Kultúra, Oktatásügy

Szeptemberben tudományos konferencia a Selye Egyetemen

  • 2013.7.15

A komáromi Selye János Egyetem  Nemzetközi Tudományos Konferenciát szervez „Új kihívások a tudományban és az oktatásban“ címmel szeptember 17-én és 18-án a SJE Konferencia-központjában. A Teológiai Karon az Egyház és média témakörében hangzanak el előadások.
A konferencia 2013. szeptember 17-18. között kerül megrendezésre. A tanácskozás négy szekcióban zajlik: Az egyház és a média – Mgr. Lévai Attila, PhD, Reformok és alternatívák a didaktikában – Prof. Dr. Pukánszky Béla, DrSc., PaedDr. Horváth Kinga, PhD, Új távlatok a nyelv- és irodalomtudományban – PaedDr. Török Tamás, PhD., PaedDr. Keserű József, PhD, Információs és kommunikációs technológiák az oktatásban – RNDr. Árki Zsuzsanna, PhD, Gazdaság és társadalom – új trendek és kihívások – Ing. Végh Katalin, PhD., Ing. Šeben Zoltán, PhD.
Reformata.sk

Benyovszky szerepében az izsai Zámbó István

  • 2013.7.8

Augusztus 10-én a Honvéd Táncszínház szlovák, cseh, lengyel művészek közreműködésével a kassai Amfiteátrumban mutatja be Zsuráfszky Zoltán rendezésében a nagyszabású Benyovszky táncjátékot. A közelgő bemutatkozásról tartottak előzetes sajtótájékoztatót a kassai Thália Színház Márai Stúdiójában.

Az est első részében a 30 éves, Kossuth-díjas Ghymes együttes koncertjére kerül sor. A koncertet követő – Benyovszky Móric kalandos életéről szóló – táncjáték a Honvéd Táncszínház számára az idei évad egyik kiemelt előadása.
A táncjátékban, egy rendkívüli ember szenvedélyes és viszontagságos életútját követve „bejárjuk” szinte az egész világot, mint ahogy tette azt a híres kalandor, népszerű világutazó és emlékíró a 18. század közepén. Benyovszky, a magyar huszárkapitány és gróf, a szlovák földbirtokos és a lengyel hazafi, orosz hadifogoly Kamcsatkán, majd francia hős, s végül Madagaszkár királya lesz.
A Honvéd Táncszínház táncosai mellett a produkcióban még a kassai Železiar, Lengyelországból a sziléziai „Patria” táncegyüttes, a cseh Gabrhel együttes, valamint afrikai táncosok és felvidéki gyermekek is közreműködnek.
A zenész-énekes főszerepében Szarka Tamás látható, Benyovszky felesége, Hanszky Zsuzsanna szerepét Fekete Zsuzsanna táncolja. A különleges életútról készült darab egyik érdekessége, hogy az idősebb, emlékeit felidéző Benyovszky szerepében Ober­-frank Pált, Jászai Mari-díjas színművészt, míg a fiatal Benyovszky szerepében az Izsáról származó Zámbó Istvánt, a Honvéd Együttes Junior Prima-díjas szólistáját láthatjuk.
(miriák)

A legpusztítóbb földrengésre emlékezünk

  • 2013.7.8

Pénteken történt 250 éve, hogy Komáromot az oly sok természeti katasztrófa közül a legnagyobb sújtotta. Magyarország történetének legpusztítóbb földrengése komoly károkat okozott a városban, de ez sem törte meg Komárom akkori virágzását.

1763. június 28-án hajnali fél 6-kor következett be a katasztrófa. A még éppen ébredező várost a tudósok utólagos becslése szerint egy Richter-skála szerinti 6,3-as erősségű földrengés rázta meg. Hatalmas káosz és riadalom lett úrrá a város lakóin, néhányan a hajókra próbáltak menekülni, ám a földrengés okozta hullámok szintén veszélyt jelentettek. Korabeli leírások szerint szinte hullámzott a föld, több helyen megnyílt a talaj, melyből kén és hamu lövellt ki. A földmozgás következtében szinte minden ház megsérült vagy összeomlott, maga alá temetve több embert is. 63 személy meghalt, közel 120-an megsérültek, és az anyagi kár is jelentős volt. Összedőlt 7 templom, a trinitáriusok, ferencesek és a jezsuiták kolostora, rommá lett 279 nagyobb, tetemesen megrongálódott 785 kisebb épület, a vár és melléképületei szintén óriási károkat szenvedtek. Jól mutatja a rombolás mértékét, hogy a város épületeinek mindössze 9%-a maradt sértetlen. A földrengés sokkal több áldozatot is követelhetett volna, ha a térségben élő parasztok nem egy ősi építészeti technika szerint építkeznek: lakóházaik alapanyaga vályog és rugalmas fűzfavessző volt, az egyszerű kunyhók – és azok kéményei – pedig lefelé szélesedtek. Így a sanyarúbb anyagi helyzet dacára az ő épületeik sokkal jobban állták a rengéseket, mint a módosabb polgárok kőházai, vagy a bolthajtásos, többszintes paloták. A csapás következtében Mária Terézia királynő az egész birodalom területén engedélyezte a könyöradományok gyűjtését – összesen 15 145 forintot gyűjtöttek –, a város lakosságát 5 évre mentesítette az adóktól s a kincstári erődből elláttatta az építkezéshez szükséges faanyaggal.
Komárom lakosainak szorgalma rövid időn belül eltüntette a földrengés nyomait. Felépítették a rombadőlt templomokat és a városháza épületét, mindössze a tornyok magasságát csökkentették. Ismét fellendült a város kereskedelme és kézműipara. A virágzást mutatja, hogy még e komoly csapás után is emelkedett a város népessége. Ám Komárom lakossága nem felejt: az újabb földrengéstől rettegve a város képviselői elrendelték a bencések főapátjával az égiek kiengesztelésére, hogy naponta délután három órakor meghúzzák a Szent András-templom nagyharangját. E harangozás – mint ahogy a vasárnapi megemlékezés – azóta is emlékezteti a város lakóit az egykori katasztrófára.    Fóti Dávid

Hangos siker a Made in Hungária!

  • 2013.6.10

Állva tapsolnak és énekelnek a nézők a 60. születésnapját ünneplő Komáromi Jókai Színház nézőterén, a Made in Hungária című musical nem egy előadása után.
Az Amerikából hazatérő és Budapesten a helyét kereső Rickyt Puskás Péter m.v. alakítja. Kedvenc sztárja, Jerry Lee Lewis szerepében a legendás Fenyő Miklós m.v. lép fel Komáromban. Elsősorban nekik szól a megérdemelt ováció. Fenyő Miklós és Tasnádi István darabját Méhes László főrendező vitte színre, akárcsak a 2001-es budapesti ősbemutatót, a József Attila Színház színpadán. A siker töretlen! A komáromi előadásban Holocsy Krisztina alakítja az Anya, Mokos Attila az Apa szerepét, Samponként Majorfalvi Bálint áll a közönség elé. Duci Jucit Tar Renáta játssza. Rudiként Szabó Viktort, Röné szerepében Tóth Károly egyetemi hallgatót, Bigali elvtársként Fabó Tibor Jászai Mari-díjas színművészt, a Rendőr szerepében Skronka Tibort, Lakóként pedig Olasz Istvánt láthatja a publikum.
A további szerepeket vendégművészek játsz-szák, akiket válogatáson talált meg a színház. A remek tánckar tagjai a Madách Musical Tánc- és Zeneművészeti Iskola növendékei. Az előadás koreográfusa Kispál Anita m.v., zenei vezetője Gebora György m.v. volt. A parádés díszleteket Rózsa István m.v., a gyönyörű kosztümöket Horváth Kata m.v. tervezték. A 60-as évek világa és igazi jampi ünnep várja a közönséget a Petőfi utcában, melyre nem egyszerű belépőjegyet szerezni.
(báj) Fotó: Kiss Gibbó Gábor

Egyetemisták nemzetközi sikerei

  • 2013.6.3

Már ötödik alkalommal vettek részt a Selye János Egyetem Gazdaságtudományi Karának hallgatói az amerikai Greensboro Egyetem által koordinált nemzetközi üzleti esetmegoldási programban. Különösen fontosnak tartjuk programunk mérföldkő jellegét, mert kiléptünk a globális színtérre. A korábban már beindult Erasmus diákcsere mellett létrejött minden angolul tudó és angol tudását fejleszteni kívánó hallgatónak egy nagyon modern kooperatív tanulási forma. Szlovákiában mi vagyunk az elsők, akik magyar nyelvű felsőoktatási intézményként bekapcsolódtunk egy ilyen programba. Eddig 51 hallgatónk kapta meg a program sikeres elvégzését igazoló oklevelet.
A programmal kapcsolatos tapasztalatait az alábbi módon foglalta össze két hallgatónk: Pilcz Henrietta (nappali tagozatos hallgató): Az X-Culture program lehetővé tette számomra, hogy részt vehessek egy nemzetközi programban, melyben a világ számos részéről vesznek részt diákok. Ezáltal a program nagymértékben hozzájárult, hogy megismerhessek különböző kultúrákat és szokásokat, ezzel is bővítve az ismereteimet. Emellett számos tapasztalatra tettem szert a nemzetközi menedzsment területén is, ugyanis egy vállalat számára kellett egy sikeresnek bizonyuló üzleti tervet kidolgoznunk. Annak érdekében, hogy minél hatékonyabban együtt tudjunk működni, igyekeztünk minden nap kapcsolatba lépni egymással. Úgy vélem, az X-Culture remek alkalmat kínál akár baráti kapcsolatok kialakítására is, így minden fiatal és tapasztalatra vágyó diák számára csak ajánlani tudom.
Juhos Ágnes (nappali tagozatos hallgató): Az X-Culture programban való részvételem során nagyon sok tapasztalatra tettem szert. Sok kihívás merült fel, amelyekre a megoldást nekünk kellett megtalálni. Szembesülnünk kellett kulturális különbségekkel, nyelvi akadályokkal, valamint az időeltolódással is. A csoporttársakkal próbáltuk a lehető legjobb megoldásokat megtalálni a felmerült problémákra. Ennek érdekében nagyon sokat egyeztettünk, szinte napi rendszerességgel. Ezáltal nem csupán az angol nyelvtudásunk fejlődött, de a kommunikációs készségünk, valamint különböző kultúrákból származó személyekkel való együttműködésünk is. Összességében elmondhatom, hogy csakis előnyökkel jár a programban való részvétel.
Dr. Poór József,
egyetemi tanár, a program vezetője

Jókaisok újabb sikere

  • 2013.5.27

A Jókai Mór Alapiskola minden évben részt vesz az „Európa az iskolában“ című versenyen, amelynek az idei mottója így hangzott: ,,Európa a polgárokért, a polgárok Európáért“. Több kategóriában, és több művészeti ágon versenyeztek a benevezett alkotások. Így multimediális, irodalmi és képzőművészeti szinten.
A Jókaisok ismét jól szerepeltek ezen a megmérettetésen, ugyanis a képzőművészeti ág mindhárom kategóriájában helyezést értek el, melyben a rajzok ún. kombinált rajztechnikával készültek. Az első kategóriában, ahol 6-9 év volt a korhatár, Tóth Anita III. A osztályos tanuló második helyet, a második kategóriában, ahol a korhatár 10-12 év volt, Pint Boglárka V. B osztályos tanuló az első helyet, és a harmadik kategóriában, ahol 13-15 évben határozták meg a korhatárt, pedig Tóth Réka Márta VIII. B osztályos tanuló szintén az első helyet szerezte meg. Mint ahogy Jókai Éva felkészítő pedagógustól megtudtuk, a három kategóriában 22 pályaművel neveztek a versenyre.
Az iskola évek óta jelen van az ilyen jellegű megmérettetéseken, és sikerül is díjakat elhozni, mellyel öregbítik az iskola jó hírnevét. A tanulókat Jókai Éva és Balázsy Géza pedagógusok készítették fel.
Kép és szöveg: -pint-

Elismerésben részesültek

  • 2013.4.15

Kitüntették Komárom város legeredményesebb pedagógusait az elmúlt évben elvégzett eredményeik alapján. A Tiszti Pavilonban megtartott rendezvényen a kitüntetettek átvehettek a város vezetésétől egy emlékplakettet és egy oklevelet is.
Először az alapiskolák pedagógusait szólították: Milada Kolárikovát (Komenský utcai alapiskola), Katarína Pallyovát (Határőr utcai alapiskola), Kolek Margitot (Eötvös utcai alapiskola), Jelenka Évát (Eötvös utcai alapiskola), Monika Melečkyovát (Rozmaring utcai alapiskola), Marta Žaben-skát (Rozmaring utcai alapiskola), Mészáros Adriannát (Munka utcai alapiskola), Károlyi Szikonya Juditot (Munka utcai alapiskola), Pfeiferlik Annamáriát (Jókai Mór Alapiskola), Novák Ágotát (Művészeti alapiskola) és Katarína Takáčovát (Szabadidőközpont), majd mél­-tat­­ták munkásságukat.
A helyi óvodák tanítónénijei közül Andrea Bálintová (Eötvös utcai óvoda), Botló Angelika (Őrsújfalui óvoda), Jana Jobbágyová (Kapitán utcai óvoda), Krűger Zsuzsanna (Ferencesek utcai óvoda) és Zuzana Tóthová (Komáromi Kacz utcai óvoda) részesültek elismerésben.
szt

„A felhőtlenségről nem érdemes írni”

  • 2013.3.4

Megjelent Kiss Péntek József pedagógus, tanár Kihallgatás című, novellákat, karcolatokat és elbeszéléseket tartalmazó kötete. Minden megtörtént, és semmi sem történt meg, mondta a szerző, amikor meglátogattuk. Hozzátette: ahhoz, hogy a szöveg irodalommá váljon, a valóságot irodalommá kell alakítani. Kiss Péntek Józseffel beszélgettünk.
Ezek a tizen– huszonéves írások megjelentek már valahol?
– A korabeli sajtóban. Akadt olyan, ami kétszer is, különböző változatokban. Egyedül a tavaly írt A rózsafa koporsók nem jelent meg még sehol. Szüleim testvéreit Magyarországra telepítették a lakosságcserekor. Egyik nyolcvanéves unokanővérem mesélte ezt a történetet. Megtörtént komáromi eset. Még a házat is láttam, ahonnan kitelepítették.
• Több novellában visszaköszönnek motívumok egy másikból. Mint a rántott hús, mustárral az • Egy szelet hús és a Csuli című novellákban.
– Nemcsak élethelyzetek, hanem szereplők is visszaköszönnek a prózai írásaimban. Husi például több elbeszélésben szerepel. Ha minden igaz, nemsokára megjelenik a dramatikus szövegeimet tartalmazó kötet, és abban szerepel ez a hangjáték is. Annak idején, a Szlovák Rádió Magyar Adása felvételén, Varsányi Mari volt Husi.
• Mindegyik mű tragikus kicsengésű.
– Szerintem a felhőtlenségről nem érdemes írni. A téma mindig a konfliktus, a gond, a probléma, a tragikum. Még akkor is, ha egy vidám epizódokat tartalmazó szövegről van szó.
• Misztikum is van bőven.
– Az ezoterikus világ is része az életünknek, de nincs elég bátorságunk ezekről a dolgokról beszélni. Minden ember életében előfordulhatnak olyan momentumok, amikre nem talál magyarázatot. Életünket a titkok teszik színesebbé. Fontos, hogy a saját titkaira mindenki maga találjon választ. Mostanában egyre többet foglalkozom a párhuzamos világokkal. Lehet, hogy regényt írok belőle.
• Hol találkozhatnak az érdeklődők élőben a Kihallgatással?
– Március 6-án, szerdán 17 órakor kezdődik az író-olvasó találkozó, a Csemadok Kossuth téri székházában. Mindenkit szeretettel várok!
Bárány János Fotó: archívum

Az anorexiáról ír regényt a győztes

  • 2013.2.2

A budapesti Jónás Ágnes nyelvész kapta az idei Jókai-díjat a Jókai Közművelődési és Múzeum Egyesület valamint a budapesti Falvak Kultúrájáért Alapítvány Jókai Emlékbizottsága irodalmi pályázatán. Ő nyújtotta be a legjobb jeligés pályaművet „A magyar táj Jókai írásaiban” témában.
Tarics Péter író, publicista, a bírálóbizottság tagja közölte, a győztes nemcsak a tájak szépségét írta le, hanem jelentőségüket is ismertette, és kitért arra, mikor lett Jókai Mór a természet szerelmese. Jónás Ágnes a Jókai-díj, a nagy író kezének márványlapon elhelyezett gipszmásolata, boldog birtokosa először járt Komáromban. „A város gyönyörű!” – lekendezett az újságíró, író, aki az internetről szerzett tudomást a határon átnyúló irodalmi pályázatról. „Színikritikával és szépirodalommal is foglalkozom. Most az anorexiáról írok regényt, de nem szomorú történetet” – avatott be a szerző, aki a hagyományok szerint, a díjátadó ünnepség után megkoszorúzta Jókai Mór szobrát a Kultúrpalota előtt, ahol Dr. Keszegh Margit, a Jókai Közművelődési és Múzeum Egyesület elnöke olvasott fel gondolatokat Dr. Szénássy Zoltán néhai gimnáziumi tanár, helytörténész, az Egyesület volt tiszteletbeli elnöke Komáromi Olympos című könyvéből. A díjátadó ünnepséget minden évben Jókai Mór születésnapja (február 18.) környékén rendezik. Az idén az író születésének 188. évfordulója előtt tisztelegtek. A rendezvényen muzsikáló Fekete Éva és Misák Bence első zeneszáma után Dr. Keszegh Margit emlékezett Jókaira, majd Nick Ferenc, a budapesti Falvak Kultú­rájáért Alapítvány Kuratóriumának elnöke, a Magyar Kultúra Lovagrendjének alapítója mondott beszédet. Fazekas István, a tavalyi díjazott, a Stádium című új társadalmi és kulturális hírlapról beszélt, melynek felelős szerkesztője lett. A tavalyi, „Jókai hírlapjai” témában kiadott antológiát Végh József, a Jókai Emlékbizottság elnöke ismertette. Az idei győztes pályaműből Farkas Adrianna gimnáziumi tanár olvasott fel részletet. Végül Dr. Keszegh Margit elnöknő meghirdette a 2014-es Jókai-díjra kiírt pályázatot. Ezúttal Jókai és Petőfi barátsága a téma, a pályázat pontos feltételeit hamarosan megjelentetik a sajtóban.
A Jókai-díj 2006-ban született a budapesti Végh József és az időközben elhunyt Dr. Szénássy Árpád okleveles mérnök, helytörténész, a komáromi KT Könyv- és Lapkiadó volt ügyvezető igazgatója, mindketten a Magyar Kultúra Lovagjai, ötletéből.
Bárány János

