José: tavalytól komolyabban veszem a zenémet

Lesz még nyár című dalával egy csapásra ismertté vált határon innen és túl José, azaz Ropog József, Komáromból indult rapper. Tíz év kitartó szövegírói és zeneszerzői munkája ért révbe ezzel. Az év elején sorra kapta a meghívásokat itthon és Magyarországon a harmincas éveinek elején járó előadó, amikor megállította a koronavírus-járvány miatt kialakult helyzet. Utánajártunk, hogyan viseli ezt az állapotot a Karván élő hajótesttervező mérnök.

José-34

• Miért éppen karácsonykor jelent meg a Lesz még nyár videóklipje az interneten?

– Tíz évvel ezelőtt szintén december huszonötödikén jelent meg a Ki lesz az? című dalom, amely eddig a legtöbb megtekintést hozta a legnagyobb videómegosztó oldalon. Mindkét dal a magyar nemzeti öntudatot szeretné erősíteni, felvidéki nézőpontból. A Ki lesz az? című dal lázadóbb hangvételű, huszonegy éves voltam, amikor írtam. Azóta változtam és értem. Már nem mondok ki olyan erős szavakat, mint amilyeneket annak idején.

• Komáromban és Dunaszerdahelyen forgatták a Lesz még nyár videóklipjét. Büszke rá, hogy Komáromból indult?

– Természetesen. Ugyan hét éve Karvára költöztem, a nagymamám házában élünk a menyasszonyommal, de Komárom fontos marad, a szívem csücske lesz mindig. Karva, édesanyám szülőfaluja meghatározó hely az életemben. Kiskorom óta szinte minden hétvégét ott töltöttünk.

• Ki rendezi a remek klipjeit?

– Sipos Géza, a szolnoki Meduza Pictures-től. Nagy szerepe van abban, hogy a klipjeim történeteket mesélnek.

• Kódolva volt a Lesz még nyár sikere?

– Nem igazán. Előző dalom, a tavaly novemberben megjelent Ülj ide mellém sikere jobban meglepett. Reménykedtem, hogy a Lesz még nyár is hozza majd a nézettségét. A videoklip elkészítésében támogattak az Intercad cég tulajdonosai, ahol dolgozom, Gelle Róbert és Matusek Roland. Innen is köszönöm nekik. December végén előadhattam a dalt az Ismerős Arcok zenekar koncertje előtt Komáromban, a RÉV-ben, ahol ott volt Nagy Krisztián, a dunaszerdahelyi DAC médiafelelőse, aki meghívott, hogy énekeljem el a dalt a DAC egyik hazai meccsének a félidejében. Nagy élmény volt. Januárban a magyar kultúra napja alkalmából rendezett esten adtam elő a dalt a dunaszerdahelyi kultúrházban. Közben megkeresett Pataki Tamás szerkesztő a Magyar Nemzettől. Készített velem egy interjút, amit azután több felvidéki portál szemlézett.

• Azt nyilatkozta ebben az interjúban, hogy eddig nem halmozták el fellépésekkel, néhány falunapos rendezvényen kapott lehetőséget, főleg Karván, sőt a rádiókkal sem áll túl jól. Tíz év nem volt elég, hogy szintet lépjen?

– Tavalytól komolyabban veszem a zenémet. Öt új videót készítettünk. Fejben kellett megérnem ehhez. Tizenkét éve kezdtem rappelni, sokáig nem voltam biztos magamban. Most már próbálom populárisabb „köntösbe” bújtatni a mély mondanivalót, hogy olyanokat is megérintsen, akik nem kedvelik különösebben a rapzenét.

• Ezt az alkotói munkát állította meg a koronavírus-járvány.

– Januárban felállt mellém egy zenekar, csupa tapasztalt zenésszel. Kerekes Levente gitározik, Szabó Andor a basszusgitáros, Szabó Arnold a Corelosa együttesből dobol, Tóth Béla a billentyűsünk. Kovács Gyuri szervező meghívott bennünket a Komáromi Napok nagyszínpadára. A próbák közben jött a járványhelyzet. Nem is tudom, mikor mehetünk majd először színpadra az idén. Meghívtak a MartFesztre, Ásotthalomra, a Magyar Szigetre, mint egyetlen rapzenekart, Dunaszerdahelyre, a Csallóközi Vásárba. Nem álltunk le. Hetente próbálunk tovább.

• A karantén hozott egy új számot. Az Ilyen még nem volt slágergyanús szerzemény.

– Komáromban a számítógép előtt nőttem fel. Huszonöt évig éltem egy panellakásban. Hétköznap nem maradt más, mint a számítógépezés. Ha az nem lett volna, nem tudnám ilyen színvonalon komponálni a dalaimat. Egyedül írom a szöveget, szerzem a zenét, bár lehet, hogy most már besegít majd a zenekar is. Reméljük, hogy az Ilyen még nem volt sokak kedvence lesz.

• Mi ad ihletet ezekben a szürke napokban? Miről szólnak majd a következő dalai?

– Lesz egy szerelmes dal, Tudom jól a munkacíme. A másik dal arról szól majd, mennyire nem számít manapság a becsület. A Lesz még nyár után pedig a hazaszeretetről írok egy dalt. Fél évig dolgoztam Norvégiában, nagy honvágyam volt. Azt az érzést próbálom rapszövegben megfogalmazni.

Bárány János
Fotó: a szerző

Top