Mikrobiológiai labor: 5 ezer aláírás gyűlt össze

Egy hónap alatt 5 ezren írták alá azt a petíciót, melyet a komáromi kórház mikrobiológiai laboratóriumának megmentéséért indítottak. Bár a labor január elsejével bezárt, tovább gyűjtik a támogató aláírásokat. Friss hír, hogy egy február 1-jétől hatályba lépő új rendelet előírja, mindenképpen szükség van mikrobiológiai laboratóriumra Komáromban.

labor1

Január elsejével megszüntették a komáromi kórház Klinikai Mikrobiológiai Osztályát. A félreértések elkerülése végett fontos ismételten leszögeznünk, hogy zavartalanul folytatódik a kórház hematológiai osztályán folyó vérkép elemzés, valamint működik a biokémiai vizsgálatokat végző kórházi laboratórium is, ahol az emberi szervek és rendszerek – máj, szív, vese, izmok – biokémiai paramétereit vizsgálják.

Ezzel szemben a mikrobiológiai laboratóriumban a páciensektől levett biológiai mintákat – törleteket, szöveteket, vizeletet, vért – elemzik, hogy megállapítsák, pontosan milyen mikroorganizmus okoz egy-egy betegséget. Ez azért lényeges, hogy az orvos a megfelelő antibiotikummal kezelhesse a beteget, olyan gyógyszert írhasson fel, amely a legalkalmasabb a fertőzés okozójának elpusztítására. Bizonyos esetekben különösen fontos, hogy mihamarabb elvégezzék a tesztet, hiszen egyes kórokozók már fél órán belül elpusztulnak, így ha a biológiai mintákat távolabbra szállítják elemzésre (esetünkben Zólyomba), ezeket már nem fogják tudni beazonosítani. Az új onkológiai központban kezelendő daganatos betegek ráadásul immungyengék, így esetükben még fontosabb lenne a mikrobiológiai tesztek gyors elvégzése, hogy egy fertőzés minél kisebb kockázatot jelentsen.

Tavaly májusig a Medirex társaság üzemeltette a mikrobiológiai laboratóriumot Komáromban, azonban ekkor bezárták. Ezt követően a kórház dicséretes gyorsasággal épített ki egy új labort, ahol 2018 júliusától már a kórházi mintákat, valamint a régióban működő több mint 100 ambuláns orvos által levett biológiai mintákat is elemezték.

Fél évnyi működés után most mégis bezárta a labort a komáromi kórházat működtető Agel SK társaság, nyilvánvalóan anyagi okok miatt. Hogy pontosan miért, az nem derült ki, mivel a kórház félrevezető módon kommunikált az ügyben. Miközben már novemberben felmondtak a labor alkalmazottainak, a szóvivő még decemberben is arról tájékoztatta a Deltát, hogy egyeztetnek az egészségügyi biztosítókkal a labor további működéséről. Információnk szerint már december 15-e óta az Agel csoport legközelebbi mikrobiológiai laboratóriumába, a 150 kilométerre fekvő Zólyomba szállítják a kórházi biológiai anyagokat. Itt 12 szlovákiai kórházuk számára végzik a vizsgálatokat.

Míg a most kiépülő onkológiai központ remek hír a minőségi egészségügyi gondoskodás terén, a fentiek miatt a labor megszűnése egyértelműen kedvezőtlen. Még akkor is, ha a kórház állásfoglalásában határozottan állítja, a döntésnek nem lesz hatása a minőségre, és minden mikrobiológiai vizsgálat a szükséges színvonalon és időben történik majd a jövőben is, és a vonatkozó előírásokat betartják, illetve be fogják tartani.

Előírták: lennie kell egy labornak

December 21-én az egészségügyi miniszter aláírta azt a törvény­erejű rendeletet, mely részletesen szabályozza a klinikai mikrobiológiai laboratóriumok működését. Eszerint az akut egészségügyi gondoskodást nyújtó általános kórházaknak 2019 február elsejétől biztosítaniuk kell, hogy székhelyükön – tehát Komáromban – elérhető legyen egy alapfokú mikrobiológiai laboratórium, amely vizsgálja a kórházban levett biológiai mintákat (is), illetve biztosítja egyes minták szállítását. A laboratóriumot a kórház is működtetheti és más, külsős társaság is. A komáromi kórház, mivel van onkológiai osztálya, ráadásul az akut gondoskodást nyújtó kórházaknál eggyel magasabb kategóriába tartozik, ezért nem is alapfokú, hanem ún. specializált mikrobiológiai laboratóriumot kell működtetnie, illetve biztosítania a februártól hatályba lépő rendelet szerint.

Mint írtuk, a komáromi kórház igazgatója azt ígérte, be fogják tartani az új rendeletet. Remélhetőleg nem megkerülve azt, és nem egy olyan gyűjtőosztályt nyitva, amely csupán előkészíti az átszállításra a biológiai mintákat (amire elvileg nincs törvényes lehetőség), hanem olyan valódi mikrobiológiai laboratóriumot, ahol klinikai mikrobiológus, orvos garans és szakszemélyzet is dolgozik, és a sürgős elemzéseket képesek helyben, szakszerűen elvégezni. Azt, hogy az egyes mintákat a levétel után milyen időintervallumon belül kell megvizsgálni, ugyancsak az új rendelet szabályozza: van olyan eset, amikor 15-30 perces időt szab meg.

Czirfusz Mónika, az országos Klinikai Mikrobiológiai Társaság elnöke, a mikrobiológiai laboratórium megmentéséért indított petíció egyik szervezője (rajta kívül sok régiós ambuláns orvos is aktívan részt vesz az aláírásgyűjtésben), kérdésünkre elmondta, tovább gyűjtik az aláírásokat. Megítélése szerint nagy visszhangja van kezdeményezésüknek, hiszen egy hónap alatt 5 ezer Komáromban és környékén élő ember csatlakozott a petícióhoz, köztük számos orvos, nővér, önkormányzati képviselő. „Az aláírt petíciós íveket, illetve a támogató aláírásokat továbbra is várjuk az Eötvös utcai rendelőintézetben található patikában. Ha lezárul az aláírásgyűjtés, az eredményről tájékoztatjuk a minisztériumot, a komáromi kórházat, Komárom városát és a fenntartó megyei önkormányzatot is. Bízunk benne, hogy a kórház be fogja tartani az új rendeletet“ – válaszolta Czirfusz Mónika, hozzátéve, egyértelműen úgy látja, hogy van értelme a petíciónak, hiszen immár a minisztérium is felfogta a helyzet komolyságát és országos ügyként tekint a klinikai mikrobiológia jövőjére.

Csaba Ádám

(Cikkünk a Delta január 15-i számában jelent meg.)

Kapcsolódó cikkeink:

Új onkológiai központ: ez a jövő kapuja

Meg vannak számlálva a labor napjai

Rossz hír a minőségi betegellátásnak?

Top