Régiónkba vezetnek a Kuciak-gyilkosság szálai

Csütörtökön nagyszabású rendőrségi akciót hajtott végre a Nemzeti Bűnüldözési Ügynökség (NAKA) a Komáromi járásban. Kommandós egységek több személyt is őrizetbe vettek Gútán, Komáromban és néhány járásbeli községben. Több helyen, házakban, lakásokban, üzlethelyiségekben házkutatást tartottak, még pénteken is zajlottak rendőrségi beavatkozások. Az akciósorozat a Ján Kuciak újságíró és jegyese meggyilkolásának ügyében folyó nyomozással volt összefüggésben. Közel tucatnyi embert állítottak elő, de többségüket 48 órán belül kiengedték. Négy személyt azonban a Kuciak-gyilkosságban való részvétellel gyanúsít a rendőrség, és a Speciális Büntetőbíróság jóváhagyta vizsgálati fogságba helyezésüket, így rács mögött maradnak.

Csütörtökön hajnali 4 óra körül Gútán kezdődött a Nemzeti Bűnüldözési Ügynökség (NAKA) akciósorozata. A kommandós alakulatok több helyszínen is lecsaptak – többek között a Harcsa utcában, az Erdő utcában, a Novomeský utcában is. Bár az országos sajtó eleinte csak a gútai eseményekre figyelt, csütörtökön a kora délelőtti órákban Komáromban is több őrizetbe vételre és házkutatásra került sor. Információink szerint egy Komenský utcai lakásban, egy Jókai utcai szaküzletben, a Klapka tér egy vendéglátóhelyén, illetve az Erzsébet-szigeten is beavatkoztak a NAKA speciális egységei. Úgy tudjuk, Hetényen, Marcelházán és Keszegfalván ugyancsak kivonultak a kommandósok egy-egy családi házhoz.

42756553_2179465435417000_1863493624340152320_n

Csütörtökön három olyan személyt vettek őrizetbe, akiket végül meggyanúsítottak gyilkosságban való részvétellel. Egyikük a gútai Sz. Tamás is, aki korábban rendőrségi nyomozóként dolgozott Komáromban, de több külföldi katonai és testőr kiképzésen is részt vett, jártas volt a harcművészetekben, és sajtóhírek szerint zsoldosként vállalt munkát háborús konfliktusokban. A Kuciak-gyilkosság gyanúsítottai között van unokatestvére, az ugyancsak gútai M. Miroslav, aki korábban katona volt, majd egy óceánjáró hajón szolgált fegyveres biztonsági őrként. Ők ketten állítólag amolyan régiós „ügyintéző” csapatot alkottak, kisebb behajtások elvégzésére bérelték fel őket. Rajtuk kívül A. Zoltánt is gyanúsítják. Információink szerint a marcelházi származású férfinak Hetényen van háza, Komáromban pedig egy vendéglátóhelyet működtet. Mindhárman tanúvallomást tettek, azonban tagadták, hogy bármi közük is lenne Ján Kuciak és Martina Kušnírová megöléséhez. Nem hivatalos információk szerint Sz. Tamás lehetett az, aki lelőtte a két áldozatot, M. Miroslav pedig sofőrként működött közre. A. Zoltán valamilyen módon segíthette őket.

Pénteken ismét Komáromban, a Belső körúton csaptak le a NAKA rendőrei – Zs. Alenát vették őrizetbe, akit szombaton ugyancsak gyilkosságban való részvétellel gyanúsítottak meg. Ő lehetett az, aki megrendelte a gyilkosságot, illetve valószínűbb, hogy közvetített a valódi megrendelő és a végrehajtók – a gyanúsított férfiak – között. Sokatmondó az is, hogy sajtóinformációk szerint Zs. Alena a jelenleg más bűncselekménnyekkel gyanúsított Marián Kočner vállalkozó olasz tolmácsa volt.

42579002_984866038360216_1659237430852583424_n

Vasárnap délután a Speciális Büntetőbíróság döntött: mind a négy, bérgyilkossággal gyanúsított személy rács mögött marad – vizsgálati fogságba kerültek. Egyedül A. Zoltán nem tett panaszt a döntés ellen.

Jana Saková belügyminiszter közlése szerint a gyanúsítottak letartóztatásában 55 elit rohamrendőr vett részt és a bevetés a megszokott módon és problémamentesen zajlott. Kétszáz tanúkihallgatás, több tucat véleményezés és egyéb bizonyíték elemzése előzte meg a razziát.

Peter Pellegrini kormányfő, Tibor Gašpar volt rendőrfőkapitány, a Kuciak család ügyvédje, de számos közéleti személyiség is hangsúlyozta, nemcsak a végrehajtókat, hanem a gyilkosság megrendelőit is el kell fogni és bíróság elé állítani.


kuciakMint ismert, Ján Kuciakot, az Aktuality.sk hírportál oknyomozó újságíróját és jegyesét február 21-én gyilkolták meg nagymácsédi házukban, egy 9 mm-es lőfegyverrel. Az illetékes ügyész szerint a kettős gyilkosság Kuciak munkájával függött össze. Az újságíró többek között a Smer párthoz köthető vállalkozók, mások mellett Marián Kočner gyanús ügyeiről írt, de az olasz maffia szlovákiai szálairól is. Meggyilkolása után országszerte tüntetések kezdődtek: a gyilkosság alapos kivizsgálását, illetve korrupciómentes kormányt követeltek. A nyomás hatására előbb Robert Kaliňák belügyminiszter, majd Robert Fico kormányfő is lemondásra kényszerült.


Csaba Ádám

(Cikkünk a Delta október 2-i számában jelent meg.)

Top