Látványos mesemusical lett a Hókirálynő

  • 2013.2.18

Dobi Ákos zeneszerző, dalszövegíró, Hans Christian Andersen: Hókirálynő című meséje nyomán készült musicaljét mutatta be a minap a komáromi Teátrum színházi polgári társulás, Dráfi Mátyás Jászai Mari-díjas Érdemes Művész rendezésében. A produkcióban a színész lánya, Emese, unokái, Réka, Maja Virág és Miklós is szerepeket kaptak.
– Könnyebb volt így dolgozni – fogadott az előadás előtt Dráfi Mátyás. – Mindent meg tudtunk beszélni. Főleg Borbálával, a feleségemmel, aki az utóbbi időben nagy színházrajongó lett. Kosztümöt varr, foltozgat, jön a raktárba díszletet, jelmezt válogatni. Akárcsak másik lányom, Anikó. Réka unokámra nyugodt szívvel bíztam a Hókirálynő címszerepét. Az idén érettségizik Győrött, a konzervatóriumban. Emese lett a jó varázslónő és a lapp asszony. A kis Miki játssza Kayt. Maja Virág kisunokám rengeteg előadásunkat látta, szereti a színházat. Gerdának lett az Angyalkája, aki kíséri őt, és mutatja, merre kell menni, hogy jó útra térjen – tette hozzá a rendező. Anyalai Réka örül a címszerepnek. – Már vártam, mikor kapok végre nagy szerepet. Kiskorom óta ebben élek. Imádom a színpadot – vallotta be a jó hangú konzervatóriumi növendék. – Tetszenek a dalok. A mese mégis szomorú, mert Gerda sokat sír, én pedig nem szeretek sírni – árulta el a Gerdát játszó Czirfusz Viktória. Angyalkája, Hübsch Maja Virág elmondta, jó volt dolgozni a nagypapával. – Szeretem az Angyalka szerepét, mert az angyalka jó – közölte nemes egyszerűséggel. Kay alakítója, ifjabb Hübsch Miklós csatlakozott húga véleményéhez. – Az osztálytársaim tudják, hogy szerepelek, Komáromban biztosan megnéznek majd – mondta az alapiskolás. Ponty Tamás színész a gonosz Manót és a Rablófiút alakítja. – Szeretek gyermekeknek játszani. Azt is nagyon élveztem, amikor Pinokkió voltam a kassai Thália Színházban – nyilatkozta mosolyogva a színész. A mesemusical további szerepeiben Mák Ildikó (Nagymama) és Jóba István (Varjú, Rénszarvas) látható. A koreográfus Kulesa Kata volt. Mit üzen az iskoláknak Dráfi Mátyás, rendező? – Nagycsoportos óvodásoknak és kisiskolásoknak találtuk ki ezt a mesejátékot. Remélem, érdeklődnek majd iránta, teltházak lesznek; és azt is, hogy a produkciónk van olyan, mintha máshonnan hívnának meg egy előadást, sokkal több pénzért. Tudom, hátránya, hogy nem tornaterembe, nem osztályterembe készült. De mi igazi színházat szeretnénk adni a gyermekeknek!
Szöveg: Bárány János, Kép: Czirfusz Mónika

III. Richárd a színházban

  • 2013.2.11

Február 15–én, pénteken este hét órakor mutatja be a 60 éves Komáromi Jókai Színház társulata William Shakespeare III. Richárd című színművét, Martin Huba m.v. rendezésében. A történet szerint a hatalomra éhes III. Richárd több uralkodót, testvérét, gyermek rokonokat, főrendek egész sorát gyilkolja és gyilkoltatja le, majd áldozatainak özvegyét, árváját kéri és veszi nőül. A király alig kétévi uralkodás után, 32 esztendősen, 1485-ben vesztette életét a Rózsák Háborújaként számon tartott polgárháborús időszak utolsó nagy csatájában. A komáromi III. Richárd címszerepét Mokos Attila alakítja. Főbb szerepekben Tar Renáta (Lady Anna), Szabó Szvrcsek Anita (Erzsébet királynő), Rancsó Dezső m.v. (Buckingham), Bandor Éva Jászai Mari-díjas (Margit királyné), Holocsy Krisztina (York hercegnő). Az előadás szombaton (19.00) és vasárnap (15.00) is megtekinthető; a jövő héten február 22-én, pénteken és 23-án, szombaton (19.00) kerül színre.

https://www.facebook.com/komaromi.jokai.szinhaz?ref=stream

Jön a Férfi és Nő koncert!

Udvaros Dorottya a Hóesésről, a Hiába szép lányról énekel, szenvedélyes duetteket ad elő Básti Juli és Cserhalmi György, Kulka János is énekelte már lemezre Dés László dalait. A legendás Férfi és Nő koncert az Orlai Produkciós Iroda jóvoltából a 60 éves Komáromi Jókai Színház színpadán tekinthető meg március 2-án, szombaton 19.00 órai kezdettel! Dés László dalai, Bereményi Géza rendezésében különleges előadást ígérnek. Jegyek már kaphatók.     Összeállította: (bárány)

Családi Napok képekben

  • 2013.2.11

 

Egy színvonalas fesztiválon vehettek részt azok, akik a múlt hétvégén ellátogattak a „Családi Napok“ elnevezésű rendezvényre.

Az erődnél felállított fesztiválsátorban a gasztronómiáé és a kultúráé volt a főszerep. Az érdeklődők láthattak hagyományos disznóölést és ételeket is kóstolhattak. Számos gyermekprogrammal is készültek a szervezők. Az esti bulikon pedig a jó hangulatról a Ladánybene 27, a Parapács zenekar, Lakatos Róbert és a RÉV zenekar, Korpás Éva és zenekara, Zsapka Attila és Madarász András gondoskodott.     ssy

Felújítások a Jókai Mór Alapiskolában

  • 2013.2.4

Több mint 55 éves a Béke utcában található Jókai Mór Magyar Tanítási Nyelvű Alapiskola. Sajnos, az idő vasfoga ezt az épületet sem kíméli, ezért folyamatos felújításokat, javításokat kellett eszközölni, hogy a diákok méltó körülmények között tanulhassanak.

Vörös Mária, az iskola igazgatónője tájékoztatása szerint a tavalyi év végén sikerült több, régóta esedékes munkálatot is elvégezni az intézményen belül. Az egyik legfontosabb az iskolakonyha és az ebédlő melletti szociális helyiségek rekonstrukciója volt. A felújított mosdók mellett kapott helyet a konyha alkalmazottainak az öltözője és zuhanyozója is, ehhez az anyagiakat a fenntartó biztosította.
Az év végén felszabaduló saját forrásból az iskola melléképületének földszinti részén cserélték ki a talaj burkolatát és az emeleten szintén rekonstruálták a mellékhelyiségeket. A már meglevő iskolai kamerarendszert is sikerült bővíteni és hamarosan üzembe helyezik az egyik szaktanteremben az új interaktív táblát. Tavaly a szülők hathatós segítségével tágas aula létesült az egykori rácsos öltözők helyén. Megújult a talaj, sikerült kialakítani itt egy kis színpadot, így az aula igazi közösségi helyiségként működik, az iskolai rendezvényeken kívül kamara-jellegű színházi, zenei előadásokat is tarthatnak itt. Berendezéséhez a több mint 100 kényelmes széket a magyarországi Bethlen Gábor Alaphoz benyújtott sikeres pályázatnak köszönhetően a közelmúltban vásárolta meg az iskola. Az igazgatónő kiemelte a szülői segítséget.
„Természetesen vannak még megoldandó feladatok, elsősorban az épület nyílás­záróinak teljes cseréje lenne rendkívül fontos és sürgős. Teljes rekonstrukció híján évről évre fokozatosan újul meg az iskola, a kivitelezés nagy részét saját erőből, pályázati forrásokból, illetve a szülők önzetlen segítsége által sikerült megoldani“ – mondta az iskola igazgatónője.
Kép és szöveg: -pint-

Itt járt Jókai Anna írónő

  • 2013.1.28

A 80 éves Jókai Anna Kossuth-díjas író- és költőnő, a Magyar Köztársasági Érdemrend nagykeresztje kitüntetettje volt a Széchenyi István Polgári Társulás, valamint a Jókai Közművelődési és Múzeum Egyesület vendége múlt héten hétfőn, a Magyar Kultúra Napja előestéjén, a Selye János Gimnázium dísztermében – teltház előtt.

Nyitányként Dráfi Mátyás Jászai Mari-díjas Érdemes Művész mondta el Jókai Anna: „Ima Magyarországért” című művét. Tarics Péter, az est házi­gazdája bevezetőjében leszögezte, szerencsés és boldog az a nemzet, melynek két Jókaija van. „Jókai Anna sohasem ismerte a megalkuvást. Mindig az emberek szemébe mondta a véleményét” – jellemezte az ünnepeltet. Jókai Anna felállva beszélt a Komáromban ritkaságszámba menően népes közönségnek. Azt mondta, ha elfárad, majd leül. Energikus lényének köszönhetően erre mindvégig nem került sor. Előbb a fiatalokat köszöntötte, mondván, az életet elhagyó idős embereknek át kell adniuk tudásukat a következő nemzedéknek. Ezután nemrég megjelent Éhes élet és a múlt évben ismét kiadott Napok című regényeiről mesélt. A helyszínen kaphatóak voltak a kötetek, ám még az előadás megkezdése előtt valamennyi elfogyott. „Határozottan érzem, hogy magasan lakozó társszerzővel dolgozom. Az olló az enyém, a szabásmintát megkapom. Hálás vagyok ezért a kegyelemért. Úgy érzem, mindannyiunk feladata, hogy a legmagasabb csúcsra vigyük a zászlót” – mondta az írónő. Szóba került A szeretet túlcsordulása című kötet, melyet 250 közéleti személyiség – közöttük Batta György, Duray Miklós, Kalácska József és Tarics Péter – írt Jókai Annáról Jókai Annának. Dráfi Mátyás színművész a kötetből Orbán Viktor Magyarország miniszterelnöke és felesége, Lévai Anikó, azután Balog Zoltán miniszter, Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, Pitti Katalin operaénekesnő, Kubik Anna és Mécs Károly színészek sorait olvasta fel. Az esten megjelent Csáky Pál, a Magyar Közösség Pártjának elnökségi tagja, aki köszöntő szavai után „Szabadulás a lángsírból” című kötetével lepte meg az írónőt. Végül Tarics Péter átnyújtotta a szervezők virágcsokrát, így köszöntve 80. születésnapja alkalmából az írónőt, a nézők pedig állva, tapsolva fejezték ki hálájukat a feledhetetlen estéért. Jókai Anna ezután dedikálta regényeit, és meghatottan fogadta néhány olvasója apró ajándékait. Nem egy néző köszönte meg az emberi hangú, szívvel és hittel teli előadást az írónőnek és a szervezőknek.

Kép és szöveg:
Bárány János

Kampányolnak a magyar iskolák mellett

  • 2013.1.21.

Három kisfilmmel igyekszik felhívni a szülők figyelmét a Via Nova ICS arra, hogy írassák magyar iskolába gyermekeiket. Az első már elkészült, három család beszél tapasztalatairól. A Gútáért Polgári Társulás is ugyanerre hívja fel a figyelmet, ők óriás plakátokon buzdítják a szülőket.
A filmeket Samu István, a Via Nova elnökhelyettese és Králik Róbert készítette a szervezet oktatási kabinetjének megbízásából. Samu István a Bumm.sk hírportálnak elmondta: a videóban két vegyescsalád és egy teljesen magyar család szerepel. Az egyik családban az édesapa, a másikban az anyuka szlovák (ebben a családban kétnyelvűek a gyerekek, az anya nem beszél magyarul), a harmadik családban pedig az apa szlovák iskolába járt. Hármukban közös, hogy mindannyian magyar iskolába íratták gyermekeiket.
Samu István szerint a beiratkozási kampányukat a korábbiakkal szemben arra hegyezték ki, hogy a közösségi médián keresztül szólítsák meg a szülőket. Elmondása szerint ugyanis körútjaikon az iskolákban általában olyan szülőkkel találkoztak, akik már eldöntötték, hogy magyar iskolába íratják gyereküket.
A kampány részét képezi egy óriásplakát-akció is: hét plakátot helyeznek el szerte az országban az olyan magyarlakta településeken, ahol csökkent a magyar iskolákba beíratott gyerekek száma.
Az iskolai beiratkozások február 15-ig tartanak, minden alapiskola maga határozza meg a pontos időpontot. A tavalyi tanévben Szlovákiában összesen 57 213 elsős kezdte meg tanulmányait, közülük 3677 gyereket adtak szüleik magyar tannyelvű alapiskolába.

A Via Nova ICS 2013-as beiratkozási kisfilmjei:

http://www.youtube.com/watch?v=qFRqmIbc6Do
http://www.youtube.com/watch?v=gwmxkVoYXX8

Óvoda? Első osztály? … Nulladik osztály!

Hová járjon a gyermek? – beiratkozási útmutató

Az iskolai beíratások idejének közeledtével egyre több szülő kezd el gondolkodni azon, hogy hatéves gyermekét melyik iskolába írassa be. Az iskolaköteles gyermek szüleinek egy jelentős számú hányada azt is elkezdi mérlegelni, hogy gyermeke vajon hatéves kora ellenére már elég érett-e az első évfolyam követelményeinek teljesítésére.
Az idevonatkozó jogszabályok napjainkban már lehetővé teszik, hogy a szülő, aki úgy érzi, hogy gyermeke még túl játékos, érzelmileg még nem készült fel a rá váró kihívások felvállalására, egy évvel kitolhatja az iskolakezdés idejét. Az iskolapszichológus ajánlásával gyermekét még egy évre visszaviheti az óvodába, de beíratathatja az iskola nulladik, úgynevezett előkészítő osztályába is. Ilyen osztállyal már több alapiskola is rendelkezik.
Ezen sorok írója is egy ilyen alapiskola alsó tagozatos pedagógusa. Az én és kollégáim immár ötéves tapasztalata mondatja velem, hogy a nulladik osztályba beíratott gyermekek szülei közül egy sem bánta meg, hogy az óvoda helyett az iskola előkészítő évfolyamát választotta.
A maximum tizenhatos gyermeklétszámmal működő osztályban, játékos formában, készségfejlesztés folyik. Év elején a szülők beleegyezésével a DIFER (Diagnosztikus Fejlődésvizsgáló Rendszer) segítségével felmérjük az iskolába kerülő gyermekek készségeinek fejlettségi szintjét. A Magyarországon már évtizedek óta sikerrel használt mérési módszer nálunk is hatásosnak bizonyult. A mérésben résztvevő gyermekek szülei, de tanítói is bizalommal fogadták. Segítségével írásbeli dokumentumot kaptak arról, hogy milyen fejlettségi szinten vannak a gyermek azon készségei, amelyek elengedhetetlenül fontosak az iskolakezdés sikeres elkezdése szempontjából. A további két mérés segítségével pedig a második évfolyam végéig nyomom követhető az évek folyamán végzett készség-fejlesztő munka hatékonysága.
Hat évre visszamenő méréseink azt bizonyítják, hogy a nulladik osztály készség-fejlesztésben részt vett diákjai – sportnyelven szólva – jobb startpozícióból indultak az első osztályba, mint az egy év halasztást óvodában eltöltött kortársaik. Ennek az az egyszerű magyarázata, hogy a gyerekekkel a jövendő első osztályos pedagógus foglalkozik. Pontosan tudja, melyek azok a készségek és milyen szinten kell lenniük ahhoz, hogy a betűtanulás, az írás, olvasás elsajátítása, valamint a számfogalom kialakulása, az összeadás, kivonás megértése zökkenőmentes legyen. Az iskolai élet mindennapjaiban, szabályaiban, szokásaiban, délutáni napközis foglalkozásainak játékaiban úgy vesznek részt, hogy házi feladatot nem kell készíteniük. Az iskolában eltöltött napok alatt van idejük megismerkedni jövendő iskolatársaikkal, tanítóikkal, a rájuk váró feladatokkal. Az első osztályba lépve kisebb pszichikai nyomásnak, stressznek vannak kitéve, mint az óvodából érkező társaik.
Kedves Szülők! A magyar iskolák várják gyermeküket! Válasszák számára a legmegfelelőbbet! A Nyílt Napok keretén belül a Komáromi Eötvös Utcai Magyar Tanítási Nyelvű Alapiskola is tárt kapukkal várja kedves leendő diákjait és szüleit!
  Szilárd Erika
Az Eötvös Utcai Magyar Tanítási Nyelvű Alapiskolapedagógusa

Már lehet pályázni a kulturális támogatásokért

  • 2013.1.14

Január végéig lehet pályázni a kulturális támogatásokért Komáromban. Az önkormányzat 50 ezer eurót oszt szét a kérvényezők közt.
A tavalyi módosítás alapján két csoportban osztanak szét pénzeket. Az első csoportban egyszeri rendezvényekről van szó, míg a másik esetben az úgynevezett fesztivál-alapból kaphatnak pénzt a kérvényezők. Az utóbbit tavaly osztották ki először, és ennek célja olyan legalább három napos rendezvények támogatása, amelyek a belvárosi életet pezsdítik fel. 2012-ben összesen 54 ezer eurót kaptak a kérvényezők, és a kérvények száma megközelítette a kilencvenet.
2013-ban az önkormányzat 50 ezer eurót tervezett be kulturális támogatásokra. Ennek 5 százaléka felett a polgármester rendelkezik, míg a többi pénzt az önkormányzat osztja szét a kulturális szakbizottság ajánlása alapján.
A támogatást kérvényezni már csak elektronikus úton lehet, majd a vonalkóddal ellátott kérvényt nyomtatott változatban is el kell küldeni a hivatalba. Az elektronikus pályázat miatt a határidőre érdemes odafigyelni, mivel annak lejárta után már lezár a rendszer és nem lehetséges a kérvényt beadni. A pályázati űrlap kitöltéséhez egy ingyenesen letölthető program szükséges. A pályázat kitöltésénél szlovák vagy magyar nyelvű változatot is választhatnak a kérvényezők.

Korkedvezményes nyugdíjasok, figyelem!

  • 2012.12.10

A szociális biztosításról szóló törvény változása értelmében 2013-tól a korkedvezményes nyugdíjasok nem dolgozhatnak megbízás (dohoda) alapján, mert a Szociális Biztosító leállítja a korkedvezményes nyugdíj folyósítását.

