Városimázs egy hard rock zenekartól

A két Komáromból álltak össze fiatal zenészek tíz éve, és egy akkori novemberi napon megalapították a Corelosa zenekart. Történetük modellje lehet bármelyik amatőr bandának. Tagcserék, leállás és újraindulás követték egymást. Komárom című számuk most új lendületet ígér. Egy hét alatt 6000-en nézték meg a dal videoklipjét az interneten. Hiszik, hogy létezik még a rock’n’roll.

„Nem gondoltam volna, hogy ekkora lesz az érdeklődés, az eddigi videóink 1000-1200-as nézettségnél megálltak, a Komárom az első napon elérte ezt a nézőszámot” – mondta Tóth József gitáros, énekes, a Corelosa alapító tagja. „Ennek több oka lehet” – fejtegette Szabó Arnold dobos, aki a Monoton nevű gútai zenekart cserélte a Corelosára 2008-ban – „A könnyen megjegyezhető szöveg mellett a klip minősége is fontos része ennek, amiért nagy köszönettel tartozunk Angyal Gábornak, aki készítette. Emlékszem, a Rómeó Vérzik koncertjén voltam a RÉV-ben, amikor Gábor átküldte a kész verziót. A telefonomon néztem meg az Anglia parkban, ujjongtam és visítottam” – tette hozzá. „Simán ment a forgatás még a nyáron, sokkal jobban, mint ahogy előtte féltünk tőle” – vallotta be Gáspár „Hangya” Krisztián basszusgitáros. „Ez az első profi videoklipünk, most először dolgoztunk profival. Azelőtt csak a dél-komáromi próbatermünkben forgattunk próbatermi klipeket” – idézte fel.

Kétezer-tizenhárom emlékezetes évük marad. Harminchat koncertet tartottak. Gáspár „Hangya” Krisztián akkor hagyta ott a bandát. „Hirtelen sok lett a szesz. Ittunk a próbákon és a koncerteken, végül olyan méreteket öltött az italozás, hogy inkább a kiválást választottam. Hiába volt rengeteg koncertünk, ha a minőségük nem volt jó. A srácok folytatták, visszavettek az ivásból, és szerencsére helyre állt a zenekarban a rend” – vallotta be őszintén. „Így volt, bár valaki tudta, más pedig nem tudta, hogy hol a határ” – erősítette meg Tóth József. „Belefáradtunk, az év végére pedig kiürült a kassza is, amibe mindenki a maga pénzéből rakott összegeket. Messze nem jött be annyi pénz, mint amennyit költöttünk, ez is okozott némi feszültséget. Két évre megint megszűntünk” – tudatta.

Négy hanghordozón szerepelnek a dalaik. Első demójukat a Restart, majd a Hallod és a Mindent 1 lapra című cédék követték. Vajon azt kapták a pénzükért a stúdióktól, amit vártak? „Próbáltuk minél olcsóbban megoldani, olyan barátoknál, mint a nagyigmándi Fancsik „Gesztenye” István. Aki még nem zenélt vele Komárom-Esztergom megyében, nem is zenész. Kis házi stúdiójában olyan csodálatos dolgokat tudtunk rögzíteni, amire csak nagyvárosokban képesek a hangmérnökök. Ugyan a Mindent 1 lapra című cédét egy másik, ismertebb stúdióban rögzítettük Dunakeszin, a Komárom című dal esetében megint Gesztenyénél rögzítettünk az ének kivételével mindent. Az énekfelvétel Kisbéren, a Szinkron stúdióban zajlott, a mixelést pedig Dunakeszin végeztük ” – sorolta a frontember.

PicsArt_11-07-11.13.54

A Corelosa Magyarországon és Szlovákia magyarlakta területein is jelen van. „Tapasztalataim szerint a Felvidéken sokkal jobban megbecsülik az amatőr zenekarokat” – jelentette ki az Almásfüzitőn élő Tóth József. „Koncerteztünk Magyarországon és itt is, és elmondhatom, errefelé sokkal különb a zenekar fogadtatása a koncert előtt, másmilyen a megvendégelés, a zenekarral való foglalkozás, ezáltal teljesen más a fellépések minősége, mint Magyarországon. Ott van úgy, hogy szó szerint meg kell küzdeni a pénzünkért. Jó, hogy nem kell kiverni a gázsit a tulajból, aki meghívta a zenekart” – mesélte.

Elmondták, bíznak a jelenlegi felállásukban. Hármukon kívül Gubo J. László zsitvabesenyői gitáros még a Corelosa zenésze, aki igazoltan hiányzott a beszélgetésről: harmincegyedik születésnapját ünnepelte aznap este. „Ez a felállás az eddigi legkreatívabb tagokból áll. Mindenki egy bizonyos stílusból jött, ezeket a stílusokat most össze tudjuk gyúrni. Gubo J. László egy tavalyi tagcsere után maga jelentkezett. Szabó Arnold dobosunkkal jártak egy iskolába Udvardra, ahol együtt zenéltek a sulizenekarban” – informált a frontember.

PicsArt_11-07-11.10.47

A Corelosa hamarosan megint révbe ér. Másfél év után, december 22-én este a Seaside Suidice és a Túlontool zenekarok társaságában lépnek fel a RÉV-ben. „Egyelőre nincs menedzserünk. Előbb csináljunk minőségi zenét, a menedzser hozzánk csapódik majd valahogy az úton. Hisszük, hogy létezik még a rock’n’roll, és szükség van rá. Most készítjük a legjobb dalaink akusztikus változatát, lesz majd egy olyan koncert is. Vannak tökéletes kis helyek, ahol „tábortüzes” hangulatot teremthetünk majd az új köntösbe bújtatott dalokkal. És tervezünk egy vlogot, amolyan Corelosa Tévét, amelyben a velünk történő eseményeket tárjuk majd az érdeklődők elé” – avatott be Tóth József.

Bárány János

Top