Szépül a Konkoly Thege család sírkápolnája

Ógyalla. Befejeződött a Konkoly Thege család kápolnája és kriptája helyreállításának újabb szakasza. Az 1859-ben épült sírkápolna Ógyalla déli részén, a főút mentén található, mellette a szabadban a család sírboltja. Itt van Konkoly-Thege Miklós magyar csillagász, meteorológus fehérmárvány síremléke is. 

A városi önkormányzat a nemzeti műemlék helyreállítására 4000 euró támogatást kapott Nyitra megyétől, a kulturális emlékek mentésére szánt keretből. A felújítás teljes költsége közel 6500 euró volt, a hiányzó részt a város állta. A munkák során az eredeti formának megfelelően állították helyre a sír homokkő elemeit. A fél méternél is nagyobb és 100 kilogrammnál nehezebb homokkő táblákat szétszerelték, eltávolították róluk a felszíni lerakódásokat, a hiányzó műkő elemeket pótolták, és az egészet víztaszító réteggel látták el. A kápolna és a mellette lévő terület műemlék, amelyet négy műtárgy alkot: a kápolna, a kripta, a három sírkő és a kerítés. A műemlék a turisztikai tanösvény részét képezi.

A kápolna oltárát Scitovszky János esztergomi hercegprímás szentelte fel 1859-ben. 1945-ben a szovjet hadsereg katonái feltörték a kápolnát. A kommunista rendszer ideje alatt a gazdátlan sírkápolnában található őrizetlen kegytárgyak ki voltak téve a fosztogatók kénye-kedvének. Néhány helyi lakos a képeket, az oltárszekrényt, a szobrokat egy közeli magánház padlásán raktározta el. 1989 után az ógyallai képviselőtestület pénzügyi hozzájárásával és állami támogatással kezdődött a kripta felújítása. Az elmúlt évtizedekben fokozatosan tették rendbe a kápolnát, annak környezetét és a síremléket.

(miriák)

Top