Ez a törvényváltozás azokat a korkedvezményes nyugdíjasokat érinti, akiknek nyugdíja 2013. január 1 előtt lett megállapítva.
Ha a nyugdíjjuttatás mellett megbízásra (dohoda) dolgoztak és ezt a tevékenységet 2013-ban továbbra is folytatni szeretnék, valamint 2013. február 28-áig nem töltik be az öregségi nyugdíjkorhatárt, a Szociális Biztosító 2013 márciusától leállítja a korkedvezményes nyugdíj folyósítását. Vagyis, ezeknek a korkedvezményes nyugdíjasoknak 2013. február 28-ig választaniuk kell: vagy nyugdíjat szednek, vagy dolgoznak tovább a megbízás (dohoda) alapján.
Amennyiben úgy döntenek, hogy munkaviszonyukat befejezik, munkáltatójuk a szokványos módon kijelenti őket a Szociális Biztosítónál.
A Szociális Biztosító felhívja a munkáltatók figyelmét, hogy a kijelentkezési íveket (odhláška) ebben az esetben már akár február közepén is elküdhetik a biztosítóba február végi dátummal. Fennáll ugyanis annak a veszélye, hogy a kijelentési ív késői feldolgozása esetén a korkedvezményes nyugdíj folyósítása késhet, vagyis a korkedvezményes nyugdíjas nem kapja kézhez havi járadékát  a megszokott időben.
Amennyiben a korkedvezményes nyugdíjas úgy dönt, hogy továbbra is dolgozni szeretne, a Szociális Biztosító felé nincs bejelentési kötelezettsége. Nyugdíjának folyósítását a biztosító 2013 márciusától automatikusan leállítja.
Ha a korkedvezményes nyugdíjas 2013 januárjától úgy dönt, hogy dolgozni szeretne (például egy új helyen egy új megbízás alapján), nyugdíjának folyósítása a következő hónaptól megszűnik. A munkaviszony megszűnése után újra kérheti a korkedvezményes nyugdíj folyósítását, valamint korkedvezményes nyugdíjának átszámolását ugyanúgy, mint a többi alkalmazott.
Jágerský Erzsébet, városi képviselő

Elutasították a kormány ajánlatát a tanárok

  • 2012.12.10

Többórás egyeztetés után elutasította a szlovákiai pedagógus szakszervezet múlt szerdán a kormány kompromisszumos béremelési ajánlatát.
A pedagógusok azt követően léptek határozatlan idejű országos sztrájkba a múlt héten, hogy a kormány elutasította a bérük 10 százalékos emelését célzó követeléseiket. A sztrájkot a kormányzattal való tárgyalások újrakezdése miatt felfüggesztették. Robert Fico kormányfő hétfőn (de-cember 3-án) kompromisszumos – hét és fél százalékos – béremelési ajánlatot tett a pedagógusoknak, amelyet elutasítottak. Ugyanakkor a sztrájkot nem újítják fel, de keddtől kezdve országszerte tiltakozó akciókat szerveznek. Az első tiltakozó nagygyűlésre a kelet-szlovákiai Eperjesen kerül sor, ezt továbbiak követik majd az ország nagyobb városaiban.
“Nem értünk egyet az 5 százalékos béremeléssel, nem tartjuk helyénvalónak, nem felel meg az általunk előterjesztett követeléseknek” – indokolta döntésüket a szervezet egyeztetése után Pavol Ondek, a pedagógusok szakszervezetének elnöke.
A szakszervezet azt szeretné, hogy a tanári bérek 2016-ig az átlagbér 1,2-1,6- szorosára emelkedjenek, de azt is, hogy a kormány évente a GDP 0,3 százalékával növelje meg a költségvetés oktatásügyi keretét.
mti

Sikeres beiratkozási ösztöndíj program

  • 2012.12.03

A Rákóczi Szövetség beiratkozási programjának keretében a magyar iskolakezdők ösztöndíjainak átadása szeptember és november között közel száz felvidéki magyar településen valósult meg. Az ösztöndíj értéke 10 ezer forint, amit támogatási szerződés keretében vehettek át az iskolakezdők szülei.
Január és február folyamán 3582 diákot írattak Szlovákiában magyar iskolába, ami több mint 2011-ben, illetve 2010-ben. A program célja, hogy ráirányítsa a magyar családok figyelmét a magyar iskolaválasztás fontosságára és helyességére.
A beiratkozási program mögött nagyszabású társadalmi összefogás jött létre. A támogatók között több száz magyarországi önkormányzat, civilek, közéleti személyiségek és alapítványok sorakoztak fel. A Rákóczi Szövetség arra törekszik, hogy az egyes ösztöndíj átadási ünnepségeken a program támogatói is jelen legyenek, hogy ebben a formában is kifejezzék szolidaritásukat és bátorításukat, a gyermeküket magyar iskolába írató családokkal.
November 15-én az ünnepélyes átadásra járásunkban elsőként két helyszínen, Naszvadon és Bátorkeszin került sor, ahol öt iskola összesen 69 első osztályos tanulója részesült ösztöndíjban. Az eseményeket Hortai Éva célalap vezető készítette elő és kísérte végig. Mindkét helyszínen Dr. Halzl József tájékoztatta a szülőket a Rákóczi Szövetség Beiratkozási Programjáról és az ösztöndíj szellemi és erkölcsi mondanivalójáról. Őt Hortai Éva célalap vezető és Szávay István parlamenti képviselő beszédei követték. Az ösztöndíjátadás gyakorlati tudnivalóit Molnár Mirjám osztotta meg a szülőkkel. A naszvadi Magyar Tannyelvű Alapiskola igazgatója, Dr. Becse Norbert beszédében a magyar anyanyelven való oktatás jelentőségét emelte ki.
Csallóközaranyoson november 19-én került átadásra az ösztöndíj. Az ünnepségre a csallóközaranyosi Kóczán Mór Alapiskolában került sor, ahol három iskola 30 diákja kapta meg az iskolakezdéssel járó ösztöndíjat. A csallóközaranyosi alapiskolában 17 diák kezdte meg a tanévet. Ezen a napon átvették ösztöndíjukat az ekeli Hetényi János Alapiskola és a megyercsi alapiskola diákjai is. Az ekeli iskolába 10-en iratkoztak be, a megyercsi iskolából 3-an érkeztek. Az átadási ünnepségen részt vett Süttő polgármestere, Czermann János is. A Rákóczi Szövetség részéről jelen voltak Dr. Halzl József elnök, Horváth Attila és Molnár Mirjám.
November 20-án került átadásra a komáromi Eötvös Utcai Alapiskolába, a Jókai Alapiskolába, a speciális iskolákba, a hetényi alapiskolába, az izsai alapiskolába és a keszegfalvi alapiskolába beíratott első osztályos magyar diákok számára a Rákóczi Szövetség oktatási-nevelési támogatása. Az eseményre az Eötvös Utcai Alapiskolában került sor, ahol összesen 116 gyermek részesült ösztöndíjban. Az alapiskola első és kilencedik osztályos diákjai zenés-verses műsort adtak elő, ezzel is emelve az ünnepélyes hangulatot. A Komárom és Vidéke Célalap részéről Hortai Éva és Varga Anna, valamint az iskola részéről Ölveczky Árpád is részt vettek az átadáson. A Rákóczi Szövetséget Csáky Csongor főtitkár képviselte, akinek Fekete Zsuzsanna, Molnár Mirjám, Bácsatyai Dániel és Ősi Barnabás segédkeztek.
Másnap Marcelházán az alapiskolában 29 tanuló vehette át az ösztöndíjat, melyet Répás Zsuzsanna nemzetpolitikáért felelős helyettes államtitkár adott át. Répás Zsuzsanna úgy fogalmazott: minden kisdiák és minden magyar ember számít, oda kell figyelni mindenkire, mert ők jelentik a felvidéki magyarság jövőjét. Ugyanezen a napon Ógyallán, a Feszty Árpád Alapiskolában 47, végül a komáromi Munka Utcai Magyar Tannyelvű Alapiskolában 85 kisiskolás részesült az ösztöndíjban.    (miriák)

Dráfi Mátyás 70 éves

  • 2012.11.19

November 17-én töltötte be 70. életévét Dráfi Mátyás Jászai Mari-díjas, Érdemes Művész. Az egyik legismertebb felvidéki magyar színész Galántán született, Dráfi Kálmán és Mikóczy Jolán gyermekeként. 1959 és 1960 között a komáromi Magyar Területi Színház színésze volt. 1965-ben végzett a Pozsonyi Színművészeti Főiskolán. 1965 és 1980 között, majd 1982 óta a MATESZ illetve a Komáromi Jókai Színház tagja; 1969 és 1971 között igazgatója volt. 1965-ben feleségül vette Szabómihály Borbálát. Három lányuk született. 1966-ban Emőke, 1970-ben Emese, 1976-ban Anikó. Hat unokája van. Volt Proctor A salemi boszorkányokban, Lucifer Az ember tragédiájában, Peachum a Koldusoperában, Kubanek a Csókos asszonyban, Témüller A padlásban. Vendégszerepelt 1992-ben Budapesten, a Vígszínházban (West Side Story, Doc, rendezte: Eszenyi Enikő), 1994-ben Székesfehérváron (Virágot Algernonnak, Gimpy, rendezte: Méhes László); 2005-ben Budapesten, a Bárka Színházban (A vak, a herceg, rendezte: Czajlik József). Az idei évadban a Komáromi Jókai Színházban Sári bírót alakítja, Móricz Zsigmond: Sári bíró című színművében; Abdulin kereskedőt játssza Gogol: Revizor című vígjátékában; ő Gróf Boroghy Gedeon Vaszary Gábor – Fényes Szabolcs – Szenes Iván: Az ördög nem alszik című zenés játékában. Jelenleg az Öreg szerepét próbálja Spiró György: Príma környék című tragikomédiájában, amit november 30-án, pénteken 19 órakor mutat be a színház. Több énekes, verses hanghordozója is megjelent (Dalok, sanzonok; Hazai csokor). A komáromi Teátrum Színházi Polgári Társulás vezetője, rendezője, színésze. Főbb filmjei: Ezeréves méh, Átkelő a Dunán, Tájkép, Barackliget. Díjai: Egressy-díj, Nyitott Európáért-díj, A Szlovák Köztársaság ezüst plakettje, Pro Urbe-díj, a kisvárdai Határon Túli Magyar Színházak Fesztiválja Életműdíja; a Szlovák Köztársaság elnökének Pribina keresztje. Olvasóink nevében kívánunk boldog születésnapot a népszerű színművésznek!    (bár) Fotó: Egri Máté

Harmónia – Szlovákiai Magyar Zenei Díj

  • 2012.11.19

A Szlovákiai Magyar Zenészek Egyesülete, a Szlovákiai Magyar Zenebarátok Társasága, a Csemadok Művelődési Intézete, a Csemadok Naszvadi Alapszervezete, Lábszky Olivér énekes-dalszövegíróval együttműködve 2011-ben megalapította a Harmónia – Szlovákiai Magyar Zenei Díjat.
A szervezőbizottság ígérete alapján ismételten meghirdeti a Harmónia – Szlovákiai Magyar Zenei Díjat. Az ünnepélyes díjátadóra 2013. február 23-án kerül sor a Dunaszerdahelyi Városi Művelődési Központban.
A Harmónia Kuratórium 2013-ban 9 kategóriában oszt ki díjakat: Harmónia életműdíj, a legjobb fiatal muzsikus díja (15-től 25 éves korig), a legjobb énekes vagy szólista díja (15 éves kortól), a legjobb hangszeres muzsikus díja (15 éves kortól), a legjobb zenekar díja (együttes, csoport illetve csapat díja), az év dala (2009-2012), a legjobb fiatal népzenész díja (15-től 25 éves korig), a legjobb énekes vagy szólista díja népművészet kategóriában (15 éves kortól), a legjobb zenekar, csoport, népzene kategóriában.
A Harmónia Díj alapítói várják a magánszemélyek, a szlovákiai magyar kulturális és nonprofit szervezetek jelöléseit 2013 január 15-ig, melyek alapján a szakmai kuratórium döntést hoz. Minden magánszemély és szervezet bármelyik kategóriában több jelöltet is javasolhat, de természetesen nem szükséges minden kategóriában jelöltet nevezni. A javaslatot tevő köteles minimum 500 karakterben mellékelni a jelölt életrajzát és szakmailag megindokolni a felterjesztést (a legjobb zenekar díjánál minimum 5 saját szerzeményt kell mellé­kelnie a nevezőnek). A jelöléseket kizárólag elektronikus úton, a www.harmoniadij.sk oldalon megtalálható jelölési lap kitöltésével fogadják el. A szakmai kuratórium tagjai a kategóriák jelöltjei közül titkos szavazással választják ki a díjazásra érdemeseket, s a díjazottak névsora természetesen csak a díjátadó gálán derül ki.
Énekesek, szólisták és muzsikusok esetében a jelöltnek magyar nemzetiségűnek és szlovák állampolgárnak kell lennie. Zenekarok, együttesek, csoportok, csapatok esetében a tagok döntő többségének magyar nemzetiségűnek és szlovák állampolgárnak, székhelyüknek pedig a Szlovák Köztársaság területén kell lennie.
(miriák)

Junior Prima Díjat kapott ifj. Zámbó István

  • 2012.11.12

Második alkalommal adták át az elismerést népművészet és közművelődés kategóriában, idén kilenc, 30 év alatti alkotónak.

A Prima Primissima Alapítvány és a társalapító Docler Holding nevében Gattyán György tulajdonos és Lovassy Tamás mecénás adta át a Junior Prima Díjakat többek között ifj. Zámbó István táncos előadóművésznek, a Honvéd Táncszínház szólistájának. A Junior Prima Díj tavalyi létrehozása igazi újdonságot jelentett azzal, hogy megteremtette a fiatal, ígéretes tehetségek méltó elismerésének lehetőségét.
A huszonhat éves izsai Zámbó István szakmai pályafutását a Budapest Táncegyüttesnél kezdte. 2007 szeptembere óta a Honvéd Táncszínház táncosa. Mindkét együttesben Zsuráfszky Zoltán művészeti vezető szakmai irányításával fejlődött a mai fiatal táncosok közül az egyik legtehetségesebb előadóművésszé. A Tenkes kapitánya című zenés, kalandos táncjáték címszereplője, valamint a 2011 februárjában bemutatott, Hules Endre által rendezett A halálba táncoltatott leány amerikai-magyar-szlovén koprodukcióban készült játékfilm táncos főszereplője. Szólót táncol továbbá a Csárdás!, A Kelet tangója, a Táncoló tavasz és a Tündérmese produkciókban.
A Junior Prima Díj egyrészt bátorítás a már megkezdett munka folytatásához, másrészt ösztönző a további sikerek eléréséhez. Ez a díj 7 000 euró jutalommal  jár.
(miriák)
Képarchívum

Aktívan kezdte tudományos munkáját a Selye János Egyetem Testnevelés Tanszéke

  • 2012.10.22

A Testnevelés Tanszék két pedagógusa, Dobay Beáta és Slávik Éva az idei XXV.Didmattech 2012 nemzetközi konferencián vett részt.

Előadásukban bemutatták az immáron negyedik alkalommal megrendezett „Mozgással az egészségért“ projektet óvodások számára. A projekt lényege, hogy megszólítsuk a komáromi óvodákat egy délelőtti együttes foglalkozásra a Selye János Egyetem Sportcentrumába. Az egyetemünk harmadéves hallgatói készítenek színes, érdekes, mozgásos társasjátékokat a gyermekek számára, melyek alkalmazását, bemutatását az elsőéves hallgatók végzik el a gyakorlatban. Ezt követően egy közös zenés mozgáson vesznek részt az óvodások, ezt egyetemünk oktatója, Slávik Éva tartja a gyermekeknek és hallgatóinknak egyaránt, betekintést nyerve a mozgás pozitív értékeibe. A zárórészként az óvodásokkal felméréseket végzünk motorikus képességeikre.
Ezen a napon megmutattuk a gyerme­keknek, hogy a mozgás milyen örömteli forrást jelenthet számukra. Bízunk benne, hogy ezt elmesélve nemcsak önmagukat, hanem a környezetüket is tudják motiválni a több mozgás irányába.
A Testnevelés Tanszék elvitte névjegyét Rimini városába is, Olaszországba. A XII. WORLD LEISURE CONGRESS rendezvényen 50 ország, 355 előadása volt hallható a testnevelési elméletekről. Szlovákiát hét egyetemi testnevelő képviselte, köztük a Selye János Egyetem Testnevelés Tanszékének vezetője Dobay Beáta, a Szlovákia vízi sportturizmusának lehetőségei című előadásával (Characters of water tourism in Slovakia). A 3 napos rendezvénysorozattal újabb bemutatkozásra volt lehetősége egyetemünknek.    szt

Fotódömping a Csemadok Galériában

  • 2012.10.15

Október 8-án, a múlt héten hétfőn, a kora esti órákban nyílt az Év fotóriportere 2012 című fotóverseny győzteseinek tárlata a Kossuth téri Csemadok Galériában. 16 alkotó 96 fotója került a falakra.

A főszervezők nevében először Pavol Ortuta, a Regionális Művelődési Központ igazgatója beszélt arról, mennyire örül, hogy az amatőr fényképezést errefelé terelték; s különösen annak, hogy a fotósok meg mertek mutatkozni. A zsűri (Ladislav Vallach, Holop Ferenc, Radovan Mišík) a megnyitót megelőző csütörtökön értékelte és rangsorolta a felhívásra beérkezett pályaműveket. A riport és dokumentum fotók kategóriájában Marián Faktor lett az első, és ő nyerte a TASR különdíját is. Az utcai fotók alkotói közül pedig Toldi Zorán győzött, aki egyben a zsűri díját is megkapta. A Regionális Művelődési Központ különdíját Daniel Orvoš vehette át. Ladislav Vallach, a TASR hírügynökség fotósa elmondta, kellemesen meglepte a színvonal. Kiemelte, hogy zömében fekete-fehér fotókkal jelentkeztek a fotósok. Stubendek László, a Csemadok Galéria házigazdája kifejezte szándékát, hogy a továbbiakban is folytatódjon az együttműködés az Év fotóriportere újabb évfolyamainak megrendezésében.
Az Év fotóriportere 2012 kiállítás október 24-ig tart nyitva. Másnap, október 25-én, csütörtökön a Magyar Fotóművészek Világszövetsége rendezi tárlatát – immár 8. alkalommal Szlovákiában, és több komáromi fotós munkáját bemutatva – a Csemadok Galériában.
Kép és szöveg: (bárány)

Elismerés a komáromi KT Kiadónak

  • 2012.9.24

A kulturális örökséget és a múzeumokat 1952 óta propagáló „Pamiatky a múzeá” című, negyedévenként megjelenő lap szerkesztőbizottsága, karöltve a Szlovák Nemzeti Múzeummal, valamint a Szlovák Köztársaság Műemlékvédelmi Hivatalával, 21. alkalommal osztotta ki a műemlékek védelmében, 2011-ben kifejtett aktivitásért adományozott díjakat. A díjazottak azon a gálán vehették át a kitüntetéseket, amellyel megnyitották az Európai Kulturális Örökség Napjait a Szlovák Köztársaságban.

A díjátadás utáni közvetlen pillanatok. Jobbra Szénássy Tímea, a KT Könyv- és Lapkiadó Kft. igazgatója

Az ünnepségen tíz kategóriában osztottak ki díjakat, ezek között a „Kisebb publikációk – Apró kiadványok” kategóriában a komáromi KT Könyv- és Lapkiadó Kft., amely a DELTA hetilap kiadója is egyben, a kategória első helyén végzett. Ezt az elismerést, a „Koniec starých čias”  (Vége a régi időknek) című könyv gondozásáért kapta, amely a Daniel Hupko, Ivana Janáčková, Jozef Tihányi szerzői hármas alkotása. A könyv a Pálfi családok 1848-1948 közötti, vöröskői várban eltöltött életét dolgozza fel aprólékosan. A szerzők, valamint Jaroslav Hájiček a Szlovák Nemzeti Múzeum vöröskői részlegének igazgatója mellett, a KT Könyv- és Lapkiadó Kft. ügyvezető igazgatója, Szénássy Tímea is átvehette a kategóriában kiosztott díjat.

A publikáció méltatásában többek közt elhangzott: „A remekül feldolgozott mű szerzőinek elismerése mellett, elévülhetetlen érdemei vannak a KT Könyv- és Lapkiadó Kft.-nek is. Amikor a könyv magában hordozta a nyomdai festék illatát, messze nem volt biztos, hogy elnyeri az olvasóközönség tetszését. Szlovákiában ugyanis nem szokványos, hogy a múzeumi környezetben íródott kiadványok széles olvasótábort tudnának maguk mögött. Ezért is örülünk, hogy ez a könyv váratlanul gyorsan eltűnt a polcokról, a KT Könyv- és Lapkiadó Kft. gondozásában azonban már elkészült a második kiadás is”.
Nos, kellemes érzés, de semmi meglepő. A kiadót remek, színvonalas munkájának köszönhetően, egyre több hazai és külföldi érdeklődő keresi meg. Igencsak keresettek a régebbi kiadványok, amelyek főleg a felvidéki, magyarlakta települések történelmét dolgozzák fel, kiváló szerzők tollából.
-böröczky-

Újraállították a keresztet és a feliratot az iskolában

  • 2012.9.17

A Marianum Magyar Tannyelvű Egyházi Iskolaközpontban a múlt héten újraállították a kommunista önkény által eltávolított keresztet és feliratot az iskola főépületén. Az ünnepségen Kiss Róbert atya meg is áldotta a jelképeket, valamint a Boldog Salkaházi Sáráról elnevezett könyvtárat is.

Majd a résztvevők átvonultak a Nádor utcai épületbe, ahol az egyházi óvoda, valamint az egyházi iskola alsó tagozatosai tanulnak. Ebben az épületben is felújításra került egy rész, amelyet az atya szintén megáldott. Madarász Róbert, a Marianum igazgatója elmondta: az új épületrészben három osztály kapott helyet. A felújítás közadakozásból valósult meg, tehát ebből is látszik, hogy vannak még segítőkész emberek. „Továbbá a legnagyobb örömmel az tölt el, hogy hosszú évek után az idei évben két első osztályt tudtunk megnyitni“ – mondta az ünnepség zárószavaként az igazgató.    ssy

Skronka Tibor visszatért

  • 2012.8.20

A Komáromi Jókai Színház idei évadában visszatér a színpadra Skronka Tibor. 18 éve, 1994 augusztusában hagyta ott a színházat. Móricz Zsigmond: Csibe című színművében, a Fiú szerepében lépett fel utoljára. Ezzel kezdtük a beszélgetést.

