Megszorítások Komáromban is

Takarékoskodással, kivárással, a beruházások befagyasztásával, továbbá a koronavírus miatt nehéz anyagi helyzetbe kerülő családok támogatásával reagál Komárom a gazdaság leállása miatt jelentősen csökkenő bevételekre. Szerencsés fejlemény, hogy a tavalyi évet jelentős plusszal zárta a város: az idei évre „átcsúszó“ 800 ezer euró óriási segítség lesz a válságkezelésben.

IMG_1918-e1425659916272

Csaknem három hónap kényszerű szünet után először ülésezett a komáromi képviselő-testület múlt csütörtökön. Mivel egy nappal korábban újabb járványügyi enyhítéseket vezetett be a kormány, az előzetes tervekkel ellentétben a megszokott helyén, a városháza nagy üléstermében tanácskozhatott a komáromi képviselő-testület – de még szájmaszkban.

A leglényegesebb programpontok a gazdasági kérdéseket érintették: több olyan intézkedés került napirendre, amik a koronavírus-járvány miatti gazdasági visszaesésre reagálnak. Az önkormányzatok fő bevételi forrása a személyi jövedelemadókból származik, ami szorosan összefügg Szlovákia gazdasági teljesítményével, és már most egyértelmű, hogy az ország gazdasági mutatói jelentős mínuszokba kerülnek. Hogy pontosan mennyivel kell kevesebb pénzből gazdálkodnia a városnak, egyelőre ismeretlen, ám az állami előrejelzések alapján jelenleg három forgatókönyvvel lehet számolni.

Két-három milliós mínusz

Komárom költségvetésében eredetileg évi 12,8 millió eurós bevétel szerepelt a személyi jövedelemadókból. Az teljesen biztos, hogy ennél jóval kevesebb pénzt utal majd az állam – a legkedvezőbb esetben 880 ezer euróval, egy másik forgatókönyv szerint 2,1 millió euróval, a legrosszabb előrejelzés szerint 3,5 millió euróval kellene kevesebb pénzből gazdálkodni. Nagyon valószínű, hogy a durvább forgatókönyvek lesznek közelebb a valósághoz.

Ugyanakkor az önkormányzatnak mindenképpen finanszírozni kell törvényből adódó feladatait, így például a részadókból befolyó összeg 40 százalékát mindenképpen a városi fenntartású iskolákra és más oktatási intézményekre kell fordítania, 5 százalékát pedig szociális területen kell elköltenie. Ezek azonban fix kiadások, vagyis valójában a befolyó alacsonyabb összeg még nagyobb százalékát kell idén a fenti területekre költeni. Más egyéb feladatok elvégzését sem állíthatja le, például a hulladékgazdálkodás vagy éppen a közterületek karbantartása terén. Ezért a város olyan területeken igyekszik takarékoskodni, amelyek nem létfontosságúak.

Spórolnak, ahol tudnak

Ennek érdekében a város egy-két kivételtől eltekintve minden városi beruházást és fejlesztést leállított. Ezek később megvalósulhatnak – az év vége felé, vagy jövőre –, ám amíg nem lehet tudni, hogy idén hány millió euróval kevesebb pénzből kell kihúznia a városnak, nem kezdenek bele. Az illetékes szakbizottságok döntésével összhangban az idei évre megítélt sporttámogatások és kulturális támogatások mértékét is csökkentették. Az éves működésre megítélt támogatásokat minden esetben egységesen 33 százalékkal nyirbálták meg, az egyszeri, rendezvényre nyújtott támogatások esetében pedig sok esetben teljesen lenullázták – a járványügyi helyzet miatt ugyanis ezek nem is kerülnek megrendezésre. Miután a kormány járvánnyal kapcsolatos döntése ezt lehetővé tette, a képviselő-testület jóváhagyta azt is, hogy a város átmenetileg függessze fel meglévő hiteleinek törlesztését.

50 ezer euró a lakosok megsegítésére

A megszorítások mellett a város arra törekszik, hogy segítő kezet nyújtson azoknak, akik a járvány miatt kerülnek nehéz anyagi helyzetbe. Mint arról beszámoltunk, a polgármester már egy hónappal ezelőtt saját hatáskörében létrehozott egy segélyalapot kifejezetten azon komáromi családok és lakosok támogatására, akik a járvány következtében kerültek padlóra – például elveszítették munkájukat. A segélyalap 10 ezer eurós kerettel indult, a képviselők múlt heti döntése értelmében azonban 50 ezer euróra emelték a rendelkezésre álló összeget. Az egyszeri támogatás a létminimum összegének kétszereséig terjedhet, a rendkívüli segély kérvényezésére vonatkozó nyomtatvány a város honlapjáról tölthető le – az odaítélésről egy szakmai bizottság dönt.

Míg több más önkormányzatnál igen, Komáromban egyelőre nem csökkentették a városi alkalmazottak, illetve a városi fenntartású intézmények dolgozóinak bérét.

Segítség a vállalkozóknak

Döntés született arról is, hogy a városi ingatlanokat bérlő vállalkozók bérleti díját 33 százalékkal csökkentik. Itt elhangzott olyan képviselői javaslat, hogy akár 50 százalékot is engedhetne a város a bérleti díjból, amire a polgármester azzal válaszolt, a bérlők az államtól is kérvényezhetnek kompenzációt, pont ugyanolyan mértékűt, mint amennyit az önkormányzat adott – vagyis összességében csak a szokásos bérleti díj egyharmadát kell kifizetniük.

„Ebben a helyzetben az a legrosszabb, hogy nem tudjuk, meddig tart a válság, és pontosan milyen gazdasági hatással lesz az önkormányzatokra, illetve a kormány milyen segítséget nyújt majd a kieső bevételek pótlására“ – mutatott rá Keszegh Béla, Komárom polgármestere. Mint mondta, a város egyelőre kivár és igyekszik felkészülni a várható problémák kezelésére, és a pénzügyi helyzet alakulása szerint reagálni – akár további megszorításokra is sor kerülhet.

Öröm az ürömben

A rossz gazdasági hírek mellett akad egy jó is: a tavalyi év zárszámadásából kiderült, hogy 800 ezer euró plusszal zárt a város, vagyis ez az összeg nagy segítséget jelent majd a válságkezelésben, a kármentésben – szögezte le a polgármester. Ez a tavalyról megmaradt pénzösszeg nagyrészt abból adódik, hogy a város több kihasználatlan ingatlanát is értékesítette, másrészt néhány tavalyi évre tervezett beruházás egyelőre nem valósult meg. A 800 ezer euró a tartalékalapba került, ahonnan a legrugalmasabban lehet majd meríteni a különböző járvány okozta nehézségek orvoslására. Keszegh Béla megjegyezte, ha nincs a vírus, ezt az összeget teljes egészében fejlesztésekre fordíthatta volna a város.

Csaba Ádám

Kapcsolódó cikkeink:

Ahol lehet, spórololnak Gútán

Rendkívüli segély Komáromban

Most az összefogás ideje jött el – interjú Keszegh Bélával

Top