Élet a cirkuszban

Szeretik a rétet a Vág mellett. A közeli csárdában már ismerősként fogadják őket. Azt mondják, hatalmas kifutót tudnak építeni itt a lovaknak és mindenük elfér. A 28 éve utazó Budapest Nagycirkusz minden évben megáll Komáromban.

Tíz éve ebben a sátorban lépnek fel. Írországban vendégszerepeltek nyolcvankilencben, amikor hallották a hírt, cirkuszok nyílhatnak Magyarországon. Hazamentek, és megalapították az első magyarországi magáncirkuszt. Kilencvennyolctól, éppen húsz éve, két évet Amerikában, a Ringling Bros. and Barnum & Bailey háromporondos cirkuszban töltött Ádám Krisztina, az édesanyja és két fivére egy lovasakrobata-számmal. Saját cirkuszukkal eleinte Magyarországot is járták. Négy éve csak Szlovákiában turnéznak. Téli telephelyük is itt van a Csallóközben.

SONY DSC

Történetek oroszlánokról

Maximus Antonio, ahogy a szakmában ismerik, a 38 éves oroszlánszelídítő és állatidomár megtörölte verejtékező homlokát. Húsz­évesen lépett először porondra saját maga idomította állatokkal, két tevével és két pónilóval, azóta az Utazó Budapest Nagycirkusz valamennyi állatszáma az övé. Amikor a család hazajött Amerikából, ő még maradt, és Gunther Gebel-Williams világhírű állatidomár mellett tanult. „Fokozatosan mutatta meg, amit tudott, és jól figyeltem. Tiszteltem és becsültem. Sajnos, 2001-ben elhunyt. Olyan ember, amilyen ő volt, nem lesz még egy” – mondta.

Azután oroszlánokról mesélt. „Az egyik oroszlánnak egyszer fájt a lába, és kint hagytam, hogy ne sántítson a porondon. Hátul volt bezárva. Tudta, hogy a társai mennek szerepelni, nagyon szomorú lett. Másnapra helyrejött egy kicsit, és felléphetett. Láttam, mennyire boldog, hogy mehet a többiekkel” – ragyogott az arca. Leónak a szájába dugja a fejét a porondon. „Ő az egyik legközelebbi családtagom, mert nálunk az állatok családtagok. Leó úgymond a legszelídebb, akivel ezt bemutatom, de elég veszélyes mutatvány. Oda kell figyelni minden egyes alkalommal, hogy ne történjen baj. Előtte fűrészport markolok, ne érezze a kezemen a hús szagát. Ha érezné, nagyobb lenne az esélye, hogy ráharapna az arcomra” – magyarázta.

SONY DSC

Az állatvédők nem lelkesednek a cirkuszi állatokért. Tavaly május közepén Pozsonyban tüntettek az ő cirkuszuk előtt is, ahogy erről a legnagyobb videómegosztó oldalon láthatók felvételek. „Nem haragszom ezekre az emberekre, sőt, támogatom őket. Igen! Vigyázni kell az állatokra, jó hogy felhívják erre a figyelmet. Tiszta a lelkiismeretem, mert szeretjük ezeket az állatokat. Minden nap foglalkozunk velük, mossuk, fürdetjük őket, kifutót építünk nekik” – felelte.

Az Utazó Budapest Nagycirkusz állatseregletében 13 teve, 5 póniló, 3 hidegvérű ló, 7 fríz ló, 2 láma, 1 emu és 1 bivaly található még. Az idei szezonban felújították a lovasakrobata-számot. „Ez most az új attrakció, nagyon tetszik a közönségnek” – mosolygott Maximus Antonio.