• A Csibe előadásában Stubendek Katalin megkérdezte, hogy mi maga, rendőr?
– Kati nem állta meg nevetés nélkül, amikor az utolsó előadáson rábólintottam, hogy igen, az vagyok. Akkor már mindenki tudta a színházban, hogy rendőrnek megyek.
• A rendőrségen nem kérdezték, mi maga, színész?
A vizsgálati osztály főnöke el sem hitte, hogy jelentkeztem. Kereste, hol a kandi kamera. Később gyakran mutogatott a vendégeinek, hogy itt egy rendőr, aki színész volt.
• Csaknem 14 évig állt színpadon. Rendőrként meddig jutott?
– Kerületi vizsgálótiszt, majd egy részleg igazgatója lettem, az utóbbi másfél évben a körzeti rendőrség igazgatója voltam Bátorkeszin. Elvégeztem a rendőr-akadémiát, ledoktoráltam, nyugalmazott alezredes vagyok. Biztonságot ad, hogy máshol is megálltam a helyem.
• Annak idején mi ösztönözte a váltásra?
– Szakszervezeti elnökként ellentétbe kerültem az akkori színházvezetéssel, s úgy döntöttem, elmegyek. Mindenképpen be akartam bizonyítani, hogy képes vagyok mást csinálni.
• Most, 50 évesen, visszatért a Komáromi Jókai Színházba.
– Pár éve már beszélgettünk erről Tóth Tibor igazgató úrral. Akkor még nem jöhettem.
• A 60. évad első bemutatójában, az Egy hölgy a Maximból című vígjátékban az Abbé szerepét alakítja.
– A mai napig itthon érzem magam a színházban. Az ünnepek előtti várakozás izgalma munkálkodik bennem. A minap bementem az üres színpadra. Libabőrös lett a karom.
• Úgy tudom, a színészet mellett tollat ragad.
– Az igazgató úr felkért, legyek a színház médiafelelőse. Korábban írtam már. Biztattak.
• Igaz, hogy keresztrejtvényeket készít?
– Mégpedig 22 éve, egy közéleti hetilapba és egy gyermekeknek szóló újságba. Azt az utat kellene járni, amit a keresztrejtvény-készítő. Először tudd, hogy mi a megfejtés. A többi azután függőlegesen és vízszintesen azt szolgálja, amit legelőször akartál.
Bárány János

Segítség a friss diplomásoknak

  • 2012.7.23

Július közepén véget értek az egyetemeken a diplomaosztók, a végzettek a rövidebb-hosszabb pihenés után állás után néznek. A felsőoktatási intézményeknek sem mindegy, hogy volt hallgatóik milyen arányban, milyen gyorsan helyezkednek el.
A Selye János Egyetem Karrier-tanácsadó Központja (KATA) a végzősök minél könnyebb elhelyezkedésében hivatott segíteni.
A Selye János Egyetem három karáról más és más irányba indulhatnak el a hallgatók. A legegyértelműbb helyzetben a Teológiai Karon végzettek vannak, hiszen a református egyház segít az elhelyezkedésükben.
A Tanárképző Karon óvó-pedagógusi, tanítói, illetve tanári szakokon végeztek hallgatók. Nyilván mind a hallgatók, mind a munkáltatók akkor járnak a legjobban, ha a végzett hallgatók szakmájukban helyezkednek el, ezért felkeresték Szlovákia minden magyar tanítási-oktatási nyelvű oktatási intézményét. Sajnos a rendelkezésükre álló, a nyilvánosság számára elérhető e-mail címek egy része nem él, ezért ezen az úton is várják a magyar óvodák és iskolák jelentkezését (kata.selyeuni.sk, e-mail: kata@selyeuni.sk, tel: 035/3260671), akiknél szabad pedagógusi hely van.
A Gazdaságtudományi Karon végzett hallgatók előtt többféle pálya is nyitva áll. Sajnos jelenleg nincs olyan adatbázis, amely a szlovákiai magyar érdekeltségű cégeket, vállalkozásokat gyűjtené össze, tehát akiket a leg­­inkább érdeklehetnek a Selye János Egyetem végzősei. Az egyetemet eddig is meg szokták keresni különböző álláslehetőségekkel, és természetesen a KATA is megpróbál minél több szabad állást felderíteni.
Várják ezért cégek, vállalkozások jelentkezését fentebb megadott elérhetőségeinken, hogy szabad állásokat tehessenek közzé.   – ccs-

Tavaszi könyvnapok Dél-Komáromban

  • 2012.5.22

Május 31-től, június 3-ig a Jókai tér ad otthont az első komáromi Tavaszi könyvnapok rendezvénysorozatnak. Író olvasó találkozók, mesejátékok, koncertek, játszóházak. Vendégünk lesz többek között Jankovics Marcell és Parti Nagy Lajos. Détár Enikő és Rékasi Károly irodalmi zenés műsorral érkezik.
2012. május 31. csütörtök 10.30 Hangraforgó együttes koncertje, 11.30 Kedvenc mesém, könyvem képregényben című kiállítás megnyitója, 14.00 Vetélkedő a TINTA kiadóval. Egésznapos könyves játszóház a Jókai Mór Városi Könyvtárral.

2012. június 1. péntek 17.00 Grecsó Krisztián közönségtalálkozó. József Attila-díjas költő, író, a Nők Lapja állandó publicistája. 2011-es regénye a Mellettem elférsz. 18.00  Détár Enikő – Rékasi Károly: Te meg Én című zenés irodalmi műsora
Egész napos könyves játszóház a Jókai Mór Városi Könyvtárral.

2012. június 2. szombat 10.00  CSAVAR Színház: Petőfi Sándor – A helység kalapácsa című előadása . A CSAVAR Színház neve egy mozaikszóból fakad: Csallóközi Vándorok. Előadásaink vándor előadások, a legkisebb faluktól a legnagyobb városokig illetve határokon túlra is próbáljuk elvinni elsősorban a magyar kultúrát, de sosem hagyjuk figyelmen kívül a körülöttünk élő nemzetek, nemzetiségek kultúráját sem.  15.00 Bagossy László író – olvasó találkozó. A sötétben látó tündér című könyve 2010-ben az év gyermekkönyve lett. 18.00 Borostyán együttes koncertje . Egész napos játszóház.
2012. június 3. vasárnap 10.00 Legkedvesebb mesém… – Felolvasó délelőtt Komárom közismert személyeivel , 15.00 Szabó T. Anna: Tatok, tatok című könyvbemutatója, 18.00  Jankovics Marcell író – olvasó találkozó, 19.00 Kávéház az ég alatt – Zenés komáromi kabaré -a Madách Színház művészeivel- egy részben. Akik a jókedvről gondoskodnak: Mahó Andrea, Bajza Viktória, Pankotay Péter, Ruzicska László, Kecskeméti Róbert. Egész napos játszóház.

Egy verőfényes délután percei Golasz Tímeával

  • 2012.5.7

Ahogy megérkezett a kávéházba, összehajtogatott, igényes szórólapot tett elém. Néztem a festményeit. „Tímea az alkotás titkait keresi, a szépet, az emberi értékeket, a hit örömét”. Írta a képek mellé Szilva József festőművész. Golasz Tímea szerényen mosolygott. Negyedéves a Komenský Egyetem pedagógia–képzőművészet szakán. Kiállítása a héten, május 11-ig, péntekig még megtekinthető Ógyallán, a művészeti alapiskolában.

• Pazar színeket használ. Ragyognak a pirosak, a sárgák, a lilák.
– A kép színességét mindig az alkotói hangulat határozza meg. A szín nagyon fontos eleme műveimnek, és az is, hogy az egyes felrakott felületek mi módon kerülnek egymás mellé. Hatnak rám a tanáraim alkotásai. Szilva József intenzív színeket használ, de ugyanígy Harangozó tanár úr is nagy kolorista.
• Mikori a kapcsolat mester és tanítványa között?
– Gimnáziumi éveim alatt kezdtem rajzra járni Szilva Józsefhez a művészeti alapiskolába. Akkor döntöttem el, hogy képzőművészettel szeretnék foglalkozni.
• Absztrakt festményeket fest.
– Képeimet látszólag nonfiguratívan fogalmazom, valójában minden kép tárgyiassággal bír, megfogható gondolattal, üzenettel. Szerintem fontos, hogy egy képzőművész a képben meséljen. Nemegyszer Stanislav Harangozó docens az egyetemen azt kérte, kivágásokkal, a részletek kiemelésével keressük meg, melyik a táj legszebb motívuma. Ne panorámaképet fessünk, csupán annak egy részét.
• Drága „mulatság” a festészet?
– A festészet számomra nagy fontossággal bír. Aki ennek él, s egyben ez a hobbija is, örül, ha ecsetet, festéket vehet. Tekintve, hogy egy-egy kiállításon műértő vásárló is akad, nekem nem drága.
• Műterme van?
– Pozsonyban is, itthon is műteremmé alakítottam a szobámat. Ott élek, ahol festek.

• Milyenek az álmai a festékillatban?
– Szeretnék a diploma után még továbbtanulni, és tanítani. Az elmúlt fél évben tanári állást vállaltam a gútai Művészeti Magániskolában. Jól éreztem magam, remélem a diákok is. Szeretném, ha új impulzusok érnének. Más országokban, más tanároktól. Keresem a lehetőségeket. A visszajelzések jók, és nagyon fontosak. Már alig várom, hogy elolvassam az ógyallai kiállításról írt bejegyzéseket!
Bárány János  Archív felvételek

 

Kiosztották a kulturális támogatásokat

  • 2012.4.2

Az idei évben először elektronikus úton lehetett pályázni a Komárom Városa által kiírt kulturális vagy művészeti jellegű rendezvények támogatására. A legutóbbi testületi ülésen erről is döntöttek a városi képviselők.
A támogatásokra a költségvetésben 34 ezer eurót különítettek el, amelyből a polgármester 3400 eurót, a fennmaradó 30.600 eurót pedig a testület oszthatott el. Valamint az úgynevezett fesztiválalapra elkülönített 15 ezer eurót is szétosztották múlt csütörtökön. A kulturális támogatásokban 78 szervezet részesült 30-tól 1000 euróig.
A fesztiválfondból az alábbi rendezvények részesültek támogatásban: CSAVAR Polgári Társulás – CSAVAR-GÓ Fest 1500 euró, Jókai Alapítvány – Nyárri Szín-Fest 2500 euró, Jókai Napok 1500 euró, Komáromi Folyami Társaság – Aquafest 2000 euró, ÉS Polgári Társulás – Amatőr színházi fesztivál 1500 euró, FONOGRÁF Polgári Társulás – Folklór fesztivál 2000 euró, Dalafa Polgári Társulás – KÚT fesztivál 2000 euró, Hedera Társulás – 18. Borostyán Fesztivál 2000 euró.     ssy

Cseh Oroszlán-díjat kapott Boráros Henrik

A Cseh Oroszlán-díjakat 19. alkalommal adták át a napokban az év legkiemelkedőbb cseh filmjeinek és alkotóiknak. A Prágában élő Boráros Henrik is megkapta a cseh filmes szakma legnagyobb elismerését, a Cseh Oroszlán-díjat.

A Komáromból indult művész az Alois Nebel című animációs fim látványtervezéséért kapta a díjat. A film további alkotói a legjobb hang és a legjobb zene díját vihették haza. Az Alois Nebel remekül adja vissza a kommunizmus végén uralkodó hangulatot, azt az izgatottságot és a lelkesedéssel telt káoszt, amely ekkoriban mindenhol érződött.

béjé

Magyarország szlovákiai nagykövetét látta vendégül a Selye János Egyetem

  • 2012.3.12

Megbízatási ideje alatt március 5-én elsőízben látogatott a Selye János Egyetemre Balogh Csaba,  Magyarország szlovákiai nagykövete, akit látogatása során elkísért Szabó József, Magyarország nagykövetségének tanácsosa. A rövid, nem hivatalos látogatás keretén belül becses vendégeink találkoztak az egyetem vezetőivel, Tóth János rektorral, a három kar dékánjával és az egyetem kancellárjával.
A beszélgetés alkalmával a kari dékánok megismertették a neves vendégeket a karok működésével és jellegzetességeivel. Tóth János rektor köszönetét fejezte ki Magyarország felé a támogatásért, amellyel az anyaország a kezdetektől fogva segítette az egyetem fenntartását és működését. A rektor hangsúlyozta, mennyire fontos az egyetem számára, hogy felkerülhetett a nemzeti jelentőségű intézmények listájára. Olyan intézményekről van szó, amelyek régóta működnek, és remélhetőleg még sokáig működni fognak.
Balogh Csaba és kísérete megtekintette az egyetem Konferenciaközpontját, ahol többek között elismerését fejezte ki a könyvtár infrastrukturális ellátottságával kapcsolatban, és örömmel vette tudomásul a tudományos és szakmai könyvállomány növekedését. Ugyancsak nagyra értékelte az innovációs központ minden igényt kielégítő tantermi és műszaki felépítését.
A nagykövet és kísérete Komárom látogatását a város vezetőinél folytatta.

zp

Új tanulmányi program bevezetésére készülnek

  • 2012.2.27

Új környezetvédelmi menedzsment szakirányt készít elő a Selye János Egyetem Tanárképző Kara főként a magyar anyanyelvű diákok számára. A tervezett tanulmányi program a fenntartható fejlődés és a biodiverzitás megőrzése időszerű és komplex megközelítésének igényét tükrözi majd. A tanulmányi program az ún. zöld gazdaságra és a klímaváltozásokhoz való alkalmazkodásra is kiterjed.

Bővebben a DELTA február 27. számában

Kihívó nélkül újra iskolaigazgató

  • 2012.2.6

Újra Ing. Vetter János lett az Ipari Szakközépiskola igazgatója. Ez  azt jelenti, hogy újabb  5 évig irányíthatja a népszerű iskolát.
Az első megmérettetésre még 2002-ben került sor, amikor is először vette át az Ipari igazgatói posztját. Azóta a jelenlegi a harmadik alkalom. Úgy lett igazgató, hogy még kihívója sem akadt. Ing.Vetter János elmondta, hogy a jelenlegi nehéz iskolaügyi helyzet  is hozzájárulhatott ahhoz, hogy nem volt „ellenfele”. Az ilyen ínséges időszakokban nem mindig populáris az igazgatói szék. Éppen ezért gondolkodott is, hogy induljon-e az igazgatóválasztáson. Végül úgy döntött, beadja a pályázatát, melyet egy 11 tagból álló iskolatanács bírált el. Többek között három szakemberrel kiegészítve, akik Nyitra megyétől, a Tanfelügyelettől és a Kerületi Oktatási Hivataltól voltak „akkreditálva”.
Az igazgatói poszt vállalásának fő oka a kollégái iránti bizalom, valamint azok az eredmények, melyeket az igazgatása alatt ért el az iskola. Ing.Vetter János igazgató kitért az elkövetkezendő távlati tervekre is, melyeket a nehéz anyagi helyzet ellenére szeretnének megvalósítani. Említést tett az iskolában lezajlott projektekről és azokról a nemzetközi projektekről is, melyek évről évre népszerűbbek. A beruházások közül megemlítette a kollégium felújítását. Természetesen az egyik legfontosabb cél az iskolaépület felújítása, amit csakis pályázati pénzből lehet megvalósítani – mondta a régi-új igazgató.
Az Ipari Szakközépiskolában több mint 600 diák tanul 25 osztályban, ebből 20 magyar tanítási nyelvű. A 2012/2013-as iskolaévben újabb 6 osztály, 4 magyar és 2 szlovák indítását tervezik. A magyar osztályoknan gépészetet, műszaki informatikát és elektrotechnikát tanulnak, míg a szlovák osztályokban elektrotechnikát és műszaki informatikát sajátíthatnak el az Ipari diákjai.    Pint Sándor

Nyitott napok a Selye János Egyetemen

Tanárképző Kar:

Február 8-án a komáromi egyetemi tanulmányok iránt érdeklődőknek a Dékáni Hivatal és a Tanulmányi Osztály  munkatársai, illetve az egyes tanszékek vezetői, oktatói mutatják be a kar működését és oktatási kínálatát. A látogatók a bejáratnál felállított információs pultnál, valamint az egyes tanszékek bemutatkozó óráin érdeklődhetnek a karon induló szakokról.

Református Teológiai Kar:

Február 16-án, 8.00 órától a Református Teológiai Kar dékánja, PhDr. Molnár János várja az érdeklődőket, ahol tájékoztatást kaphatnak a képzés feltételeiről és lehetőségeiről. A nap folyamán nyitott órákon vehetnek részt (héber nyelv, görög nyelv, vallástörténet).

Gazdaságtudományi Kar:

Február 28-án várják azokat, akik a Gazdaságtudományi Kar iránt érdeklődnek. A program 10.00 órától veszi kezdetét, ahol információkat kaphatnak a lehetséges tanulmányi programokról, a felvételi követelményekről és a hallgatói aktivitásról egyaránt.     -ga-

Négyen a Sári bíró című vígjátékból

Móricz Zsigmond első színdarabját, a Sári bírót játssza a Komáromi Jókai Színház. A három felvonásos vígjátékot Görög László m.v. rendezte. A Delta néhány főszereplőt faggatott.

Dráfi Mátyás Jászai Mari-díjas Érdemes Művész, Sári bíró: –  Móricz Zsiga bátyánk olyan nagyszerűen írta meg ezt az úgynevezett népszínművet, hogy olyan társadalmi problémákat feszeget benne, melyekben ma is magára és a környezetére ismerhet a közönség.  Nagy boldogság számomra, hogy a színház nyugdíjasként felkért erre a szerepre. Örömmel jöttem, úgy érzem, ez a színház mégiscsak az otthonom. Ha hosszabb ideig nem vagyok a Jókai Színház színpadán, akkor bizony hiányzik is.
Varsányi Mari, Bíróné: – Kardos menyecske a bíróné mondanám, de már öregasszony. Jól megírt a szerep is, a darab is: Móricz remek szerző. Két hosszabb jeleneten kívül végig színen vagyok. Olyan szempontból is igényes a szerep, hogy rengeteg kellékkel dolgozom, sőt igazi tésztát gyúrok, állandóan teszek-veszek. Ezek a cselekvések életszagúbbá teszik a figurát.
Szabó Viktor egyetemi hallgató, Jóska: – A bíróék fiát játszom. A hősszerelmest, aki éppen a konkurens család lányába, Lizi kisasszonyba szerelmes. Mi ketten azután kitaláljuk, hogyan lehetünk együtt, igyekszünk elsimítani a két család közötti viszálykodást. Színpadi partneremet, Bárdos Juditot még a színművészeti egyetemről ismerem. Jóban voltunk, és Komáromban is nagyszerűen érezzük magunkat.
Bárdos Judit egyetemi hallgató, Lizi: – Az előadásban Pengő kovács lánya vagyok, aki nagyon szereti Jóskát. Az apja megmondja neki, ha nem ő lesz a bíró, Jóskáról is lemondhat. És a lány rábeszéli az egész falut, hogy Pengő kovácsra szavazzon. A saját boldogsága érdekében cselekszik.
A főszereplők minden korosztálynak ajánlják a produkciót. Állítják: lesz, akit a nyelvezete, mást a története kerít majd hatalmába, és bíznak benne, mindenki észreveszi, mennyire aktuális a témája. Amennyiben sikerült felkelteni érdeklődésüket a Sári bíró iránt, e héten pénteken, február 3-án 19 órakor megtekinthetik. Az előadásra a Madách bérlet érvényes.
Bárány János
Fotó: Dömötör Ede

Harmónia – Szlovákiai Magyar Zenei Díj

  • 2012.1.16

A Szlovákiai Magyar Zenészek Egyesülete (SZMAZE), a Szlovákiai Magyar Zenebarátok Társasága, a Csemadok Művelődési Intézete, a Csemadok naszvadi alapszervezete Lábszky Olivér énekes-dalszövegíróval együttműködve megalapítja a Harmónia – Szlovákiai Magyar Zenei Díjat.

