Munkahelyteremtő beruházás Komárom kapujában

Komoly fejlesztés várható az érsekújvári főút mentén húzódó beépítetlen területen, amelyet nemrégiben vásárolt meg egy helyi ingatlanfejlesztő társaság – tudtuk meg Józsa Lajostól, az Altagric Reality ingatlaniroda vezetőjétől. Az új tulajdonosok szerint korai még arról beszélni, hogy pontosan mi épül és létesül a város keleti kapujánál. Ugyanakkor a legvalószínűbb az, hogy könnyűipari üzemek telepednek meg, de üzletek, illetve szolgáltatások beindítására alkalmas ingatlanok is épülhetnek. Egy dolog teljesen biztos: új munkahelyek jönnek létre a beruházásnak köszönhetően.

Korábban többször is írtunk arról, hogy bő három évvel ezelőtt az Altagric Reality belefogott egy 20 hektáros beépítetlen terület menedzselésébe. A kérdéses telek Komárom keleti szélén, az érsekújvári főút mellett húzódik, az izsai kereszteződéstől a város irányába – ahogy ez térképünkön látható.

Józsa Lajos kérdésünkre elmondta, az elmúlt időszakban többen is érdeklődtek a terület iránt. Bár az eredeti szándékuk az volt, hogy egészben értékesítsék a telket, végül két részre bontották. A nagyobbik részt, a terület kétharmadát, néhány hete egy komáromi társaság vásárolta meg, mely mögött helyi vállalkozók állnak. Hodúr Tamás és Lopata Miroslav a fiatalabb vállalkozónemzedékhez tartoznak, ők voltak a Komáromi Korzó (Korzo Komárno) felépítői is – az üzletsort egyébként a közelmúltban egy cseh társaság vásárolta meg.

Komárom területrendezési terve szerint az érsekújvári főút melletti területen könnyűipari gyártótevékenység folyhat, raktárak, logisztikai vállalkozások telepedhetnek meg. Lopata Miroslav kérdésünkre elmondta, az általuk megvásárolt terület nagyobb részén a területrendezési tervnek megfelelő beruházások történnek majd, ami egyúttal azt is jelenti, hogy a fejlesztés jelentős mértékben hozzájárul új munkahelyek létrehozásához. Hangsúlyozta ugyanakkor, nagyon korai még konkrétabb tervekről beszélni, a tervezés folyamatban van, nincs végleges döntés a terület hasznosításáról. „Amennyiben elkészülnek a tervek, természetesen tájékoztatunk ezekről“ – válaszolta kérdésünkre.

Információink szerint üzletek, különböző szolgáltatásoknak helyet adó ingatlanok, irodahelyiségek is épülhetnek a telek egy kisebb részén – a térképünkön pirossal jelölt területen.

Miután a kérdéses terület a város keleti szélén található, ahol nincsenek nagyobb üzemek, sőt üzletek sem, az itt beinduló vállalatok, szolgáltatások különösen vonzóak lehetnek a közeli települések – pl. Izsa, Hetény – lakosai számára. A kedvező fekvés miatt nem kell átutazniuk fél Komáromon, ha a majdani vállalatoknál találnak munkát, vagy egy bevásárlást akarnak elintézni.

Az egész 20 hektáros terület kétharmadán tehát megkezdődhet a munkahelyteremtő ingatlanfejlesztés, de a fennmaradó „hátsó“ egyharmad rész iránt – térképünkön sötétszürkével jelölve – is komolyan érdeklődik egy társaság. Ez a terület jelenleg ipari zónaként van nyilvántartva.

Telkek a Komáromi Korzónál

A város másik végében a már megépült, Jedlik Ányos utcából nyíló – Lidl áruház melletti – Komáromi Korzó csaknem egy éve nyitott meg. Ugyanakkor további ingatlanberuházások várhatók a környéken. Az üzletsor mögött egy 630 négyzetméteres innovációs központ épül a Pons Danubii EGTC által irányított, határon átnyúló program keretében, mely nagyrészt uniós finanszírozással valósul meg. A terület „végében“ – az egykori Hydrostav területén – kisebb ipari zóna helyezkedik el, ahol végül három régiós vállalat telepedik meg, az előszerződéseket már alá is írták a felek. Az érintett területen – melynek menedzselését ugyancsak az Altagric végezte – a közelmúltban kiépült a még hiányzó infrastruktúra: bekötőutak, járdák, közvilágítás, teljesen új csatornázás és más közműhálózatok is. Napokon belül az összes szükséges műszaki engedély kiadása is megtörténik.

Korábban tárgyalások folytak külföldi befektetők – gyárak – megtelepedéséről is, ám ezek meghiúsultak. Józsa Lajos rámutatott, volt olyan potenciális nagyberuházó, aki inkább a dél-komáromi ipari parkot választotta. Ennek fő oka, hogy a folyamatosan fejlesztett és magyar állami segítséget sem nélkülöző ipari park olyan alacsony árat képes kínálni a befektetőknek, amivel szinte lehetetlen versenyezni.

Csaba Ádám

Kapcsolódó cikkeink:

Innovációs központ épül Komáromban
Fél év múlva nyithat az új áruház
Tavasszal nyit a Komáromi Korzó
Indulhatnak a beruházások

Top