Már Komáromban is elérhető a koronavírusteszt

Múlt kedd óta a komáromi kórház infektológiai szakrendelőjében is végeznek koronavírusteszteket – pontosabban leveszik a vizsgálathoz szükséges törletet. A mintavételi pont beindításáig nagyon kevés járásbeli lakost teszteltek koronavírusra, ám ezentúl lényegesen emelkedhet a tesztelt emberek száma.

Mint korábban írtuk, március 25-ig csupán 15 koronavírustesztet végeztek a Komárom járásban a Komáromi Regionális Közegészségügyi Hivatal kezdeményezésére. Csaknem egy hónap elteltével a tesztelt személyek száma 100-ra emelkedett – tudtuk meg Helena Uríčkovától, a Komáromi Regionális Közegészségügyi Hivatal járványügyi részlegének vezetőjétől.

Azért is ilyen alacsony a koronavírusra tesztelt személyek száma járásunkban, mert eddig nagyon körülményes volt a lakosok tesztelése – a szükséges biológiai mintákat ugyanis csak Nyitrán vagy Pozsonyban tudták levenni. Éppen ezért kezdeményezte a Komáromi Regionális Közegészségügyi Hivatal a mintavételi hely kialakítását a komáromi kórházban, amiben a kórház is partner volt.

jjj

A járványügyi részleg vezetője hangsúlyozta, a koronavírusteszt elvégzését csakis a páciens háziorvosa – adott esetben más szakorvosa – rendelheti el, miután az ezzel kapcsolatos kérelmet eljuttatta a Komáromi Regionális Közegészségügyi Hivatalnak. Ezt követően a hivatal utasításainak megfelelően, egy előre egyeztetett időpontban látogathat el a páciens a kórház infektológiai szakrendelőjébe, ahol törletet vesznek a torkából és az orrából. A levett biológiai mintát ezután megfelelően felszerelt központi laboratóriumba szállítja a közegészségügyi hivatal a koronavírusteszt elvégzése céljából. Alapvetően olyan személyeket küldenek tesztelésre, akiknél légúti megbetegedés tüneteit észlelik. Ezen tesztek elvégzését az állami kötlségvetésből fizetik, azaz az érintettek számára ingyenes.

Ha azonban valaki klinikai tünetek nélkül, orvosi ajánlás híján szeretné letesztelni saját magát, meg kell térítenie a költségeket. Ebben az esetben nincs lehetőség a kórházban beindított mintavételi pont igénybe vételére sem, csakis magánlaboratóriumoknál kérheti (pl. Medirex, Alphamedical) a koronavírusteszt elvégzését.

Miroslav Jaška kórházigazgató örömét fejezte ki, hogy immár a komáromi kórházban is lehetőség van tesztelésre. „Ez fontos lépés ahhoz, hogy megelőzzük a koronavírus terjedését régiónkban. A körzeti orvosok immáron nyugodtan küldhetik hozzánk azon pácienseiket, akiknél indokoltnak látják a koronavírusteszt elvégzését, de kórházi kezelésre nincs szükségük“ – nyilatkozta a komáromi kórház igazgatója.

(csá)

Top