A Harmónia 2012 díjak ünnepélyes átadására a Komáromi Jókai Színházban kerül sor 2012. február 25-én, szombaton. A Harmónia 2012 elnevezésű rendezvényen első ízben kerülnek kiosztásra Szlovákiában szakmai jellegű zenei díjak, kizárólag szlovákiai magyarok számára.
A Harmónia 2012 díjait a szakmai kuratórium kifejezetten szakmai szempontok illetve a (szlovákiai) magyar zenekultúra érdekében és ápolásában kifejtett tevékenység alapján ítéli oda az arra érdemes személynek, csoportnak, csapatnak, zenekarnak vagy együttesnek zenei műfajoktól és stílusoktól fűggetlenül.

A Harmónia Kuratórium 2012 idén
hat kategóriában oszt ki díjakat:
•    Harmónia életműdíj
•    A legjobb fiatal muzsikus díja
(15-től 25 éves korig)
•    A legjobb énekes vagy szólista díja
(15 éves kortól)
•    A legjobb hangszeres muzsikus díja
(15 éves kortól)
•    A legjobb zenekar díja
(együttes, csoport illetve csapat díja)
•    Az év dala (2007 – 2011)

A Harmónia-díj alapítói várják a magánszemélyek, a szlovákiai magyar kulturális és nonprofit szervezetek jelöléseit, melyek alapján a szakmai kuratórium döntést hoz. Minden magánszemély és szervezet bármelyik kategóriában több jelöltet is javasolhat, de természetesen nem szükséges minden kategóriában jelöltet nevezni. A javaslatot tevő köteles minimum 500 karakterben mellé-kelni a jelölt életrajzát és szakmailag megindokolni a felterjesztést (a legjobb zenekar díjánál minimum 5 saját szerzeményt kell mellékelnie a nevezőnek). A jelöléseket kizárólag elektronikus úton a www.harmoniadij.sk oldalon megtalálható jelölési lap kitöltésével fogadják el.
Énekesek, szólisták és muzsikusok esetében a jelöltnek magyar nemzetiségűnek és szlovák állampolgárnak kell lennie. Zenekarok, együttesek, csoportok, csapatok esetében a tagok döntő többségének magyar nemzetiségűnek és szlovák állampolgárnak, székhelyüknek pedig a Szlovák Köztársaság területén kell lennie.
Mivel a Harmónia-díjak idén kerülnek kiosztásra először, Az év dala kategóriában az utóbbi 5 év felvételei nevezhetők, azaz bizonyíthatóan a 2007. január 1-je és 2011. de-cember 31-e között megjelent hanghordozók felvételei.
A kategóriák jelöltjei közül az alapítók szakmai konzultációt követően kiválasztják az öt-öt díjra felterjesztendő jelöltet. A jelöltek nevét az alapítók egy héttel az ünnepélyes díjátadó előtt, 2012. február 15-én hivatalosan nyilvánosságra hozzák. A jelöltek meghívást kapnak a díjátadó gálára, ahol a kategóriák nyertesei átvehetik a Harmónia 2012 valamelyik díját, amely Reicher György gútai díszműkovács iparművész munkája, az alapítók és a szakmai kuratórium elnökének kézjegyével ellátott díszoklevelet és mellette természetesen a pénzjutalmat.
A Harmónia-díj szervezőbizottsága továbbá örömmel fogadja magánszemélyek, cégek és szervezetek adományát, melyet teljes mértékben a nemes célra fordítunk, az adományozók névsorát és az adományozott összeg nagyságát pedig honlapunkon feltüntetjük.
Információ: info@harmoniadij.sk
(miriák)

Kiírták a közbeszerzést

  • 2012.1.16

Hetilapunk már több ízben foglalkozott a komáromi Munka Utcai Alapiskola felújításának kálváriájával, most azonban úgy tűnik, felcsillant a fény az alagút végén, mivel a város újra kiírta a közbeszerzést.

Vörös Péter parlamenti képviselő és Fekete Zoltán, a Munka Utcai Alapiskola igazgatója január 13-án tájékoztatta a sajtó képviselőit, hogy újabb lehetőség előtt áll az iskola, hogy lehívják a pályázat útján megnyert pénzt és rekonstruálják az alapiskolát.
„Mivel a közbeszerzés lebonyolításának határideje lejárt január 11-én, ezért a városvezetés levélben fordult az illetékes minisztériumhoz az időpont kitolása végett. A Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Minisztérium pozitívan állt a kérvényhez és sikerült megkötni az új szerződést, így a munkák kivitelezésének határidejét 2012. május 31-re módosították. A határidő kitolására csupán májusig volt lehetőség, mivel a szabályok szerint a szerződés aláírásától számított két éven belül le kell zajlania a felújításnak, s a szerződést az iskola 2010. május 10-én írta alá.
„A fejlesztés megvalósításának feltétele most már a sikeres közbeszerzés. A városvezetés eddig több mint 25 ezer eurót költött közbeszerzések előkészítésére, és ebből közel 19 ezer euró sikertelen eljárásokra ment el. Remélhetőleg, ezt az arányt sikerül javítani a Munka Utcai Alapiskola pályázatának előremozdításával. Az ügy tanulsága az, hogy az együttműködés mindig előremutatóbb, mint ha azon gondolkodunk, mit hogyan nem lehet megoldani. A sikeres együttműködéshez pedig felelős emberekre van szükség. Kell, hogy legyenek ügyek, amelyek mindenkit összekötnek, hogy a régió és annak központja, Komárom fejlődhessen” – jelentette ki Vörös Péter.
Tehát a közbeszerzés kiírása megtörtént, a kivitelezők február 6-ig küldhetik el elektronikus úton árajánlataikat. Majd még ezen a napon a városi hivatalban megtörténik az ajánlatok kiértékelése is. Ezután már nem marad más hátra, mint egyeztetni a kivitelezővel a munkák lebonyolításának folyamatáról. Az iskola igazgatója arról is tájékoztatott, belső szervezéssel szeretnék megoldani, hogy a felújítási munkálatok alatt a tanulók zavartalanul végezhessék a dolgukat.
ssy

Sikeres beiratkozási ösztöndíj program

  • 2012.01.09

A Rákóczi Szövetség felvidéki beiratkozási programja keretében 2011 szeptembere és decembere között 3284 szlovákiai magyar iskolakezdőnek adták át 91 helyszínen, a magyar civilek és önkormányzatok összefogását és szolidaritását kifejező beiratkozási ösztöndíjat. A Rákóczi Szövetség beiratkozási programja 2004 óta zajlik azzal a céllal, hogy minél több felvidéki magyarul beszélő gyermeket írassanak szülei magyar tannyelvű iskolába.

A beiratkozási program minden év decemberében kezdődik, amikor is valamennyi óvodába járó magyar gyermeket igyekeznek megajándékozni, szüleikhez pedig egy levelet juttatnak el, a magyar iskolaválasztás mellett szóló érvekkel együtt. (2011 decemberében ez az ajándék és levél 12 775 óvodás gyermekhez jutott el). Marcelházán és Ógyallán zárult a szeptember elején Kassán kezdődött ösztöndíjátadás.
Marcelházán Duka Róbert igazgató köszöntötte a vendégeket: Halzl Józsefet, a Rákóczi Szövetség elnökét, Hortai Évát, a Komárom és Vidéke Célalap elnökét és Csáky Csongort, a Rákóczi Szövetség főtitkárát. Az iskola tanulóinak rövid kultúrműsora után Halzl József 17 marcelházi családnak kiosztotta az ösztöndíjat.
„Azt hiszem, nem fognak csalódni ebben az iskolában, és abban sem, hogy magyar iskolába íratták gyermeküket. Olyan többlettudás birtokába jutnak gyermekeik, amit más helyen nem kapnának meg” – mondta Halzl József.
A 2011/2012-es tanévre szóló beiratkozási ösztöndíj átadásának utolsó állomása Ógyalla volt. Az eseményre a Feszty Árpád Alapiskola emlékszobájában került sor. A vendégeket és a megjelenteket Dibusz János igazgató köszöntötte, majd az iskola és óvoda tanulói rövid kultúrműsorral köszöntötték a vendégeket. Az ösztöndíjakat itt is személyesen Halzl József elnök adta át a megjelent tizenkét ógyallai, hét szentpéteri és négy martosi családnak. A szerény, meghitt ünnepség után a jelenlevők megtekinthették Nagy Vitéz János fafaragó művész tárlatát és a Feszty rajzpályázat díjnyertes alkotásait.    (miriák)
A szerző felvétele

Elektronikusan lehet pályázni kulturális támogatásra

  • 2012.1.9

Komárom város költségvetése az idei évben több területen lefaragásokkal számol, azonban a sport- és a kulturális támogatások emelkednek, és ami újdonságnak számít egy fesztivál-fond elnevezésű alapból támogatják a belvárosi rendezvényeket. Január végéig lehet pályázni.
A sporttámogatások a korábbi év összege, azaz 240 ezer euró helyett 250 ezer euróra emelkednek. Ennek az összegnek a 90 százalékát a kérvények alapján, a bizottsági ajánlásokkal a testület hagyja jóvá. Tíz százalékáról, azaz 25 ezer euróról pedig a polgármester dönt.
A kulturális támogatások összege (34 ezer euró, amiből ugyancsak tíz százalékot a polgármester oszt szét) nem változott, azonban képviselői javaslatra kialakításra került egy úgynevezett fesztivál-alap 15 ezer eurós összeggel. Ennek célja a legalább három napos rendezvényeket, elsősorban a belváros életét felpezsdítését segítő programokat támogatni.
A sporttámogatások kérvényezése már december 15-én lezárult, a kulturális kérvényeket viszont még január végéig várjuk – mondta el Weszelovszky Gábor, az Oktatási és Kulturális Főosztály vezetője. Hozzátette, újdonságnak számít az, hogy a kulturális támogatások esetén idén először már elektronikusan kötelező benyújtani a kérvényt. A sportkérvények beadása most még hagyományos úton zajlott, azonban egy képviselői határozat alapján jövőre már a sportklubok is kötelezően elektronikus úton pályázhatnak majd. Az elektronikus kérvényezési rendszertől a hivatal az átláthatóbb pénzelosztási folyamatot és a határidők betartását reméli, ami több esetben eddig gondot jelentett.
A kulturális támogatásokhoz szükséges űrlap már megtalálható Komárom város honlapján (www.komarno.sk) Használja ki az elektronikus ügyintézés lehetőségét – e-government felületre kattintva, majd a 2012-es formanyomtatványok címszó alatt.
b

Domborművet avattak Komárom belvárosában

  • 2011.11.28

Múlt csütörtökön délután zajlott Komárom belvárosában az a rendezvény, melyen leleplezték az Esterházy Jánosnak emléket állító domborművet. Az ünnepségen – mely nyugodt körülmények közt zajlott – több közéleti személyiség is megjelent.

A Nádor utcán található egyik kávézó oldalára került az Esterházynak emléket állító dombormű. Az alkotás Nagy János szobrászművész munkája, aki több elismerése mellett 1994-ben Esterházy-díjban is részesült. A domborművön Esterházy börtönben meggyötört arca látható, alatta a rabszáma és háromnyelvű felirat. Az emlékhely kialakítása az Egy Jobb Komáromért mozgalom kezdeményezésére jött létre, és a költségeket közadakozásból, szponzorok segítségével fedezték. Mint azt megtudtuk, eredetileg későbbre tervezték a  dombormű avatását, azonban az Esterházy körül zajló események miatt döntöttek a korábbi időpont mellett, szimbolikusan a november 17-i dátumot választva, amely a totalitárius rendszer elleni harc emléknapja.
A mozgalom korábban tartott esetleges provokációtól is, mivel már zajlik a pártok kampánya, azonban a rendezvény nyugodt hangnemben, atrocitásoktól mentesen zajlott le. Mintegy 200-250 emlékező vett részt a megemlékezésen. Az ünnepség elején Boldoghy Olivér szólalt fel az Egy Jobb Komáromért Polgári Kezdeményezés nevében. Majd Dr. Fónagy János, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium államtitkára felszólalásában Esterházy igyekezetét méltatta a politikai párbeszédre, és a megbékélési folyamatokra. Duray Miklós felszólalásában a novemberi párhuzamot és a szimbolikus dátumot hangsúlyozta. Berényi József, az MKP elnöke felszólalásában a New York-i Rágalmazásellenes Liga díjátadóján tapasztalt élményeiről számolt be. A beszédeket követően Balogh Csaba, Magyarország szlovákiai nagykövete Knirs Imrével, az Egy Jobb Komáromért Mozgalom elnökével közösen leplezték le a domborművet, amelyet egyházi áldás követett. Zárásként többen megkoszorúzták az alkotást, majd a Himnusszal ért véget a rendezvény.

Erdélyi Margit újra dékán

  • 2011.11.14

A komáromi Selye János Egyetem Tanárképző Karának új dékánja van, azonban a Gazdasági Kar esetében az egyetlen jelölt nem vállalta a jelölést, így továbbra is megbízott vezető irányít.

Múlt kedden került sor a tanárképző kar dékán jelöltjeinek meghallgatására. Mint ismeretes, Szarka László szeptember 22-én mondott le a dékáni funkcióról, majd ezt követően a szenátus megbízott vezetőnek javasolta őt, amit az új vezető megválasztásáig látott el. A dékáni posztra három személyre érkezett jelölés, azonban csak ketten, Erdélyi Margit és Gyepes Róbert vállalták a megmérettetést. A dékánválasztáson az életrajzok bemutatását követően a jelöltek ismertették a karral kapcsolatos elképzeléseiket. Ezt meghallgatva az akadémiai közösség is feltehette kérdéseit, majd a 11 tagú szenátus elvonult a döntéshozatalra. Fél órás tárgyalást követően, már az első körben megszületett az eredmény, és a szenátus Erdélyi Margitot, a kar korábbi dékánját javasolta újra a dékáni kinevezésre. Kinevezése négy évre szól.

Villáminterjú Erdélyi Margit professzor asszonnyal

  • Milyen érzésekkel vette át kinevezését?

– Kinevezésem november 9-én történt meg. Nagyon jó érzéssel töltött el, hogy újból nekem szavaztak bizalmat a szenátus tagjai. Mivel a Selye János Egyetem alapító dékánja voltam, így nem új nekem ez a feladat és folytathatom azt a koncepciót, amelyet már elkezdtem az előző években.

  • Milyenek a céljai, tervei a jövőben?

– Elsődleges feladatomnak tartom az oktatás színvonalának emelését, valamint saját szakember gárda kinevelését. Mindamellett új szakok akkreditálásán is dolgozom, melyekkel attraktívabbá tehetjük egyetemünket és becsalogathatjuk a hallgatókat. Itt két szakot emelnék ki: médiakommunikáció és környezetvédelem. Véleményem szerint ezekkel a szakokkal válhatnánk még vonzóbbá a diákság körében. Fontosnak tartom, hogy még szorosabb kapcsolatot alakítsunk ki a középiskolákkal, valamint a szlovákiai felsőoktatási intézményekkel. A tudományosság terén is hatékonyabban  kell majd dolgoznunk.
szénássy

Mentőövet kapott a Határőr utcai iskola

  • 2011.10.24

Évek óta a többi komáromi iskolától kell pénzt elvonni, hogy a Határőr utcai szlovák iskola működése biztosítva legyen. Az alapiskolában évek óta nagyon alacsony a diáklétszám, ami azt eredményezi, hogy az állami normatívából képtelen biztosítani a működést.

Az ülésén csaknem minden komáromi iskola igazgatója jelen volt, valamint a Határőr utcai alapiskolába járó tanulók szüleinek egy kisebb csoportja is – nagyjából tucatnyian. Anton Marek polgármester csak később érkezett meg az ülésre, s ekkor a szülők némi meglepetésre szünetet kért, s elvonultak egyeztetni a városvezetővel.
A testület végül egyhangúlag, 25 igen szavazattal elfogadta a polgármester javaslatát, mely szerint az év végéig 26 ezer eurót szavaznak meg a Határőr utcai szlovák iskolának a normatív támogatásból visszatartott tartalékból, ezáltal biztosítják további működését. Azonban ez a határozat csak az év végéig kínál megoldást. A szavazást követően a szülők némileg elégedetten, a többi iskola igazgatói ellenben csalódottan távoztak.
A testületen elhangzott többi alternatíváról, melyet az alapiskola megmentésére dolgoztak ki, jövő heti számunkban közöljük.

(b)

Jubileumot ültek

  • 2011.10.3

Idén ünnepli fennállásának 500. évfordulóját a komáromi pravoszláv gyülekezet, amiről vasárnapi ünnepi szentmisével emlékeztek meg. Az ünnepi liturgiát Tichon, komáromi püspök, az Eperjesi Ortodox Egyházmegye vikáriusa vezette, és a szlovák televízió élőben közvetítette.


Az első görögkeleti templomot városunkban a törökök elől menekülő szerb lakosság alapította.
1511 – ez az évszám szerepel azon a sárgaréz pecséten, amelyet az első szerb templom felszentelésének az alkalmából készítettek. Ez az évszám szolgált alapjául az idei jubileumi évfordulónak is. Talán kevesen tudják, hogy varosunkban található templomot maga III. Csarnojevics Arzen pátriárka szentelte fel, amit a padlón látható vörösmárványból készült ötágú csillag is bizonyít. Ilyen csillag ma már a komáromin kívül, csak a jeruzsálemi és az isztambuli templomban található. A komáromi pravoszlávok történelme nagyon gazdag. 500 éves fennállásuk során többször újjá kellett építeniük templomukat, mégis megőrizték azokat a ritka és értékes ikonokat és kegytárgyakat, amelyekből most kiállítás is nyílt a templomban.

Kép és szöveg: Ganzer Péter

Kútfeszt – új fesztivál született Komáromban

2011.9.19

Szeptember 9-e és 12-e között első alkalommal rendezte meg a Kút Polgári Társulás Komáromban a Kútfeszt művészeti fesztivált, amelynek már az első évfolyama bizonyította: a közönség részéről van igény az ilyen jellegű, tiszta forrásból táplálkozó, tiszta művészetet előtérbe helyező rendezvényre. Hiszen mindhárom nap szép számú nézősereg kísérte végig a produkciókat. A fesztivál zenei részét az autentikus népzenét játszó Ritka Magyar Banda, a megzenésített verseket előadó Kor-Zár, a gyermeklemezét bemutató Korpás Éva és zenekara, a múlt század harmincas éveinek hangulatát idéző Fats Jazz Band és az ugyancsak verséneklő Igricek produkciói alkották. A prózát a Beugró mintájára született improvizációs show, a hetényi Gólyaláb diákszínjátszó csoport, a Csavar Színház, valamint Pályi János bábművész képviselték. A fesztivál lényegében arra a születőben lévő kulturális központra szerette volna ráirányítani a figyelmet, amelyet az Európa udvarban készül a közeljövőben megnyitni a két kiváló művész, Gál Tamás és Lakatos Róbert nevével fémjelzett Kút Polgári Társulás.

v-m

Alkalmazott informatika a Selye János Egyetemen

2011.8.30

A 2011/12-es akadémiai évben új szakkal bővül a komáromi Selye János Egyetemen nyújtott tanulmányi szakok kínálata. Az „alkalmazott informatika” tanulmányi program akkreditációs anyagának kidolgozása a Közép-európai Alapítvány (CEF) és a SLOVNAFT, a.s. támogatásával valósult meg az „Új tanulmányi programok készítése a Selye János Egyetemen” projekt keretén belül. Információink szerint augusztus 23-án az Akkreditációs Bizottság elfogadta az alkalmazott informatika tanulmányi szakot, így az egyetem Gazdaságtudományi Kara megfelelő létszámú jelentkezés esetén ősztől nappali képzési formában elindítja a szakemberek képzését az alkalmazott informatika területén. A képzéssel és a jelentkezéssel kapcsolatos további információk az egyetem honlapján érhetők el www.ujs.sk.

