Járásunkban alig végeztek koronavírus-tesztet

Múlt szerdáig csupán 15 koronavírus-tesztet végeztek a Komárom járásban. Megdöbbentő tény, hogy jelenleg egyetlen állami hatóságnak sincs fogalma arról, hogy hányan lehetnek otthoni karanténban.

koronavirus_2_5

Múlt szerdáig csupán 15 személyt teszteltek koronavírusra a Komáromi járásban – válaszolta megkeresésünkre a Komáromi Regionális Közegészségügyi Hivatal járványügyi osztálya. Ez azt jelenti, hogy ennyi esetben merült fel fertőzésgyanú – végül mindegyik teszt negatív lett. A járványügyi osztály ugyanakkor felhívta a figyelmet arra, hogy néhány további tesztet is elvégezhettek azoknál, akik nem járásunkban dolgoznak – például az Ímelyen élő, de a pozsonyi kramárei kórházban dolgozó 30 éves férfi esetében. Ő volt az első járásunkban, aki megfertőződött a COVID-19 vírussal. Információink szerint esetében enyhe lefolyásúnak tűnik a betegség, ímelyi otthonában tartózkodik, a körülményekhez képest jól van.

Mint megtudtuk, a közegészségügyi hivatalnak semmilyen adata nincs arról, hogy hányan lehetnek otthoni karanténban – elsősorban azokról van szó, akik külföldről tértek haza. A kötelező karantént a háziorvosnak – körzeti orvosnak – kell jelenteni, ezekről az adatokról viszont nincs információja a regionális közegészségügyi hivataloknak. A háziorvosoknak ugyanis jelenleg nem kell továbbítani sehová a kapott információt. Egyetlen állami intézménynek van részleges adata arról, hogy kik vonultak otthoni karanténba – a Szociális Biztosítónak. Nekik is csak azokról a személyekről, akik bejelentették ezt a tényt, azaz „kiíratták magukat”.

Ennek fényében felemás hatékonyságú intézkedésnek tűnik az is, hogy a múlt héten elfogadott törvény értelmében az illetékes szervek a mobilszolgáltatók adatai alapján nyomon követhetik az embereket – vagyis a telefonjaik mozgását. Ha viszont egyetlen kormányzati szervnek sincs adata arról, hogy kiknek kell karanténban lenniük, akkor ebben a vonatkozásban nem is tudják őket ellenőrizni. Legfeljebb utólag, aminek a járvány terjedésének akadályozása szempontjából semmi jelentősége.

Az új kormány egyik első nagy bejelentése arra vonatkozott, hogy minden nyitva tartó üzletben, illetve a gyárakban is mérni fogják a belépő vásárlók és dolgozók testhőmérsékletét. Egyelőre azonban nincs válasz arra, hogy pontosan kik, hány helyszínen, milyen formában végzik majd ezt, mivel a vonatkozó rendeletet eddig – lapzártánkig – nem adták ki. (A hétvégén kiderült, az üzletekben nem is teszik kötelezővé a testhőmérséklet mérését, fertőtlenítési lehetőséget vagy védőkesztyűt azonban biztosítani kell a vásárlók számára.)

A Komáromi Regionális Közegészségügyi Hivatal megkeresésünkre hangsúlyozta, fontos, hogy a lakosok naprakészen figyeljék a különböző óvintézkedéseket, hiszen ezek egyik pillanatról a másikra változhatnak.

Bár Szlovákiát sokan jó példaként emlegették a Pellegrini-kormány gyors és szigorú intézkedései miatt, a fentiekből is úgy tűnik, legalább részben igaza volt Igor Matovič kormányfőnek, amikor azt mondta, az előző kabinet a médiaszereplések terén nyújtotta a legjobb teljesítményt a koronavírussal kapcsolatban, miközben a háttérben súlyos hiányosságok voltak, illetve vannak.

Múlt csütörtökön az új kormány sajtótájékoztatón jelentette be, hogy néhány napon belül jelentősen növekszik a rendelkezésre álló tesztek száma – egyrészt a közegészségügyi hivatal, illetve az állami laboratóriumok is többet fognak tesztelni, de a magánlaboratóriumok is jelentős mennyiségű tesztet végeznek majd. Csak a Medirex társaság 200 ezer tesztet szerez be.

(csaba)

(Cikkünk a Delta eheti számában jelent meg.)

Top