SONY DSC

Kirándulás, szabadság, élet

Cseh, lengyel, ukrán, litván, magyar akrobatákat láttunk az utóbbi években a porondjukon. „Tavaly tele voltunk olasz, spanyol, portugál, mongol artistákkal” – jegyezte meg Ádám Krisztina ügyvezető igazgató. „Temperamentumosabbak és beszédesebbek, mint a cseh, a litván artisták, akik az idei programban láthatóak. Ők inkább líraiak” – tűnődött. Azután arról beszélt, náluk mindenkinek adottak a teendői. Édesanyja a kasszában, a nagymama a büfében, egyik testvére a hang- és fénypult mögött, a másik testvér az állatokkal a porondon dolgozik „Kiváló munkatársaink, alkalmazottaink vannak, akik segítenek. Ez egy összeszokott csapat. Minden héten egyszer megbeszélést tartunk. Sokat gondolkodunk, milyen újítások legyenek a következő szezonban” – avatott be Ádám Krisztina, aki háromévesen állt először porondra, nyakában egy kígyóval, kilencévesen hajlékony akrobata száma volt, tizennégy évesen pedig már a család lovasakrobata-számában szerepelt. „Ezt csak szeretettel lehet csinálni, és mindig száz százalékot kell teljesíteni. Ha sokan vannak, ha kevesen. A cirkusz nekem kirándulás, szabadság, élet” – tette hozzá.

SONY DSC

A hálás bohóc

A 23 éves, budapesti Babeczky Patrik több éve bohóc. „Amikor befejeztem a hajózási szakközépiskolát, az egyik barátom megkérdezte, volna-e kedvem cirkusznál dolgozni. Megrántottam a vállam, és azt mondtam, miért ne” – kacsintott. A Richter Ramiro Maximus Cirkusznál kezdett, azután a Pinder’s Circus-höz került Angliába, két év múlva pedig Belgiumba, a Circus Universal társulatába. „Egy napon elment a bohócuk, nekem pedig már voltak begyakorolt számaim, ráadásul éppen akkoriban vettem kosztümöt magamnak. A cirkuszigazgató elé álltam, és megkérdeztem: lehetnék-e bohóc? Azt mondta, rendben van”. A tavalyi szezon végén az Utazó Budapest Nagycirkusz bohócának, Tommy Faiervergernek is lejárt a szerződése, és beajánlotta Babeczky Patrikot az Ádám családnak. „Hálás vagyok nekik, hogy itt ennyi lehetőséget kapok és fejlődhetek, hiszen minden bohócnak meg kell találnia a saját stílusát” – magyarázta. „A barátnőmet is a cirkusznál ismertem meg – Amarjargal Dungu a tavalyi műsorban lépett fel, mint kaucsuknő. Jelenleg Spanyolországban vendégszerepel” – fűzte hozzá a bohóc.

SONY DSC

Temetés után a porondon

A cseh Kaiser család öt évvel ezelőtt már vendégszerepelt az Utazó Budapest Nagycirkusznál. Hollandia, Svédország, Dánia, Belgium, Németország és Csehország cirkuszai után ismét itt dolgoznak. Az édesapa, Charlie Rigetti a cseh bohóc, húszéves ikerfiai közül Patrik a repülő fiú, Dany a zsonglőr. Régi cirkuszdinasztia sarjai, ők a tizenkettedik generáció. Komáromban érte őket nagyapjuk halálhíre. Prágába utaztak, megszervezték a temetést, melynek másnapján ismét a porondon álltak. „A produkciót egy lassú számra mutatom be, közben nagyapámra gondolok, aki május hatodikán hunyt el” – csuklott el Patrik Kaiser levegőakrobata hangja. Hét éve gyakorolja a gurtniszámot, tizenöt éves kora óta lép fel a két kötelet szorítva, közben a testével mutatványokat végez a levegőben. „A számot az édesapám tanította be, aki most ötvenéves, és egész életében porondon volt. Egyetlen évet sem hagyott ki” – tette hozzá Patrik Kaiser.

SONY DSC

Jól szórakozhattak, akik idén májusban ott voltak az Utazó Budapest Nagycirkusz komáromi előadásain. Láthatták a Kaiser család produkcióját helyettesítő győri break csoport vidám fickóit, ehettek vattacukrot, amelyet Patrik Kaiser édesanyja, illetve távollétében a Jókáról érkezett Marcela kínált. Vásárolhattak bohócorrot, világító, zenélő pillangót és ragyogó fényű pörgettyűt. Nézőként mindez hozzátartozik a cirkuszhoz. A színfalak mögé nézve azonban a dolgos mindennapok, a sok gyakorlás, a bírálatok ellenére az állatok szeretete és a kalandos vándorélet szintén.

Bárány János,
fotók: a szerző

Top