Komáromi röplabdaklub: helyiek adják a csapat gerincét

Szeptember végén indul a szlovák röplabda extraliga következő szezonja, a komáromiak pedig egy év kihagyást követően ismét a legfelsőbb bajnokságban küzdhetnek majd a pontokért. Különösebben nagyobb játékos-mozgás nem várható, a klub szinte ugyanazzal a csapattal ugrik a mély vízbe, mint amelyik kiharcolta a feljutást. Ebből az alkalomból készítettünk interjút Ferencz Lászlóval, a VK Spartak UJS Komárom klubelnökével.

roplabda3

• Az előző szezon előtt is beszélgettünk, abban az interjúban terveket is felvázolt, melyek közül sok minden valósággá vált…

– Ami az első ligás szereplésünket illeti, a legnagyobb mértékben lehetünk elégedettek, hiszen fiatal csapatunk átlagéletkorát tekintve az elsődleges célunk a tapasztalatszerzés volt. Végül azonban a várakozások felett sikerült teljesítenünk, melynek az eredménye az extraligába való visszajutás lett. Történt mindez úgy, hogy a rájátszásban extraligás csapatot is vertünk.

• Az alázatos munka meghozta a gyümölcsét?

– Így van, de a házunk táján sok minden más is történt. Terveink között szerepelt az ifjúság és az utánpótlás nevelése, mely területen jócskán sikerült előrelépnünk. A kisdiákjaink kijutottak az országos döntőre, melyen Szlovákia legjobb csapatai közt becsülettel helytálltak, végül a középmezőnyben végeztek. Az általunk szervezett diákbajnokság, melyen a régió alapiskoláinak alsó tagozatos tanulói vehettek részt, nagyon sikeres kezdeményezésnek bizonyult, reményeink szerint az új szezonban még több iskola bekapcsolódik. További célunk az utánpótlás edzőképzés volt. Külön öröm számunkra, hogy az idei évadban két új fiatal és ambiciózus edző kezdi meg munkáját.

• Hogy néz ki az extraligás keret?

– A csapat gerincét azok a játékosok alkotják majd, akik az előző szezonban megdolgoztak a sikerért és kiharcolták a legmagasabb bajnokságba való feljutást. Hozzájuk csatlakozik két visszatérő játékos. Igor Rehák és Maroš Hinduliak már korábban két évet lehúztak nálunk, de egy új játékost is szerződtettünk, név szerint Michal Sládečeket, aki egy rutinos, nemzetközi tapasztalatokkal is rendelkező röplabdázó. Még egy igazolást tervezünk, mely rövidesen nyilvánosságot kap. Terveink szerint a keret 14 főből áll majd.

• Mik az elvárások?

– A cél az, hogy a fiatal, saját nevelésű és az idősebb, már nagy tapasztalattal rendelkező játékosok közt tökéletesen működjön a kémia, így alkotva egy remek csapategységet. Természetesen jól szeretnénk szerepelni, a helyezésekről és a célokról azonban még korai nyilatkozni. Nem ismerjük még az ellenfeleink összetételét, és nem szeretnénk a fiatal játékosaink vállára túlzott terhet rakni. Számukra továbbra is a tapasztalat szerzése és a fejlődés a legfontosabb.

• Lesz változás az edzői poszton?

– Nagyon fontosnak tartjuk a folytonosságot, ezért Robin Pělucha jelenlegi edzővel további hároméves szerződést kötöttünk. Fontos kihangsúlyoznunk, hogy ő és a klub is az ötödik extraligás szezonjára készül.

• Milyen a hangulat az öltözőben?

– A felkészülési szakaszban vagyunk, két edzőtábort is szerveztünk, egyet az idősebb, egyet pedig a fiatalabb játékosoknak. Ezek nagyon jó hangulatban teltek el, de a csapatépítésen kívül az erőnlét fejlesztése is prioritás volt. Úgy gondolom, hogy mindenki jól kijön egymással.

roplabda_László Ferencz• Sikerült felkelteni új támogatók figyelmét?

– Úgy érzem, hogy ezen a területen még nem jutottunk oda, ahova szeretnénk. Azt hittük, hogy az elért eredmények, az elvégzett munka és főleg az a tény, hogy mindezt helyi fiúk tették le az asztalra, motivációs tényezőként hat majd a komáromi vállalkozókra. Sajnos nem így lett, tisztelet a kivételnek. Akit viszont kiemelnék, az Juhász György, a Selye János Egyetem rektora, hiszen minden tőle tellhetőt megtesz annak érdekében, hogy méltó módon tudjuk képviselni városunkat és az egyetemet is.

• Az utóbbi időben egyre többen jártak a meccsekre…

– Így van, és ez örömteli fejlemény. Az új szezontól a szurkolók és a szimpatizánsok is segíthetik klubunk működését, hiszen idén előszür ún. támogatói bérleteket is az érdeklődők rendelkezésére bocsátunk. Bővebben erről a Facebook oldalunkon olvashatnak, de annyit azért elárulok, hogy a legdrágább bérlet is 60 euróba kerül, és ez nemcsak az összes hazai mérkőzés megtekintését teszi lehetőve, hanem az ifjúság támogatásaként is értelmezhető, ugyanis ebből már jut pénz erre is.

• Első ligás gárda is lesz?

– Csapataink összesen hat bajnokságban vesznek majd részt, az első ligában való szereplés viszont még nincs eldöntve, hiszen további időt venne el az iskolás korú játékosainktól. Ugyanakkor még tárgyalunk velük és a szülőkkel is, erről a lehetőségről csak végső esetben mondanánk le.

• Mi az, ami sokat segíthetne az utánpótlás nevelésben?

– Annak ellenére, hogy nagyjából 150 gyerekkel foglalkozunk, anyagi okok miatt képtelenek vagyunk egy főállású edzőt alkalmazni, aki a teljes utánpótlás nevelést koordinálna. Ez egy eléggé égető és fájó pont. Éppen ezért is nagy köszönettel tartozunk a klubban tevékenykedő edzőknek és azoknak a pedagógusoknak, akik az iskolákban a gyerekekkel foglalkoznak. Szép eredményeket érnek el, ez pedig a jövőben csak a hasznunkra válhat.

KGD

Top