-zp-

Különleges kiállítás a medence partján

2011.8.22

Pat

Az érdeklődők augusztus végéig még megcsodálhatják a strandfürdő medencéjének két partján a komáromi Andrea Švecová, valamint a budapesti Velican-Patrus Dóra és Patrus Sándor  alkotásait Víz alatti világ címmel.
Švec Andrea a Nyitrai Konstantin Egyetem Bölcsészeti Tömegkommunikáció és reklám karán marketing kommunikáció szakot végzett. Fotózással komolyabban főiskolai tanulmányai alatt kezdett el foglalkozni. A 2007-2011-es években az IDIF, azaz a prágai Digitális Fényképészeti Intézet által szervezett különböző fényképészeti tanfolyamokon vett részt. 2008-tól víz alatti fényképezéssel kezdett el foglalkozni. Autodidaktaként, az információkat  könyvekből, szaklapokból és tapasztalt búvároktól merítette.

Patrus Sándor közgazdász doktor azt vallja, egy igazi, nagy képnek azt kell kifejeznie, amit az ember mélyen, legbelül érez arról, amit le akar fényképezni, hogy e módon igazán kifejezhesse azt, amit az életről érez. Képeinek központi témája az ember és a mozgás. Az utóbbi években nagy kedvvel készít víz alatti felvételeket.
Velican-Patrus Dóra alkotásaiban többnyire az emberi test játssza a főszerepet, ezen keresztül próbál hangulatot, gondolatot, érzelmet megörökíteni.

(miriák)
A szerző felvétele

Tízéves a Limes Galéria

2011.8.8

A Pro Arte Danubií Duna Mente Művészetéért Polgári Társulás 1999 decemberében kezdte el működését. Képzőművészeti kiállítások, izgalmas kísérőrendezvények, koncertek, irodalmi estek alkotják programjaikat, melyek helyszíne immár tizedik éve a Ferencesek utcai volt katonatemplom, vagyis a Limes Galéra. Céljuk, hogy bemutatkozási lehetőséget biztosítsanak a kortárs művészek számára hazai és nemzetközi szinten egyaránt.

A jubileumi év programjairól és a távolabbi tervekről Farkas Veronika művészettörténészt, a galéria vezetőjét kérdeztük.
„Az éves programot úgy állítjuk össze, hogy jubilánsok, országos szintű és határon túli művészek egyaránt helyet kapjanak. Idén például a Prágai Concordia 2010, a zömmel szlovákiai magyar származású, Csehországban és Morvaországban letelepedett művészekből álló csoport bemutatkozására adtunk lehetőséget. Teret adunk azok számára, akik a magyar művészet berkein belül valamilyen izgalmas újdonsággal lépnek elő. Évente 18 képzőművészeti kiállítást szoktunk rendezni. A hajóban – amely 36 méter hosszú és 10 méter széles – nagy és változatos kompozícióra van szükség, fent a Dúdor István teremben pedig vagy a hajóhoz kötődő, illetve teljesen önálló kamarakiállítást szoktunk rendezni.
A kiállításokat pályázati úton nyert összegekből tudjuk megvalósítani. A kulturális minisztériumtól, a nyitrai kerülettől, s a kulturális bizottságon keresztül a várostól is szoktunk  támogatást kapni. A kiállítások helyszínéül szolgáló templomépület a város tulajdonát képezi, amelyet hosszabb távú használatba kaptunk. A galéria fenntartási költségeihez tulajdonképpen a város járul hozzá” – mondja a galéria vezetője.
Az idei, jubileumi év programja Nagy János szobrászművész kiállításával kezdődött, februárban pedig egy fiatal művész, Anabela Sládek Žilíková mutatkozott be. Őt követte egy iparművész selyemből készült műveinek kiállítása, majd a már említett Prágai Concordia 2010 kiállítása. A 12 különböző korú, és különböző művészeti ágakat képviselő magyar művészek alkotásait először a prágai közönség láthatta, Komárom után pedig Magyrországon mutatkoztak be.
Májusban a szlovákiai szerb nagykövetség közreműködésével a komáromi görögkeleti egyházközség alapításának 500. évfordulója alkalmából jubileumi kiállításra került sor. Ezt követte az 5COR – 5 különböző művész modern szárnyas­oltárt hozott létre – bemutatkozása, illetve a napokban megnyílt Berecz Antal műveiből álló kiállítás.
Az elkövetkező hónapok programjait a 17. Sympat nemzetközi festészeti találkozó zárókiállítása, októberben a modern eszközöket felhasználó magyarországi művészek kiállítása, illetve a Harmonia Sacra Danubiana egyházzenei fesztivál 20. évfordulója alkalmából nyíló kiállítás alkotja. Az évet fotó- és iparművészeti, valamint a restaurátorok munkáiból nyíló tárlat zárja.
Farkas Veronika elmondása szerint a Limes Galéria kiállító-tere nem csupán Komáromban és szűkebb hazánkban, hanem külföldön is egyedülálló.
„Ennek a térnek megvan a maga varázsa, a falakon korabeli freskók láthatóak, s ezek a falak őrzik például az 1763-as földrengés nyomait.
„A templom felszentelt hely, ezért nagyon odafigyelünk arra, hogy csak olyan művek kerüljenek kiállításra, melyek az emberi humánumról szólnak – teszi hozzá a művészettörténész.
A galériában néprajzi kiállítás, freskók, illetve az élő népi kultúra bemutatása is helyet kapott. Gyakoriak az irodalmi estek, sőt a galéria könyvbemutató helyszínéül is szolgált. Farkas Veronika tájékoztatása szerint tevékenységi körüket nyaranta koncertekkel, ismeretterjesztő előadások szervezésével szeretnék kibővíteni, illetve a művészettörténet és a néprajz határerületén mozgó, előadásokkal egybekötött kutatási eredményeknek is helyet szeretnének adni.
Két évet élt meg a gönyüi zománcművészeti alkotótábor, sajnálatos módon idén erre nem volt anyagi fedezetük. Ha módjuk lesz rá, akkor természetesen ismét megrendezik, mivel igény van az efféle képzésekre.
A művészettörténész véleménye szerint rendkívül fontos, hogy a diákok is látogassák a kiállításokat, hiszen ezáltal esztétikus környezetben az élő művészet berkeibe kapnak betekintést. „Nem elég vetíteni az osztályteremben. Az eredeti mű varázsát semmi nem pótolja. A reprodukciókon keresztül nem éri olyan impulzus a gyermeket, mint az eredeti műveken keresztül, s a lényeg tulajdonképpen az, hogy a gyerekek lelke nemesedjen” – hangsúlyozta a galéria vezetője.

(földes)

Élményszerű testnevelésórák

2011.8.1

Az oktatási minisztérium újszerű testnevelésórákkal vetne gátat a civilizációs betegségek, illetve a gyermekkori elhízás terjedésének. A tárcavezető úgy véli, az élményszerű tornaórák, a pilates, a zumba és a flowin dance becsempészése az oktatásba változtathat a jelenlegi helyzeten.

A 2012/2013-as tanévtől különbözőképpen motiválnák a diákokat, és egyben csökkentenék a nem tornázó, szülői igazolást kérő gyerekek számát.
Eugen Jurzyca oktatásügyi miniszter sajtótájékoztatóján kihangsúlyozta, a teljesítményközpontú tornaórák helyett az élményszerű oktatásra és nevelésre szeretnének hangsúlyt fektetni, így például a zumba, a pilates vagy a flowin dance is szerepet kapna. A tantárgyon belül kötelezővé tennék az osztályzást úgy, hogy nem az elért eredmény lenne a döntő.
A tervek között szerepel, hogy jövő év szeptemberétől háromra növelnék a tornaórák számát, bár  ez a plusz óra már nem növelné tovább a jelenlegi óraszámot. Ez azt jelenti, hogy az iskolák maguk döntheik majd el, melyik tantárgy rovására vezetik be a harmadik tornaórát. A minisztérium további célja, hogy a diákok a tanítási órákon kívül is sportoljanak. Ennek érdekében a sportszervezeteket és klubokat az iskolákkal való szorosabb együttműködésre motiválnák. Ennek egyik módja a sportutalványok bevezetése lenne, amelyet a diákok az említett szervezeteknél is felhasználhatnának.
-b-

Ősztől új szak indul az egyetemen

A következő tanévtől kezdve szociológia szakot indít a Selye János Egyetem Tanárképző Kara, mivel a szlovák akkreditációs bizottság jóváhagyta az egyetem beadványát.  Az érdeklődők további információkat július 25 – augusztus 6 között a dekanipf@gmail.com címen, illetve augusztus 7-étől a Tanárképző Kar Tanulmányi Osztályán Holderik Zsuzsától a holderikz@selyeuni.sk címen, vagy a 035/3260 735 telefonszámon kaphatnak. Jelentkezni augusztus 15-ig lehet. A szociológia az úgynevezett „kemény”, azaz az egzakt és valóságközeli  társadalomtudományok közé tartozik. A társadalmi valóságot, a társadalmi élet különböző területeit vizsgálja, ezekkel kapcsolatos ismereteinket gazdagítja. Gyakorlati hasznosságával, alkalmazhatóságával kapcsolatban két példát említenénk: a szociológiának meghatározó szerepe van a szociálpolitikai kérdések tisztázásában, pl. a szegénységkutatások alkalmával. De hasonló módon az egészségügyben is, ahol egyre inkább előtérbe kerül a megelőzés szerepe. A különböző betegségek, egészségkárosodások társadalmi hátterének vizsgálatai, rámutatnak olyan életmódbeli sajátosságokra, melyek nagymértékben befolyásolják az egyes betegségek kialakulását.-ga-

Boldogság madara merre vagy?

Újra kapható a komáromi Diderot könyvesboltban Ratimorszky Gyula: Boldogság madara merre vagy? című novelláskötete.

A könyvben található novellák korunk embereiről szólnak, akik jó szándékuk mellett olyan hibákat követnek el, amelyekkel megkeserítik saját- és mások életét. Az emberek szeretetre és boldogságra vágynak. Ez arra figyelmeztet minket, hogy szándékosan senkinek se okozzunk csalódást és fájdalmat. Életünk csak akkor alakulhat széppé és tartalmassá, ha környezetünkben megértőek vagyunk.  Tetteinket ne csak az érzelem, hanem az értelem is irányítsa.
A novellák negatív eseményei arra utalnak, hogy ha kellemetlen helyzetekkel kell szembenéznünk, s azokat megoldanunk, elég gyakran másban keressük a hibák forrásait.
A történetek szereplői a szívük mélyén abban reménykednek, hogy részesei lehetnek a boldogságnak, amely széppé alakítja életüket. A rohanó élet legszebb ajándéka: szeretetet adni és kapni. Ehhez erős akarat kell. Ha erre képesek vagyunk, akkor találkozunk a boldogság madarával.
Minden könyvbarátnak figyelmébe ajánljuk ezt a novellás- kötetet.    –

d-

Diplomaosztók a Selye János Egyetem Gazdaságtudományi Karán

Egyetemi tanulmányaik sikeres befejeztével 302 végzett hallgató vehette át diplomáját az elmúlt napokban a Selye János Egyetem Gazdaságtudományi Karán. A május utolsó, illetve június első napjaiban Vállalatirányítás szakon sikeres államvizsgát tett magiszterek diplomaosztójára június 25-én került sor az egyetem Konferenciaközpontjának dísztermében.
A 94 nappali tagozatos hallgató prof. Dr. Ing. Okenka Imre dékántól, a 60 levelező tagozatos abszolvens pedig Dr. Poór József professzortól, a Vállalatirányítás tanulmányi program szakfelelősétől kapta kézhez a végzettségét igazoló okiratot. Az egyetem rektorhelyettesétől, Csiba Pétertől vehette át oklevelét a legjobb diplomadolgozat írója Mgr. Vincze Pál, és Rektori díjban részesült Mgr. Gyurán Ágnes, aki a tanulmányok során a legjobb eredményeket érte el évfolyamában, és számos szakmai versenyen sikerrel képviselte a Gazdaságtudományi Kart. A kar Dékáni dicséretben részesítette azokat a hallgatókat, akik kitüntetett eredménnyel teljesítették tanulmányaikat és az államvizsgákat, továbbá azokat a végzetteket, akik kiemelkedő színvonalú diplomadolgozatot írtak.

Július 4-én került sor az alapképzés végzettjeinek diplomaátadó ünnepségeire. 86 nappali tagozaton végzett és 58 levelezős abszolvens kapta meg baccalaureátusi diplomáját Okenka Imre dékántól, ezáltal jogosulttá vált a Bc. cím használatára. Ez alkalommal is dékáni dicséretben részesültek a legkiválóbb hallgatók, köztük Bc. Nagy Mónika, aki a legszínvonalasabb szakdolgozatot készítette el a Közgazdaságtan és vállalati menedzsment tanulmányi program végzősei közül.
Ezen a napon került sor a rigorózus doktori diplomák átadására is. A sikeres védések és rigorózus vizsga után négy végzett kapta meg kisdoktori diplomáját Doc. Tóth János rektor úrtól, s jogosulttá vált ezáltal a PhDr. titulus  használatára.
A Gazdaságtudományi Kar dékánja ünnepi beszédeiben kiemelte a magyar nyelvű képzés jelentőségét, és minden végzettnek további eredményes tanulást, illetve a szakmai életben való sikeres érvényesülést kívánt.

szi

Évadzáró a Komáromi Jókai Színházban

A színház múlt héten tartotta évadzáró társulati ülését, melyen Tóth Tibor igazgató elmondta, a nehézségek ellenére az intézmény erején felül teljesített. A művészi-minőségi-mennyiségi teljesítményt egyaránt dicsérte, de kihangsúlyozta, a színház művészeire s a többi alkalmazottra a közeljövőben is sok munka, plusz feladat hárul majd.

A 2010/11-es évadban nőtt az előadások száma. Összesen 192 előadásra került sor, ebből 95 alkalommal hazai és magyarországi tájelőadásokon járt a társulat. A darabokra csaknem 63 ezer néző váltott jegyet.
Tóth Tibor nem titkolta, a színház anyagi nehézségekkel küzd, hiszen körülbelül 167 ezer euróval kevesebb normatív támogatást kapott az intézmény, mint tavaly. Az előadások nagy száma éppen ezt a bevételkiesést próbálta meg pótolni, melynek köszönhetően a jegyekből idén 305 ezer euró folyt be, ez a tavalyi évhez képest 85 ezerrel több. A színház számára hatalmas segítséget jelentett a dél-komáromi önkormányzattól nemrégiben kapott hatmillió forintos támogatás.
Tóth Tibor  az évadzárón megjegyezte, jövőre el kell kezdeni a 60. jubileumi évad előkészítését, mely során színházi fesztiválra, díszelőadásra, színháztörténeti kiállításra is sor kerül majd.
A társulatra nyáron még négy előadás vár, augusztus 27-én a dél-komáromi polgármesteri hivatal előtti téren felállított színpadon a Szomorú vasárnapot adják elő.
A következő évadtól Hajdú László és Ollé Erik már nem lesz tagja a társulatnak. A gyermekgondozási szabadságról visszatérő Szabó Szvrcsek Anitát ismét láthatja a közönség, új tagként pedig Szabó Viktor érkezik. Mivel Holocsy Katalin anyai örömök elé néz, ezért a jövő évadban nem látható a színpadon, Varsányi Mari pedig 2012 januárjától nyugdíjaztatását kérte. A szervezési osztálytól Bárány János válik meg.
Az évadzárón adták át a Ferenczy Anna-díjat, melynek odaítéléséről a művészegyüttes tagjai titkos szavazással döntöttek. Az évad legkiemelkedőbb alakításaiért járó díjat Bandor Éva vehette át, s hozzá került Az évad legjobb színészi alakítása díj is, mellyel a Cseresznyéskertben, Az ördög nem alszik és A hentessegéd című előadásokban nyújtott teljesítményét díjazták. A színésznő nemrégiben a kisvárdai fesztiválon részesült a Várszínház és Művészetek Háza egyéni elismerésében.
A következő évadban a Whisky-esővízzel, a Sári bíró, a Caligula helytartója, A revizor című darabokat tűzi műsorára a színház. A Békés Megyei Jókai Színház vendégjátékaként a Színházkomédia című alkotás látható majd, a legkisebbeket pedig Lázár Ervin Szegény Dzsoni és Árnika című mesejátékával várják.
A Vasmacska Stúdiószínpadon szerzői esteket terveznek, melyek során Pilinszky, Petőfi, Kosztolányi, Örkény, Arany műveit hallhatja majd a nagyérdemű.
A színházigazgató végül köszönetet mondott a közönségnek és a támogatóknak egyaránt, hogy kitartanak a színház mellett.
Kép és szöveg: (földes)


Fél évszázados az Eötvös Utcai Alapiskola

Komárom

Pontosan 50 évvel ezelőtt kezdődött, amikor is a Marianum épületében 1961-ben elindult a magyar nyelvű oktatás, az akkori temetősori iskolában, majd később ez a név Kikötő utcaira, Hetes lakótelepire még később pedig Steiner Gábor Alapiskolára, ezután Fučík-utcai iskolára, majd 1993-ban Eötvös Utcai Alapiskolára változott. Igy hívják az intézményt a mai napig. A fél évszázad alatt 5 igazgatója volt az iskolának. A kezdetkor Bódi Béla, majd Varga Ferenc, később Egyházi Ottó, utána pedig Szitás Márk és jelenleg Csintalan Zsuzsanna irányítja a népszerű iskolát. Napjainkban az intézménynek 450 tanulója van, de volt olyan időszak, mikor közel 1000 diák tanult az iskola falain belül. Kedden az Eötvös utcai iskola ünnepelt, méltón hírnevéhez. A VMK épülete az ünnepi műsorra zsúfolásig megtelt, sőt a fiatalok közül egyesek még a lépcsőn is ültek. A program ünnepélyes hangulatát Vadkerti Imre két szívbemarkolóan igaz számával indították el. Utána  Csintalan Zsuzsanna, az iskola igazgatónője köszönőleveleket és emlék­érmeket adott át az iskolában tanító nyugalmazott pedagógusoknak. Az Iskolánkért, Gyermekeinkért Alapítvány kuratóriuma Siposs Jenőnek, a legjobb pedagógusnak az Iskolánkért díjat adományozta, arany hűséggyűrű formájában. Az ünnepi műsor további részeiben az iskola tehetséges tanulói mutatták be produkcióikat, amely énekben, táncban, prózában is megnyilvánult. Többször csattant fel a vastaps a nézők részéről az egyes programok láttán. Ilyen volt az iskola mellett működő Tarisznyás csoport lengyel polonéz tánca, valamint a búcsúzó kilencedikesek palotása, de  ne menjünk el szótlanul A dzsungel könyve táncos betétei mellett sem, amely úgy zeneileg, mint koreográfiailag nagyon is a helyén volt. A fél évszázad megünneplése mély nyomot hagyott úgy a szülőkben és a diákokban egyaránt. Kedden este egy iskola ünnepelt, egy iskola a négy magyar nyelvű intézmény közül, amely a kívülállók számára egy összetartó nagy család benyomását keltette ebben a rohanó világban.
Kép és szöveg: -pint-

Édes Zsófia országos bajnok

Édes Zsófia, a Komáromi Sakk Club tagja megnyerte a Trencsénben június 5-11. között megrendezett junior lányok országos sakkbajnokságát. A zárt versenyben 10 résztvevő közül bizonyult legjobbnak, fél ponttal előzte meg a Čadca-i Briestenská Andreát. Kilenc ellenfele közül hetet győzött le, egy vereséget is megengedhetett magának, míg utolsó ellenfelével már a végső győzelem biztos tudatában adta döntetlenre játszmáját. Ezzel a győzelemmel Zsófi már nyolcszoros egyéni országos bajnok lett. A dél-szlovákiai sakkozók teljes sikeréhez hozzájárult a dunaszerdahelyi Petényi Tamás, aki a junior fiúk között szerezte meg az első helyet. Így Szlovákiát Édes Zsófia és Petényi Tamás képviselik augusztusban az indiai Chennaiban megrendezésre kerülő junior világbajnokságon.

