Felújítják a templomtetőt

Ezekben a napokban munkásokat látni a komáromi katonatemplom tetején. Az épület főbérlője a Magyar Alkotó Művészek Szlovákiai Egyesülete (MAMSzE) megrendelésére újítják fel a tetőzet hátsó részét. A részletekről az egyesület vezetőségénél érdeklődtünk.

katonatemplom

„Nagy öröm számomra, de az egyesület egyik sikertörténetének is tartom, hogy mindkét alkalommal, 2016-ban és 2017-ben, amikor pályáztunk a katonatemplom tetőzetének a javítására, kaptunk támogatást a magyar kormánytól. Először kétmillió, a másik alkalommal hárommillió forintot. Ehhez az összeghez Komárom városa még hétezer euróval hozzájárult” – mondta Kopócs Tibor festőművész, a MAMSzE elnöke.

„Az épületnek ez a része állandóan beázott. Most sikerül a tető hátsó részét teljes egészében felújíttatnunk. Ugyanakkor ebből a pénzből még kifoltoztatjuk a hajó fölötti nagy tetőt is. Az építkezés előreláthatólag két hónapig tart majd” – tudatta Csémy Olivér, a MAMSzE alelnöke.

SONY DSC

A pénzből, amelynek egy része Magyarországról, a Teleki László Alapítványon keresztül, a Rómer Flóris Program keretében érkezett, már folynak a munkálatok. Az összköltség 22-23 ezer euró körül mozog.

„A kivitelező Szabolcs László szentpéteri vállalkozó, akit közbeszerzés útján választott ki Komárom városa, illetve a MAMSzE” – magyarázta Litomericzky Nándor, az egyesület titkára. „Kis csapattal, tíz emberrel dolgozik. Specialitásuk a templomfelújítás. Több templomot renováltak a környéken, többek között az izsai református templomot, de ők végezték a komáromi református templom tetőzetének a felújítását is” – sorolta a műépítész.

SONY DSC

„Ez még csak a kezdet. Később szándékunkban áll a templom homlokzatát és a belső tereit újrafogalmazni, rekonstruálni, hogy a katonatemplom szolgálja azt a célt, amit az egyesületünk elvárna tőle; természetesen Komárom kultúrájának istápolására is. Ez egy hosszabb folyamat, és újabb támogatók kellenek hozzá. Közben természetesen lesznek akcióink. Június 15-én a salgótarjáni művészkollégákkal közösen nagy kiállítást nyitunk – jelezte Kopócs Tibor.

B.J.

Top