Petíció az őrsújfalui posta megmentéséért

Aláírásgyűjtés indult az őrsújfalui posta megmentéséért, a városrész képviselője, Molnár Marian által indított petíciót már közel ezren aláírták. Belső információk szerint ugyanis a Szlovák Posta R.t. a postafiók ideiglenes bezárását tervezi, bár erről a szándékáról hivatalosan még nem értesítette a várost. Keszegh Béla, Komárom polgármestere szerint fennáll annak a veszélye, hogy az átmeneti leállást követően sem újítanák meg a fiók működését, tehát végleg bezárnák. Nem hivatalos értesülés szerint már február 26-ától szünetel az őrsújfalui postafiók. (Friss: az épületben már nem fogadják az ügyfeleket, a fiókot átköltöztették Komáromba, a Damjanich utcai főposta épületébe.)

A mintegy 13 ezer főt foglalkoztató Szlovák Posta még januárban jelezte, hogy gazdasági okok miatt országos viszonylatban 900 főt készül elbocsátani és több mint 100 postafiókot készül bezárni; az első 15 megszüntetésére a Regulációs Hivatal már rá is bólintott. A törvény által előírt menetrend szerint ugyanis ilyen lépést először a Regulációs Hivatalnak kell jóváhagynia, majd miután ez megtörtént, konzultálni az adott település vezetésével arról, milyen formában tudják tovább biztosítani a szolgáltatást.

Nincs bankautomata, sokan járnak a postára

„Úgy tűnik, mintha a Szlovák Posta meg akarná kerülni ezt a hivatalos ügymenetet, ezért beszélnek csak átmeneti bezárásról – mondta Molnár Marián. – Az őrsújfalui posta esetében nincs szó arról, hogy kihasználatlan lenne, a közel 2000 lakoson kívül szolgáltatásait igénybe veszik az erre átutazók is, hiszen van előtte parkolóhely, gyors az ügyintézés. A postára már csak azért is szükség van, mert sok az idős lakos, akik nem interneten intézik átutalásaikat. Ráadásul Őrsújfalun nincs egyetlen bankautomata sem, ahol készpénzfelvételre lenne lehetőségük a lakosoknak. A postának inkább a piaci igények függvényében a szolgáltatások bővítésén kellene elgondolkodnia.”

Kedvezményes áron bérli a posta

Az épület, amelyben a posta székel, a város tulajdona. Múlt csütörtökön a témában tartott sajtótájékoztatón Keszegh Béla beszámolt arról, hogy a városi képviselők februári ülésükön jóváhagyták a bérlet meghosszabbítását, a város és a posta közti korábbi szerződés ugyanis tavaly decemberben lejárt. Szerinte éppen ezt az átmeneti időszakot próbálja a posta kihasználni a posta bezárására. A város egyébként jutányos áron, havi 70 euróért adja bérbe a postának az 50 négyzetméternyi helyiséget, az összeg tulajdonképpen a rezsiköltségeket fedezi. Sőt, a posta kérésére tavaly rendbe tették a belső teret, az épület előtti járdát is. Az épület nagyobb részét az ÉS?! Polgári Társulás kapta hosszú távú bérbe, és elsősorban magyarországi támogatásoknak köszönhetően újítja fel. A tetőcserét követően kicserélték a nyílászárókat, folyik a belső részek felújítása, elkészültek az új szociális helyiségek is, amit igénybe vehetnek majd a postai alkalmazottak is – eddig az udvaron volt a WC. Szabó Csilla, a polgári társulás képviselője cáfolta azokat a híreszteléseket, miszerint nekik bármilyen érdekük fűződne a posta megszüntetéséhez.

Folytatódik az aláírásgyűjtés

Bár az aláírásgyűjtés még folytatódik, az eddig aláírt petíciós íveket a város eljuttatta a Szlovák Posta vezetéséhez, valamint felettes szervéhez, a közlekedési minisztériumhoz is. Csatolt levelükben arra kérik a posta vezetését, hogy értékeljék át a posta esetleges megszüntetésére vonatkozó döntésüket, hiszen ezt a lépésüket sem gazdaságossági, sem kihasználtsági szempontok nem indokolják.

(vkm)

(Cikkünk a Delta feruár 23-i számában jelent meg.)

Top