-d-

Az elmúlt tanév legsikeresebb középiskolásai

Nyitrán került sor a 2010/2011-es tanév legsikeresebb középiskolás tanulóinak kiértékelésére. Milan Belica megyei elnök a kerület 52 legeredményesebb  tanulóját fogadta, akik sikereket értek el a tanulmányi olimpiákon, szakmai tevékenységben, szakmai, művészeti és sportversenyeken. A Nyitra Megyei Önkormányzat és az iskola sikeres képviseletéért járásunkból a következő tanulók kaptak oklevelet.

Boris Baráth: Gymnázium Ľudovíta Jaroslava Šuleka, a német nyelvi országos olimpiászon első helyet ért el.
Martina Dinušová: Gymnázium Ľudovíta Jaroslava Šuleka, a Trencsénben megtartott országos úszóversenyen első helyet ért el a női 100 méteres mellúszásban.
Farsang István: a Selye János Gimnázium harmadikos diákja, aki nemrég az Európai Uniós Fiatal Tudósok Versenyének szlovákiai döntőjén végzett a 10 díjazott között.
Balla Mátyás: a komáromi Kereskedelmi és Szolgáltatóipari Szakközépiskola tanulója a Kassán megrendezett Szép magyar beszéd versenyének országos döntőjében a szakközépiskolások közül vitte el a pálmát.
Dékány Nikolett: a Selye János Gimnázium tanulója a Kaszás Attila Versmondó Fesztiválon aranysávos minősítést kapott, a Tompa Mihály Országos Vers- és Prózamondó Versenyen a vers kategóriában első, míg prózában második helyezést ért el.
Matusek Attila: az Ipari Szakközépiskola tanulója a Kaszás Attila Versmondó Fesztiválon különdíjat kapott, míg a Tompa Mihály Vers-és Prózamondó Versenyen a próza kategóriában első helyet ért el.
Pálinkás Viktor: az ógyallai Építészeti Szakközépiskola végzős tanulója, a Stavbár Nitra atlétája ebben az évben  is több sikeres eredményt ért el. Februárban Pozsonyban 400 m síkfutásban második lett, a 4×400 m váltót megnyerték. Májusban a csehországi Třinecben győzött a 400 m síkfutásban, júniusban Prágában új országos csúccsal győzött.

(miriák)

Hatmillió forintos támogatást kapott a Jókai Színház

Múlt csütörtökön a dél-komáromi polgármester, Molnár Attila és Tóth Tibor, a színház igazgatója aláírták a kulturális létesítmény számára szóló hatmillió forintos támogatási szerződést.

A kapcsolat a városi hivatal és a színház között nem újkeletű, s a további együttműködés lehetőségeiről jelenleg is tárgyalnak. A támogatást a dél-komáromi képviselő-testület egyöntetűen szavazta meg. „Nagyon fontos, hogy a magyar kultúrát ápoljuk, védjük, így önkormányzatunk a korábbi évekhez mérten jóval magasabb összegű támogatásban részesíti a határon túli Jókai Színházat. A létesítmény rendkívül fontos szerepet tölt be a határon túli magyarság nemzettudatának megtartásában, anyanyelvünk, kultúránk megőrzésében” – mondta el Molnár Attila. Mivel a színháznak egyre több dél-komáromi nézője van, ezért a város különböző kedvezményeket fontolgat számukra. A tervek közt elhangzott például, hogy a felújított Jókai moziban akár a színház kamara darabjai is bemutatásra kerülhetnének. Tóth Tibor kihangsúlyozta: azt szeretnék elérni, hogy a színházat a dél-komáromiak is magukénak tekintsék. Örömmel tapasztalják, hogy évről évre nő a magyarországi nézők száma.
Elmondása szerint a Jókai Színház mellett működő Jókai Alapítvány még tavaszszal fordult a dél-komáromi képviselő-testülethez. Kérelmükben Az ördög nem alszik, valamint a Cseresznyéskert című darabok színpadra állításához, személyi kiadásaihoz, illetve a jelmez és a díszlet költségeihez kértek támogatást. Az igazgató örömét fejezte ki, hogy az önkormányzat ezzel a jelentős tétellel járult hozzá a színház működéséhez, ezzel pedig a magyar kultúra megőrzéséhez.
(földes)

Elhunyt Bugár Béla színművész

Életének 80. évében elhunyt Bugár Béla színművész, a Magyar Területi Színház (MATESZ) alapító tagja, a Komáromi Jókai Színház örökös tagja.

Pozsonyeperjesen született 1931. április 18-án. 1950-től 1952-ig a pozsonyi Faluszínházban játszott. 1954-től 1991-ig volt a MATESZ, később a Komáromi Jókai Színház társulatának a tagja. Emlékezetes szerepei voltak Lucentio A makrancos hölgy című Shakespeare-vígjátékban, George az Egerek és emberek című színműben, a Liliom címszerepe és Eddie Carbone a Pillantás a hídról című drámában. Legutóbb 2005 februárjában állt közönség elé Friedrich Schiller Ármány és szerelem című drámájában. Akkor erről így vallott: „Annak idején én játszottam Ferdinándot. Örömmel jöttem most is arra a kis szerepre, és jönnék még, ha a lábaim bírnák.” Bugár Béla 2008-ban lett a Komáromi Jókai Színház örökös tagja.
báj

Ballagtak a diákok

A komáromi Selye János Gimnáziumból múlt hét pénteken 145 diák ballagott el. Az ünnepségen idén is Rudolf Péter színművész adta át a Kaszás Attila-díjat Ölveczky Andrásnak, a GIMISZ előadásain nyújtott tehetséges szerepléséért.  Ezután a diákok megkoszorúzták  Klapka tábornok, Jókai Mór és Szent István szobrát.  -ga-

Tehetséggondozás a Komáromi Munka Utcai Magyar Tanítási Nyelvű Alapiskolában

A Komáromi Munka Utcai Magyar Tanítási Nyelvű Alapiskola a múltban és a jelenben egyaránt az értékközvetítő és képességfejlesztő pedagógia alapelveit követve oktatta és nevelte növendékeit.

Az oktatás-nevelés intézményünkben ma is két célt tűz ki: egyrészt az alapozó szakaszban (az alsó tagozaton) a tehetség felismerését és a személyiségfejlesztést, a fejlesztő szakaszban (a felső tagozaton) az egyéni tehetségek intenzív kibontakoztatását, másrészt a nehezebben haladó gyermekek képességfejlesztését.
Az alsó tagozat végén a negyedik osztályban felmérjük a tanulók tudásszintjét és a szülők igényeit. Az alapiskola küldetését és az említett tényezőket figyelembe véve hirdetjük meg az ötödik osztályban az emelt szintű osztályt, ahová tanulóink eredményességük alapján jutnak be. Iskolánkban az emelt szint az egyes tantárgyak bővített tananyaggal és magasabb követelményekkel való oktatását jelenti, ami megkönnyíti növendékeink számára a továbbtanulást. Tekintettel a tanulók sokszínű érdeklődésére különböző szakkörök látogatását tesszük számukra lehetővé, valamint egyéni foglalkozások során gondozzuk a tehetségeket. Ugyanakkor fontosnak tartjuk azt is, hogy iskolánk minden növendékének ugyanannyi legyen a heti kötelező óraszáma, tanuljon emelt szintű vagy normál osztályban, nehogy túlterheljük a tanulókat.
Emelt szintű osztályainkat azoknak ajánljuk elsősorban, akik a négyéves gimnáziumban vagy középiskolában szándékoznak továbbtanulni. A sokéves tapasztalat azt mutatja, hogy az iskola hatékony, színvonalas képzésének köszönhetően tanulóink alapos felkészültséggel olyan tanulmányi, valamint versenyeredményekkel távoznak iskolánkból, amelyre a középiskolákban, esetleg a felsőoktatásban is építeni tudnak, s amely ösztönöz az élethosszig tartó tanulásra.
Felhívjuk a Tisztelt Szülők figyelmét, hogy intézményünk a 2011/12-es tanévre is meghirdeti az emelt szintű ötödik osztályát. Bővebb tájékoztatást az iskola igazgatóságán, a 035/7700307-es telefonszámon lehet kérni május 20-ig.
Kálosi Gabriella

Kitüntették az év komáromi pedagógusait

Március 28-án pedagógusnap alkalmából került sor az alapiskolák, az óvodák, a szabadidőközpont és a művészeti alapiskola pedagógusainak és igazgatóinak ünnepélyes találkozójára.

A kultúrműsort követően Héder Ágnes, az iskolaügyi, kulturális és sportbizottság elnöke tartotta meg ünnepi beszédét, melyben a tanítók társadalmunkban betöltött szerepéről szólt. Az ünnepi beszédet követően került sor a 2011-es év komáromi pedagógusainak kitüntetésére. Az oklevelet és az emlékplakettet Anton Marek, Komárom polgármestere, Novák Tamás alpolgármester és Héder Ágnes adta át.
A kitüntetett pedagógusok közt van
Tóth Andrea (Jókai Mór Alapiskola), kinek irányításával készül többek között az iskola diáklapja. A diáklap rangos hazai és nemzetközi mezőnyben már három alkalommal nyerte el az Év Diáklapja címet.
Konczer Ildikó (Munka Utcai Alapiskola) nevelőnőként dolgozik, s az egészséges életmód híveként tanulóit is rendszeres mozgásra ösztönzi. Szervezési munkákban, önfejlesztő programokban egyaránt részt vesz.
Gabriela Kamocsaiová (Komenský Utcai Alapiskola) kreativitását nemzetközi projektek megvalósításában kamatoztatja, tanítványai rendszeresen jó eredményeket érnek el különböző irodalmi és képzőművészeti versenyeken.
Koczka Ágnes (Eötvös Utcai Alapiskola) közel négy évtizede áll a katedrán. Kiemelt figyelmet fordít a tehetséggondozásra, diákjai rendszeresen bekapcsolódnak az anyanyelvi és matematikai versenyekbe.
Darina Michálková (Határőr Utcai Alapiskola) a módszertani csoport vezetőjeként nagy szerepet vállal az oktatási reform helyi megvalósításában. Munkája során a legmodernebb tanítási módszereket használja ki, így például az e-learning módszert.
Anna Jančová (Rozmaring Utcai Alapiskola) immár 36 éve foglalkozik alsó tagozatos gyerekekkel. Az iskolai olvasókör vezetője, a természetvédelemmel és az egészséges életmóddal foglalkozó projektekben vesz részt.
Harmat Rudolf (Művészeti Alapiskola) több tíz éve a Comorra zenekar munkáját szervezi, fesztiválok zsűritagja, a Művészeti Alapiskolában a kezdő pedagógusok bevezető tanára.
Iveta Wágnerovát (Béke Utcai Óvoda) kiváló szervezőkészség, kreativitás jellemzi. Vezetésével a gyerekek több regionális és nemzetközi művészeti verseny díját szerezték meg.
Jarmila Nagyovát (Eötvös 64 Utcai Óvoda) alkalmazkodókészség és kreativitás jellemzi. 1998 óta az Egészséget támogató iskola projekt koordinátora.
Bakos Daniella (Eötvös 48 Utcai Óvoda) sikerrel készíti fel a gyerekeket különböző képzőművészeti versenyekre, gyakorlatvezető pedagógusként pedig évek óta foglalkozik a Selye János Egyetem diákjaival.
Jankó Anett (Víz Utcai Óvoda) az intézményben rendezett kulturális rendezvényekszervezésében, kivitelezésében vesz részt. Hitvallása, hogy a gyermekneveléshez elengedhetetlen az óvodapedagógusok továbbképzése.
Ružena Fazekašová (óvoda, Őrsújfalu) nagy hangsúlyt fektet a gyerekek testi és szellemi fejlesztésére, szívesen oktat számítógépes programokkal.
Iveta Škulibová (Hajós Utcai Óvoda) az iskolaügyben 1979 óta dolgozik. Magas fokú pedagógiai és pszichológiai érzékenységgel látja el feladatát. Az óvodában egészségügyi munkatársként is dolgozik, együttműködik a Szlovák Vöröskereszttel.
Iveta Gallaiová (Kapitány Utcai Óvoda) a nevelési munka során használt módszertani útmutatót szerkesztett. Ő vezeti az óvoda krónikáját, felel az épület díszítéséért.
földes

Jelentkezési határidők az egyetemekre

Az egyetemek és főiskolák többségére február végéig lehet jelentkezni, adta hírül a szlovák oktatásügyi minisztérium. A minisztérium honlapján lehet tájékozódni, hogy mely egyetemek, főiskolák indítanak képzéseket 2011 szeptemberétől. Ugyanitt lehet letölteni a jelentkezési űrlapokat.

A járásunkban működő Selye János Egyetemre jelentkezők a 2010/2011-es akadémiai évben mindhárom tanulmányi szint képzéseiből (alap-, mester- és doktori képzés) választhatnak. A Selye János Egyetem oktatási kínálatában szereplő összes tanulmányi program akkreditálva van. Az egyetem összes karára az alábbi jelentkezési határidők vonatkoznak:.
Alapképzés – Jelentkezési határidő 2010. március 31.
Mester- és doktori képzés  – Jelentkezési határidő 2010. június 30.
A pozsonyi Szlovák Műszaki Egyetem nagyszombati Anyagtechnológia Karának komáromi kihelyezett képzésére március 31-ig lehet jelentkezni.
-ssy

Ötödik alkalommal adták át a Jókai-díjat

A komáromi Jókai Közművelődési és Múzeum Egyesület, valamint a budapesti Falvak Kultúrájáért Alapítvány Jókai Emlékbizottsága 2006-ban alapította a díjat.

„A díjalapítás gondolata a tragikusan korán elhunyt Szénássy Árpádnak és a jelenlevő Végh Józsefnek köszönhető. Szénássy Árpád gazdag értékmentő és értékteremtő tevékenysége példaértékű, és követendő példa mindannyiunk számára. Emléke előtt is tisztelgünk a Jókai-díjjal”- ezekkel a szavakkal nyitotta meg az ünnepséget Keszegh Margit, a Jókai Egyesület elnöke.
A pályaművek témája Széchenyi István, a nemzet lámpása volt. A többtagú bírálóbizottság 11 pályaművet bírált el, az ünnepségen Tarics Péter a bizottság nevében értékelte a műveket. Az idei Jókai-díjas a szlovéniai Dr. Zágorec Csuka Judit könyvtáros, költő, műfordító lett, aki Jókai Mór kezének márványlapon elhelyezett festett gipszmásolatát vehette át. Több alkotót is díjaztak, ugyanis az ünnepségen egy arany díszoklevelet, három díszoklevelet és egy oklevelet is átadtak. Jókai Mórról születésének 186. évfordulója alkalmából Kustyán Ilona emlékezett meg. Sor került továbbá a tavalyi év sikeres pályaműveiből készült antológia bemutatására. Az ünnepség záró részeként a díjnyertes műből hangzottak el részletek, majd a jelenlevők megkoszorúzták Jókai Mór szobrát. A műsort Bertók Tibor és Kovács Mónika hegedűjátéka tette színesebbé. Az ünnepségen meghirdették a következő év pályaműveinek témáját „Jókai hírlapjai” címmel. Keszegh Margit elnök bízik abban, hogy a téma minél több hazai, környékbeli alkotó érdeklődését felkelti, s azt reméli, hogy több komáromi egyetemista is kedvet kap az íráshoz, kutatáshoz.

földes

Újabb képzőművészeti albumokkal gazdagodott az egyetemi könyvtár

A komáromi Selye János Egyetem megalakulásával egy időben létrejött az intézmény könyvtára is, melynek egyik fő feladata, hogy olvasóit színvonalas szak- és szépirodalommal lássa el.

A mára kb. 300 ezerre duzzadó könyvállomány jelentős része – pénz hiányában – tudatosan szervezett és irányított közadakozásnak köszönhető. S bár a könyvek ilyetén gyűjtése már befejeződött, mégis szép számmal akadnak napjainkban is olyan magánszemélyek, szervezetek, alapítványok, akik szívesen tudják féltve őrzött könyveiket, esetleg büszkeségre okot adó kiadványaikat a szlovákiai magyarság egyik legmodernebb könyvtárának polcain.
Az önzetlen segítőkészségnek ékes példája az a művészeti albumokból álló könyvcsomag is, amelyet február elején kapott az egyetemi könyvtár a budapesti T-Art Alapítványtól. A csomagba Csíkszentmihályi József, Gaál József, M. Novák András, Szentgyörgyi József, Gáll Ádám, Lóránt János Demeter, Kárpáti Tamás és Kovács Tamás műveit bemutató, szép kivitelezésű, értékes kiadványok kerültek. Köszönet érte.

Dr. Héder Ágnes,
az egyetemi könyvtár igazgatója

Beiratkozási körkép

Lezárul az alapiskolai beíratás időszaka, szeptemberig azonban még némileg változhat az iskolakezdők létszáma. Akad ugyanis olyan szülő, aki késve kap észbe, s a kijelölt időpont után jelenik meg csemetéjével a kiszemelt oktatási intézményben.

