Beteg kisfiún segít, ha festményt vásárol

Szeretet címmel különös tárlat tekinthető meg július ötödikéig a Kossuth téri Csemadok Galériában: a kiállítás valamennyi festménye eladó. A bevétellel a ritka betegségben szenvedő kétéves galántai Póda Andráska gyógyításának költségeihez járulnak hozzá a Felvidékről származó, jelenleg Esztergomban élő Csollár Nelli festőmester és tanítványai.

SONY DSC

A kisfiú dongalábbal és egyéb súlyos fejlődési rendellenességgel született. Rengeteg gyógykezelésre jár, több helyen kezelik. Komoly műtétek várnak rá, valószínűleg Németországban. A külföldi kezelést azonban a biztosító nem fizeti – gyógyítása nagyon sokba kerül, ezért hozzátartozói örülnek minden segítő kezdeményezésnek.

„Ha valakiről megtudjuk, hogy bajban van, ráadásul hozzánk fordul segítségért, nem kérdés, hogy mellette a helyünk” – mondta el lapunknak Petheő Attila, a kiállításnak helyet adó Csemadok Komáromi Területi Választmánya elnöke, hozzáfűzve, keddenként 9 és 15 óra között válogathatnak az érdeklődők a festmények katalógusából, és a képek melletti összeg kifizetése után azonnal vihetik az alkotást. „Célszerű előtte telefonon egyeztetni Molnár Évával a 0905-414-866-os telefonszámon” – tette hozzá.

Megtudtuk, néhány hónap alatt szervezték meg a tárlatot a galántai Pálinkás Ildikó pedagógus, amatőr festő segítségével. Huszonhét amatőr festő – köztük három komáromi alkotó, Hausel Erzsébet, Kissné Gál Irén és Králik Márta – százhúsz kiváló festménye látható a Csemadok Galéria falain.

„Andráska nagymamája és anyukája is járnak a festőműhelybe, amelyet több településen szervezek meg amatőr festők részére. Eszembe jutott, próbáljuk őket úgy segíteni, hogy kiállítást szervezünk a munkáinkból, amit elviszünk majd különböző városokba. Komárom az első állomás” – tudatta Csollár Nelli festőmester, aki nem tartja magát festőművésznek, ezért használja a mester titulust. „Közel százan festenek velem. Ez a szeretetről szól. Az emberek festés közben megnyugszanak. A festés olyan, mint a meditáció, vagy egy ima” – avatott be.

SONY DSC

„Sírtam az örömtől Nelli felajánlásán, számunkra nagy öröm minden pénzadomány, hiszen András gyógykezelése nagy anyagi terhekkel jár. Remélem, sok képet eladnak majd, és abban is bízom, hogy több helyen megrendezik majd ezt a kiállítást” – nyilatkozta Banský Katalin, Andráska  édesanyja.

(bárány)

Top