Most megveheti a Lehár-épületet!

Komárom város heteken belül eladásra hirdeti meg a Lehár park melletti pati­nás épületet, melyben egykor az Arany hordó vendéglő működött, később a Lehár Eszpresszó és a Libresszó. A kikiáltási ár 600 ezer euró.

Várhatóan csak napok kérdése, és hivatalosan Komárom város tulajdonába kerül a Lehár-épület. A város egy csereügylet eredményeként kapja meg a Selye János Egyetemtől. Cserébe az egyetemé lesz három városi tulajdonú épület, illetve épületrész, amelyeket már 2005 óta használnak, sőt, át is építettek: az egyetem főépülete melletti tornacsarnok, a szomszédos adminisztrációs épület – ahol a tanulmányi osztály működik –, továbbá az éttermi rész. Ezek egyébként is az egyetem szerves részét képezik.

A komáromi képviselő-testület legutóbbi ülésén már foglalkozott is a kérdéssel: mihez kezdjen a város a pa­tinás épülettel? Alapvetően két felfogás csapott össze: próbálják-e bérbe adni az épület helyiségeit, vagy kínálják fel eladásra? Illetve: milyen áron hirdesse meg a város?

Szemeiteket a Poliklinikára vessétek!

Néhány képviselő kivételével – Knirs Imre, Bende István – a többség egyértelműen az eladás mellett érvelt, mondván, elég megnézni azt, hogy mi lett a volt Poliklinika sorsa azt követően, hogy a város tulajdonába került. Hét évvel ezelőtt a képviselők egymással versengtek azért, kinek az érdeme, hogy a városhoz került a Klapka téri épület. Akkor arról is szó volt, hogy több száz­ezerért vevő is van az épületre, ahol szálloda, fürdő, vagy éppen a legkülönbözőbb intézmények kaphatnának helyet, mára viszont teljes a pusztulás, az összedőlés fenyegeti, és legalább 5 millió eurót kellene beruháznia a volt Poliklinika új tulajdonosának – mint többször elhangzott, még jelképes 1 euróért sem kell senkinek.

Ahhoz, hogy a város bérbe adhassa a Lehár-épületet, legalább 1 millió eurót kellene befektetnie, hogy valóban vonzó legyen a bérlőknek. Honnan lesz erre pénz? – hangzott el a kérdés többször is, de válasz senkitől sem érkezett. Intő példa lehet a megyeháza épülete, melyet Komárom évek óta igyekszik felújítani, van is előrehaladás, de a rekonstrukcióra csak lépésenként tudnak pénzt adni. Sőt, a bérleti díjak nem fedezik teljesen a megyeháza felújítási költségeit sem.

Ingatlanszakértők szerint a Lehár-épület bérbeadásával évi 40 ezer eurós bevétele lehetne a városnak, ugyanakkor egy önkormányzat a vonatkozó törvények és szabályok miatt – pl. rugalmatlan jóváhagyási rendszer – mindig nehezebben tud jó bérlőt találni, mint a magánvállalkozások.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Mennyit kérjünk?

A nagy többség a fentiek miatt egyértelműen az eladást támogatta, csak abban mutatkozott véleménykülönbség, hogy mennyi legyen a minimális ár, amiért meghirdeti a város. Szakértői becslés szerint a Lehár-épület piaci értéke jelenleg 559 ezer euró.

Szabó Béla az általa vezetett pénzügyi bizottság javaslata mellett kardoskodott, mely szerint 800 ezer euróért kell eladásra kínálni az épületet, és külföldi médiákban is meg kell hirdetni, hogy külföldi nagybefektetők, például neves szállodaláncok is jelentkezhessenek. Néhányan hangsúlyozták, nem kell sietni az eladással, nem kell elkótyavetyélni a vagyont, akár éveket is lehet várni, amíg olyan érdeklődő érkezik, aki hajlandó többet fizetni az épületért.

Ezzel szemben Andruskó Imre 600 ezer eurós kikiáltási árat javasolt, mondván, ez is több a szakértői becslésnél, és ha lenne valódi érdeklődés az épület iránt, már az egyetemnél is kopogtattak volna, illetve akkor például a volt Poliklinika megvételére is lett volna jelentkező. Több képviselő arra mutatott rá, hogy ha a város éveket vár egy vevőre, akkor az minden évben költségeket jelent, hiszen oda kell figyelni az épületre, télen fűteni kell, hogy ne romoljon az állapota – bár ha egy épület üresen áll, az sosem tesz neki jót. Mint elhangzott, az alacsonyabb kikiáltási ár sem jelenti azt, hogy csupán ennyiért kel el az épület, ha többen érdeklődnek, az felhajtja majd az árat.

Végül a képviselő-testület többsége ez utóbbi javaslat mellett szavazott, tehát a város heteken belül – amint hivatalosan is a tulajdonába kerül – meghirdeti a Lehár-épület eladását 600 ezer eurós kikiáltási áron.

(csaba)

Top