A komáromi városi hivatal oktatási osztályának adatai alapján a városban összesen 362 gyereket írattak be az első osztályba, ebből 205 a magyar tannyelvű alapiskolákba, 157 pedig a szlovák tannyelvű alapiskolákba jelentkezett. Mindez nem azt jelenti, hogy szeptemberben ennyien kezdik majd el a betűvetést, hiszen több esetben is a halasztás mellett döntöttek. Az viszont bizonyos, hogy a tavalyi gyereklétszámhoz viszonyítva a magyar iskolákba íratott gyerekek létszáma 13-mal csökkent, a szlovák iskolákba íratottaké pedig 12-vel nőtt. A szlovák iskolák esetében viszont néhány duplicitást is feljegyeztek.
Az Eötvös Utcai Alapiskolában a beíratott gyerekek létszáma 56 (halasztás 2), két első osztályt nyitnak majd. Kovács Tünde igazgatóhelyettes elmondta, hogy ismét nyitnak nulladik évfolyamot. Itt tulajdonképpen iskolai felkészítés folyik, azokat a készségeket fejlesztik, amelyre az iskolában szükség van. A gyerekek játszva sajátítják el például a betűk felismerését, a különböző tornagyakorlatokkal pedig a képességeiket fejlesztik.
A Jókai Mór Alapiskolába 63 (halasztás 9), a Munka Utcai Alapiskolába pedig 66 (halasztás 14) gyereket írattak be, mindkét intézmény 3-3 osztályt nyit. A Marianumban egy első osztály nyílik, ide 20 leendő kiselsős jelentkezett, halasztást itt nem kértek.
A szlovák tannyelvű iskolákban összesen 6 osztályt nyitnak. Ebből hármat a Komenský utcán, ide 74 gyereket írattak be (halasztás 8). A Határőr Utcai Alapiskola egy osztályában 28 gyerek kezdheti el a betűvetést, a Rozmaring Utcai Alapiskolában pedig 2 osztály nyitását tervezik. Ide 55 gyerek jelentkezett, halasztást öt esetben kértek.
A járás többi településén áttekintve a magyar tannyelvű oktatási intézmények beiratkozási adatait bizony megállapítható, hogy nem túl rózsás a helyzet. A legtöbb helyen a tavalyi adatokhoz képest alig vagy egyáltalán nem nőtt a gyereklétszám.
Izsán 8 gyerekkel számolhat az iskola, időközben egy család elköltözött, rájuk korábban még számítottak. Az igazgatónő szerint már nem akkora a város elszívó ereje, mint az előző években volt.
Dunamocsra idén Karváról és Virtről is érkeztek gyerekek, így 12-en iratkoztak be. Ugyanennyien voltak tavaly is. A faluban jellemző, hogy aki a helyi óvodába jár, az a betűvetést a helyi intézményben kezdi el.
Búcson a korábbi évekhez viszonyítva csökkent a gyerekek létszáma. Legutóbb 13 gyereket írattak be, az új tanévben 10-11 kiselsőssel számolnak.
Bátorkeszin tavaly két osztályt tudtak nyitni, idén viszont az alacsony születésszám miatt 17 nebulót írattak be. Jövőre ugyan magasabb lehet majd a gyereklétszám, de nagyjából tudják csak feltérképezni, mivel a faluban nagy az elvándorlás.
Perbetén szeptemberben 13 gyerekkel számolhatnak, jövőre viszont még rosszabb lehet a helyzet. Javulás két év múlva várható majd a faluban.
A szentpéteri alapiskolában is hasonló a helyzet. Itt 14 gyereket írattak be a szülei, ebből egy esetben biztos a halasztás. Jövőre kevés gyereket várhatnak, utána viszont már itt is javulhat a helyzet.
Marcelházán 22 kisdiák biztosan elkezdi a tanévet, összesen 28 a beíratott gyerekek létszáma.
Naszvadon 17 iskolakötelest írattak be, ebből 4 esetben kérték a halasztást. Itt még várható növekedés, ugyanis vannak, akiket még nem írattak be.
Hetényen ugyanannyian mint tavaly, összesen heten jelentkeztek. Az igazgatónő szerint a közeljövőben sem várható nagyobb változás, de a faluban letelepedő lakosok bíznak az iskolában, hiszen a helyi alapiskolába hozzák gyermekeiket.
Ógyallán a Feszty Árpád Alapiskolában két osztály nyitását tervezik. Az egyikben 12-14, a másik, ún. specializált osztályban pedig 6-8 fővel számolnak.
Csallóközaranyoson javuló tendenciáról számolt be az igazgatónő. A számok is őt igazolják, hiszen 30 gyerekkel két osztályt tudnak nyitni. Egy esetben halasztást kértek. Legutóbb hét éve volt kétosztálynyi gyerekük.
Nemesócsán az előző évekhez viszonyítva növekszik a létszám, idén 21 gyereket írattak be.
Az ekeli alapiskola az utóbbi két évben kevés gyerekkel számolhatott, idén heten iratkoztak be, jövőre viszont esély lesz a 10 gyerek feletti létszámra is.
A madari alapiskolában szeptemberben 14 kiselsős kezdheti el az évet, tavaly viszont két osztályt tudtak nyitni.
földes

Szeptembertől kötelező lesz az angol nyelv

A parlament úgy döntött, hogy az iskolákban kötelező lesz az angol nyelv oktatása. A képviselők megtörték Ivan Gašparovič államfő vétóját. Az államfő korábban azért nem írta alá az oktatási törvény módosítását, mert szerinte nem jó lépés a kötelező angol, ugyanis szerinte a diákoknak maguknak kellene kiválasztaniuk az idegen nyelvet.

Az angol nyelv szeptembertől lesz kötelező, a törvény nem határozza meg, hogy melyik évfolyamtól. A jogszabály nem ír elő kötelező érettségit angolból.
A témával kapcsolatban egy angol szakos pedagógus elmondta, hogy a nyelvtanulás során főleg a kicsiknél hatékonyabb a játékos, kreatív foglalkozás. Lényeges szempont, hogy az idegen kifejezések, szavak kiejtését helyesen tanulják meg, ezért is fontos, hogy szakképzett pedagógus tanítsa őket. Mindenképpen ösztönző lehet számukra, ha az adott idegen nyelvet a gyakorlatban is tudják használni.
A március 1-jén hatályba lépő jogszabály eltörli a félévi bizonyítványokat, bár írásban kérhetik majd a diák féléves munkájának értékelését. A tárcának ezen kívül három évre előre nyilvánosságra kell hoznia az iskolai szünetek időpontjait. Az oktatásügyi minisztérium honlapján ezt már meg is tette. A tárca szerint ez a közlekedési vállalatoknak és a turisztikai szférában vállalkozóknak lehet a hasznára, hiszen segíthet a menetrend és a szezonális utak kialakításában. A szünidő-tervezet alapján a közlekedési vállalatok megtervezhetik menetrendjüket, a turisztikai cégek pedig összeállíthatják szezonális ajánlataikat.
Az oktatásügyben azonban nem csupán ezek a változások várhatóak. A kilencedikesekhez hasonlóan 2012-től az alapiskolák ötödikeseinek a tudását is felmérnék. A tárca vezetése a PISA-felméréshez hasonló feladatokat adna, s jónak tartaná, ha a gyerek készségeit, erkölcsi értékrendjét is fel tudnák mérni.
Jövőre változna a kilencedikesek tesztelési módja is, a Monitorban inkább az összefüggésekre kérdeznének rá, nem pusztán a tényekre. A végzős alapiskolások tudásának mérését még 2003-ban Martin Fronc volt oktatásügyi miniszter vezette be.     fk

Idén 150 esztendős a komáromi Művészeti Alapiskola

Fekete Vince igazgató a sajtótájékoztatón felsorolta a jubileumi év programjait, terveiket. Beszámolóját történelmi visszatekintéssel kezdte, elmondta, hogy a városban 1861. szeptember 12-én kezdte meg működését a zene-tanoda, melynek első kinevezett tanára Vasvári Kovács Ferencz lett. Hasonló intézmények több nagyvárosban is létesültek akkoriban, így rakták le a zeneoktatás alapjait.

Fekete Vince igazgató a sajtótájékoztatón felsorolta a jubileumi év programjait, terveiket. Beszámolóját történelmi visszatekintéssel kezdte, elmondta, hogy a városban 1861. szeptember 12-én kezdte meg működését a zene-tanoda, melynek első kinevezett tanára Vasvári Kovács Ferencz lett. Hasonló intézmények több nagyvárosban is létesültek akkoriban, így rakták le a zeneoktatás alapjait.

Komáromban az egyre nagyobb létszámú intézmény több helyszínen működött, ezért volt nagy jelentősége a főépület átadásának 1983-ban. Fekete Vince felhívta a figyelmet arra, hogy a 21. században ez az épület már nem felel meg az oktatási-nevelési körülményeknek. Több felújításra is szükség lenne, meg kellene oldani a külső szigetelést, a nyílászárók cseréjét, illetve a fűtőrendszer felújítása sem odázható el. A mozgáskorlátozottak számára nem megoldott az épület megközelítése sem.

A 70-es években a zeneoktatáson kívül a képzőművészeti szak is teret kapott az intézményben, majd az irodalom-dráma tagozattal és a tánctagozattal teljes szervezettségűvé vált.

A Művészeti Alapiskolának 1969-től kihelyezett osztálya működik Ógyallán, ahol szintén mind a négy szakot oktatják.

Az intézmény vezetője által felsorolt adatokból kiderült, hogy a tanulók létszáma az évek során fokozatosan nőtt, s a 90-es évektől ezer fölötti létszámmal működnek. Jelenleg a négy szakon összesen 1084 diák tanul, így tulajdonképpen túlszárnyalják a többi járás hasonló intézményeinek diáklétszámát.

A jubileumi év során számos előadást, koncertet és kiállítást szerveznek. Márciusban a dunaszerdahelyi, az ógyallai, a gútai és más partneriskolákkal készülnek közös koncertre. Júniusban a tanulók év végi ünnepi műsorát láthatják majd az érdeklődők, s ekkor nyílik a végzősök tárlata is. A jubileumi évet október 11-én, az iskola alapításának 150. évfordulója alkalmából rendezett nagyszabású műsorral zárják, amelyre többek között a művészeti berkekben alkotó volt növendékek is meghívást kapnak.

Az ünnepségre készül el az iskola 150 évét bemutató kétnyelvű jubileumi évkönyv is. Az év folyamán a gyermekek számára fénykép- és irodalmi versenyt hirdetnek, melynek témája, hogy miképp látják ők az iskola 150 évét.

Az év során kiállítják az iskolával kapcsolatos régi emléktárgyakat, fényképeket. Készül a jubileumi plakett, továbbá az emlékérem is, melyet Körmöcbányán készítenek majd el. Megszületett az iskola régi-új emblémája, a jubileumi év alkalmából pedig több reklámtárgy is elkészül.

földes

A szülő a gyerek érdekeit tartsa szem előtt

Javában zajlanak az alapiskolai beíratások. Az intézményekben folyik a találgatás a gyereklétszámot illetően, sokan bíznak abban, hogy nem csökken a magyar iskolába beíratott kiselsősök száma. A szülők amiatt aggódnak, hogy megfelel-e gyermekük a „nagy napon”, vagy esetleg egy év halasztást kérjenek csemetéjük számára. Az iskolára való érettséggel és az anyanyelvi oktatás fontosságával kapcsolatban Strédl Terézia pszichológust kérdeztük meg, Gyurgyík László szociológus pedig felvázolta, hogy milyen hatásai lehetnek a szlovákiai magyar közösségre nézve annak, ha a magyar gyerkőcöt nem anyanyelvi alapiskolába íratják.

Strédl Terézia pszichológus az iskolaérettség öt tényezőjét sorolta fel.
Elsőként a testi érettséget nevezte meg, amely összefügg a gyerek magasságával, testsúlyával, illetve a gyermek egészségi állapotával. Ide sorolta még az ún. jobb-bal koordinációt, ugyanis a gyerekeknek van egy vezető oldaluk, s az a jó, ha a vezető szem és a kéz azonos oldalon van. Ellenkező esetben, ha a gyerek ún. keresztezett, hajlamosabb lesz a tükörírásra, az iránytévesztésre, egyszóval nehezebb dolga lesz az iskolában.
Másodikként az értelmi érettséget említette, amelynek meghatározója a beszéd és a gondolkodás fejlettsége. A szakember úgy véli, hogy ha nagyon selypít a gyerek, akkor ne indítsuk el az iskolába, hiszen ilyen esetben hajlamos lesz úgy írni a szavakat, ahogy mondja. Az r betű korrekciója viszont maradhat az első osztályra. Itt említette meg a mennyiségfogalom rögzítésének fontosságát. Ebből a szempontból az a lényeges, hogy a gyereknek fejlett-e a logikai gondolkodása, tehát van-e fogalma arról, hogy mi a kevesebb, mi a több, és nem az a döntő, hogy a gyerek már 100-ig elszámol.
Fontos tényező továbbá az érzelmi érettség, amelynek jele, hogy a gyermek biztonságban és jól érzi magát ott, ahol van. Képes elfogadni az idegen épületet, embereket, az idegen társakat.
Negyedik tényező a szociális érettség. Ennek a jele, ha elfogadja a társait, ha megjegyzi a rábízott feladatokat, és ha képes megoldani a felmerülő problémákat.
A szakember ötödik tényezőként a szülő felkészültségét nevezte meg, ugyanis a felnőttnek is fel kell készülnie arra, hogy csemetéje iskolás lesz, hiszen a család napirendjét legalább fél évig hozzá kell majd igazítani.
Az anyanyelvi oktatás fontosságával kapcsolatban a pszichológus elmondta, hogy a gyerek szempontjából a természetes közeg a fontos. Egy magyar gyerek esetében automatikusan a magyar nyelvű közeg a természetes, ebben a közegben vannak a pajtásai, ismerősei. Az anyanyelv az érzelmi nyelv, azon tanult meg beszélni, gondolkodni, érzelmeit kifejezni, nagy szókincset ad, biztonságot nyújt. Ha a családban magyarul beszélnek és éreznek, ha magyar csatornákat néznek, s ebben a helyzetben történik a nyelvváltás, akkor a gyerek biztonságérzete sérül. Bizonytalanná válhat, amelynek neurotikus jelei is megjelenhetnek. A gyermek szoronghat, szótlanná válhat, képtelen lesz kapcsolatot teremteni és a problémákat megoldani. A belső feszültség jeleként a gyerek bevizelhet, esetleg bepiszkíthat a nadrágjába.
Minőségi szempontból a magyar és a szlovák iskola közötti különbség abban mutatkozik meg, hogy a magyar iskola irodalmi magyar és irodalmi szlovák nyelvet tanít. Ha nyelvváltásként szlovák iskolába viszik a gyereket, akkor két önálló szókincs alakul ki nála. Az érzelmi nyelve a magyar, a gondolkodási nyelve pedig a szlovák lesz. Nagyon sok esetben ez a két nyelvbázis nem alkot egységes nyelvbázist, s ezek azok az emberkék, akik sem így, sem úgy nem tudnak.
„Fontos, hogy a szülő ne a saját szükségleteit kövesse, – amikor a főnöke, a rokonai, a barátok hatására a nyelvváltás mellett dönt,- hanem a gyerek érdekeit tartsa szem előtt” – tette még hozzá Strédl Terézia.
Gyurgyík László szociológus az iskolaválasztás jelentőségét két aspektusból, a szocializáció és a kulturális szempontból közelítette meg. Ezen szempontok alapján egyáltalán nem mindegy, hogy a magyar gyerek milyen tannyelvű iskolába jár.
Ha a magyar gyerek magyar iskolába jár, akkor közösségként integrálódik a társadalomba, míg ha szlovák iskolát látogat, akkor egyénenként integrálódik, ami az asszimilációhoz vezethet.
Ha a kulturális szempontokat vesszük figyelembe, akkor a magyar iskolában tanuló gyerek a magyar kultú­rában nő fel, azt sajátítja el, s ez a kötődés megmarad a párválasztás és a gyermeknevelés idején is. Mindemellett pedig ugyanazt a tudást szerzi meg, mint a szlovák iskolába járó társai. A szlovák iskola esetében a gyermeknek zömmel szlovák barátai lesznek, a magyar nyelv és kultúra másodlagossá válik számára. A statisztikai adatok szerint a szlovák iskolába járók 1/3-a nem magyarnak vallja magát, elsődlegessé válik számukra a többségi nyelv. Ez hatással van a baráti kapcsolataikra, a párválasztásra, s leszakadva a magyar közösségből valószínűleg gyermekeik is a többségi nemzetet gyarapítják majd. A maradék kétharmadnál is kettős identitás alakul ki, gyermekeik esetében pedig felgyorsul a nemzetiségváltás.
földes

A Veszprémi Petőfi Színház vendégjátéka Komáromban

Jön a Régimódi történet!

Szabó Magda: Régimódi történet című színművét hozza Komáromba a Veszprémi Petőfi Színház 2011. március 5-én, szombaton, 19.00 órai kezdettel. Az előadást Bereményi Géza Kossuth-díjas rendezte, akinek a neve lassan egybeforr Szabó Magda műveivel, és most már a Veszprémi Petőfi Színházzal is. Így nem véletlen az sem, hogy ott állította színpadra a Régimódi történetet, amelyből nagysikerű filmet is forgatott. Az írónő egyik legismertebb műve, és az abból készült színpadi adaptáció az ínyencségekre vágyó színházi közönségnek remek csemegét ígér. Két, történetében különböző, mégis összecsengő asszonyi sors drámája ez. A nagyanyáé, Rickl Máriáé, aki a talpon maradás erejét és képességét örökíti és kéri számon, valamint unokájáé, Jablonczay Lenkéé, aki meg nem értés, szeretetlenség és szerelmi csalódás terhe alatt válik önálló, sorsát vállalni képes, szuverén személyiséggé. Belépőjegyek már kaphatók a Komáromi Jókai Színház pénztárában, rendelhetők a 790-81-50-es telefonszámon, online megvásárolhatók a www.interticket.sk portálon, illetve a www.jokai.sk honlapon, ahol bővebb információk is találhatók az előadásról.
(báj)

Teljes felállásban dolgozhat a Selye János Egyetem Igazgatótanácsa

Hosszú idő óta 2011. január 11-én ült össze először a Selye János Egyetem Igazgatótanácsa úgy, hogy a tizennégy érvényes hely mindegyikét betöltötték. Az igazgatótanács összetételét, illetve az igazgatótanácsi tagok megbízatási időszakát a felsőoktatási törvény szabályozza. Ennek értelmében az igazgatótanács tagjait az oktatásért, tudományért, kutatásért és sportért felelős miniszter nevezi ki és hívja vissza, ebből 6 tagot a rektor javaslatára, 6 tagot a rektor véleményezése után, 1 tagot a szenátus alkalmazotti részének, 1 tagot pedig a szenátus hallgatói részének javaslata alapján.

2008-ban véget ért öt igazgatótanácsi tag megbízatási időszaka. A megüresedett helyekre az akkori miniszter csupán két tagot jelölt a rektor javaslata alapján, üresen maradt azonban a miniszteri kvótában elfoglalható három hely. 2010-ben lejárt további három tag megbízatási ideje így a tizennégy lehetséges helyből hat hely nem volt betöltve. Ezáltal az igazgatótanács tevékenysége jelentősen korlátozva volt, ugyanis ahhoz, hogy a tanács határozatképes legyen, valamennyi kinevezett igazgatótanácsi tag jelenléte szükséges volt.
Az említett megbízatási helyekre 2010. november 11-i hatállyal a miniszter hat tagot nevezett ki az igazgatótanácsba, ebből hármat a rektor javaslatára, további hármat pedig a rektor véleményezése után (miniszteri kvótából). 2010. de­cember 15-én lejárt az akadémiai szenátus hallgatói része által javasolt igazgatótanácsi tag megbízatási időszaka. Erre a helyre a miniszter 2010. de­-cember 15-i hatállyal az akadémiai szenátus hallgatói részének javaslata alapján új tagot nevezett ki.
Így a 2010-es évben valamennyi érvényes igazgatótanácsi hely be lett töltve. Az igazgatótanács január 11-i ülésén Tóth János, az egyetem rektora tájékoztatta az igazgatótanácsot a SJE egyetem tevékenységéről. Tájékoztatójában számszerű adatokkal alátámasztva ismertette a SJE szlovákiai viszonylatban betöltött szerepét és jelentőségét. A szlovákiai felsőoktatásban magyar nyelven tanuló hallgatók aránya 1,8%, ebből mintegy 2500 hallgató, az össz-szlovákiai felsőoktatásban tanuló hallgatók 1,2%-a a SJE-n tanul. Az egyetem mutatói javuló tendenciát követnek, egyre jelentősebb helyet követelve ezzel a szlovákiai egyetemek és főiskolák palettáján. Elmondta, hogy az egyetem legfontosabb feladatai közé tartozik a közeljövőben vonzó tanulmányi programok bevezetése és az egyetem tudományos és kutatási mutatóinak javítása minőségibb publikációk és projektek által. Az igazgatótanács megtárgyalta továbbá a SJE 2010-es év második féléve költségvetésének teljesítését, a számvevőszék által végrehajtott ellenőrzés eredményeit és Hortai Éva, az igazgatótanács elnökének, beterjesztése alapján elfogadta az igazgatótanács 2010-ben folytatott tevékenységéről szóló jelentést. Az igazgatótanács legközelebbi ülésén megtárgyalja az egyetem hosszú távú fejlesztési programját, amely meghatározó jelentőséggel bír majd az egyetem további fejlődése szempontjából és elengedhetetlen feltétele hazai és külföldi pályázatokban való részvételének.
A Selye János Egyetem Igazgatótanácsának tagjai:  Andruskó Imre, Bastrnák Tibor, Bukor József, Czibula Ádám, Hortai Éva, Járai Zsigmond, Meszlényi István, Őszi József, Pásztor István, Szabó Árpád, Vladimír Segeš, Szigeti László (Párkány), Szigeti László (Dunaszerdahely), Világi Oszkár. Az igazgatótanács elnöki tisztjét 2010 szeptembere óta Hortai Éva tölti be.    zp

Top