet a jogtalan illetékek elfogadásáért róhatnak ki, ez május elsejétől lesz érvényes.

waiting-room-vs-booking-tool

Az elsősegély szolgálat (LSPP) az új rendelet szerint hétköznapokon 16:00-tól 22:00-ig, hétvégeken és ünnepnapokon pedig 07:00-tól 22:00-ig fog működni. A többi idősávban a kórházban kialakított sürgősségi ellátó központ fogadja majd a betegeket. A jelenlegi elsősegély szolgálatoknak legkésőbb idén nyárig kell átállniuk az új rendre. „Elsőként a járási kórházban kell kiépülnie a sürgősségi ügyeletnek“ – tájékoztatta lapunkat a változásokról Bastrnák Tibor parlamenti képviselő. „Az egészségügyi minisztérium ettől a változástól azt várja, hogy a rászoruló betegek gyors és szakszerű ellátásban részesülhetnek“ – mondta a képviselő.

A másik változás a körzeti orvosokat és a rendelési idejüket érinti, amely szerint a körzeti orvosoknak hetente legalább 35 órát, a szakorvosoknak 25-30 órát kell rendelniük a törvénymódosítás értelmében. Azonban ha ledolgozzák a rendelési időt, akkor fogadhatják azokat a betegeket, akik a kiegészitő rendelési idő keretében fordulnak az orvosukhoz.

„A koalíció által beterjesztett javaslat azt tartalmazza, hogy a rendelési időben senki ne előzködhessen, az orvosoknak a teljes rendelési időt ingyenesen kell ellátniuk. Ha pedig a betegek hamarabb szeretnének orvoshoz menni – vagyis előre egyeztetett időpontban -, akkor ezt az orvos szabadidejében, csak rendelési időn kívül, teheti meg. Tehát nem azok kárára adnának konkrét időpontot, akik ezzel nem akarnak élni” – magyarázta a képviselő.

Hogyan is nézne ki ez a gyakorlatban? „Rendelési időben, például reggel 7:00-tól délután 13:00-ig az orvosnak mindenkit ingyenesen, előzködés nélkül kell ellátnia. Ha egy betegnek, aki időhiányban szenved, és nem szeretne sokat várakozni, az orvos a rendelési időn túl, például 13:00 után adhat időpontot. Ezért a külön időpontért az orvos legfeljebb 30 eurót kérhet“ – mondta a képviselő, leszögezve, ez nem hoz hátrányba egyetlen beteget sem és az összeg az esetek 90 százalékában nem éri el a tíz eurót. Ez csak egy lehetőség, amellyel az élhet, aki ezzel szeretne, transzparens módon.

Hozzátette: a kiegészítő rendelési idő bevezetését a szakma, az orvosok és a betegek érdekvédelmi szervezete is támogatja, hiszen sem az orvosok, sem a páciensek érdekei nem sérülnek ezzel a rendelkezéssel. Sőt ez garantálja, hogy a rendelési idő ingyenes marad.

Az egészségügyi minisztérium szigorítja a büntetéseket az orvosok által jogtalanul kiszabott illetékekért is. Aki bármilyen feltételt szab az orvosok közül a vizsgálatra történő berendeléshez, amelyet teljes egészében térít az egészségbiztosítás, arra 16 596 euróig terjedő bírságot szabhatnak ki.

szt

Top