Népszámlálás 2021: elrajtolt a plakátkampány

„Szlovákiai magyarként két nyelvet beszélek. Mi a te szupererőd?” – ezzel a címmel indított kétnyelvű plakátkampányt a hazai magyar szervezetek központi kampánystábja, mely egyúttal nyílt levélben kérte Igor Matovič miniszterelnököt, hogy a járványügyi helyzetre való tekintettel halasszák el a népszámlálást, amelyre február 15. és március 31. között kerül sor, és először történik elsősorban online formában. Elképzelhető, hogy két szakaszban bonyolítják majd le a népszámlálást.

A kétnyelvű plakátok üzenete, hogy a szlovákiai magyarság számos olyan értékkel rendelkezik, amelyre joggal lehet büszke: ilyen a két kultúra és nyelv magas szintű ismerete, illetve a kisebbségi létből fakadó kihívások, amelyek magasabb teljesítményre sarkallnak. A plakátokat elsősorban olyan városok mentén helyezték ki, ahol a magyarság kisebbségben, vegyes nemzeti összetételű környezetben él, hiszen itt lehet szükség leginkább a pozitív megerősítésre. „A magyar nemzetiség vállalása a népszámláláson kulcsfontosságú, hiszen a nyelvi jogok biztosítása függ attól, hogy hányan regisztrálják magukat magyarként egy-egy településen. A kulturális támogatások pedig nagymértékben azon fognak múlni, hogy mekkora lesz a magyarok országos számaránya“ – hangsúlyozzák a magyar kampány koordinátorai. A honi civil, egyházi és politikai szervezetek még novemberben indítottak közös kampányt „A magyarság érték” jelszóval, ennek keretében külön weboldalon – nepszamlalas.sk –, továbbá közösségi oldalakon is gyakorlati tájékoztatást nyújtanak az elektronikus népszámlálási kérdőívek kitöltésével kapcsolatban.

A magyar kampánystáb ugyanakkor nyílt levélben fordult Igor Matovič miniszterelnökhöz, azt kérve, a járványhelyzetre való tekintettel halasszák őszre a népszámlálás lebonyolítását, ahogy ez több uniós tagállamban is történt. Kérésüket azzal indokolták, hogy a társadalom bizonyos rétegei – például az idősek jelentős hányada – nem érhetők el elektronikus úton. Őket az önkormányzati megbízottak, népszámlálási biztosok, vagy akár a kampány önkéntesei személyesen keresnék fel annak érdekében, hogy segítséget nyújtsanak az online kérdőívek kitöltésében, a járványügyi korlátozások miatt azonban akadályoztatva lennének ebben. Az Összefogás mozgalom határozottan támogatja a halasztást, az MKP elnöke is inkább ezt tartaná helyesnek, a Híd párt szerint viszont erre nincs szükség.

A ma7.sk hírportál értesülései szerint a kormánypártok is hajlanak arra, hogy részben halasszák a népszámlálás lebonyolítását, és a koalíciós tanács Boris Kollár házelnököt, a Sme rodina párt elnökét bízta meg azzal, hogy megoldást találjon a járványhelyzet miatt felmerülő nehézségekre. Egy kompromisszumos javaslat körvonalazódik, mely szerint február 15. és március 31. között ugyan lefolytatják a népszámlálás első körét az elektronikus adatfelvételre összpontosítva, viszont július vége és október vége között egy újabb számlálási időszakot iktatnak be, amikor már a személyes segítséget igénylő polgárokkal foglalkoznak majd elsődlegesen.

Sőt, arról is szó van, hogy az ún. másodlagos nemzetiség megadásának lehetőségét törlik a kérdőívből, és ahogy eddig, most is csak egy nemzetiséget lehet majd megadni. A népszámlálás menetét csak törvénymódosítással lehet megváltoztatni, ezért a jogalkotóknak sietniük kell: a kormány várhatóan ezen a héten foglalkozik a fenti változások bevezetéséről szóló jogszabállyal.

(csá)

Elrajtolt a népszámlálási kampány

Top