Igazgatók kerestetnek

Négy komáromi székhelyű kulturális intézmény igazgatói tisztségét is megpályáztatja a fenntartó Nyitra Megyei Önkormányzat. A Komáromi Jókai Színház, a Duna Menti Múzeum, a Szinnyei József Könyvtár, valamint a Regionális Közművelődési Központ élére keresnek vezetőket. A pályázatok lezárásáig a jelenlegi igazgatók hivatalukban maradnak – sőt, ha ők nyerik a vonatkozó pályázatot, ezt követően is.

szinhazfotomti-e1473161315635

A Nyitra Megyei Önkormányzat közgyűlése idén márciusban hagyta jóvá a megyei fenntartású kulturális intézmények vezetőinek megválasztását és kinevezését szabályozó rendeletet. Ennek nyomán – az igazgatók által rendelkezésre bocsátott adatok alapján – egy szakmai bizottság átvilágította az összes kulturális intézményt, és értékelte a vezetők tevékenységét.

Október közepén a megyei közgyűlés jóváhagyta az egyes intézmények igazgatói tisztségeire vonatkozó pályázatok meghirdetését is. Csak azon kulturális intézmények esetében nem írnak ki pályázatot, amelyeknek működése, illetve igazgatóinak tevékenysége a legjobb minősítést kapta, továbbá azokra sem, amelyeknek igazgatója az utóbbi négy évben pályázat útján lett kinevezve.

„Célunk az, hogy azon intézmények élére, ahol hiányosságok tapasztalhatók, rátermett igazgató kerüljön” – mutatott rá Farkas Iván, az MKP megyei frakciójának elnöke. Ugyanakkor azt is hangsúlyozta, kívánatosnak tartják, hogy a minőségi szakmai munkát végző igazgatók újra pályázzanak, hogy a továbbiakban is ők vezethessék az intézményeket.

IMG_4297-e1491910161403

A fentiek értelmében az idei év végével visszahívják a Jókai Színház éléről Tóth Tibort, a Duna Menti Múzeum éléről Csütörtöky Józsefet, a Szinnyei József Könyvtár igazgatóját, Renáta Filkovát, továbbá a Regionális Közművelődési Központ vezetőjét, Viera Vlčkovát. Egyúttal megbízzák őket az intézmények átmeneti vezetésével a pályázatok lezárultáig. Ha ezeken elindulnak, és sikerrel pályáznak, a továbbiakban is ők maradnak az igazgatók.

A pályázatok feltételei között szerepel a második szintű főiskolai végzettség, 5 éves kulturális téren szerzett gyakorlat, vagy 3 éves vezetői tapasztalat, ugyancsak kulturális téren.

(cs)

Top