Májusban indulhat a KOMBI bringakölcsönző rendszer

Régió. Már javában építik a KOMBIbike kerékpárkölcsönző rendszert, mely összesen kilenc szlovákiai és magyarországi városban biztosítja a bringák gyors kikölcsönzését. Akár már májusban felpattanhatunk egy biciklire Észak-Komáromban és átkerekezhetünk Dél-Komáromba, a kerékpárt pedig ott is hagyhatjuk egy dokkoló állomáson. A két Komáromon kívül Gútán, Ógyallán, Naszvadon, Érsekújvárban, Tatán, Kisbéren és Oroszlányban is épülnek a kölcsönző állomások.

Még 2017-ben derült ki, hogy sikeres volt a térségünk szlovákiai és magyarországi városait tömörítő Pons Danubii Európai Területi Együttműködési Csoportosulás (EGTC) pályázata, melynek értelmében 9 városban épül ki a régiós kerékpárkölcsönző rendszer a Duna mindkét oldalán.

Dokkoló állomás Észak-Komáromban, a vasútállomás közelében

A közel egymillió euró összköltségű projekt nagy részét az Interreg V-A Szlovákia – Magyarország Együttműködési Programból finanszírozzák. Összesen 13 dokkoló állomás létesül – sőt, a kölcsönzőpontok zömét már ki is építették az elmúlt hetekben. Észak-Komáromban például a vasútállomás közelében és a Lehár-parkban, Dél-Komáromban a Sport utca főút melletti részén, illetve a Brigetio termálfürdőnél, Gútán a városházánál, Ógyallán a csillagvizsgálónál, Naszvadon pedig a termálfürdőnél és a városházánál.

Bara Zoltán, a Pons Danubii EGTC igazgatója lapunknak elmondta, összesen 130 kerékpár áll hadrendbe, 95 hagyományos bringa mellett 35 elektromos biciklit is ki lehet majd kölcsönözni. A használók a regisztráció után bármelyik dokkoló állomáson felvehetnek egy kerékpárt, majd azt bármelyik másik állomáson otthagyhatják, akár egy településen belül, vagy egy másik városban.

Dél-Komárom

A fejlesztés célja egyrészt a határ mentén élők, a helyiek közlekedésének megkönnyítése, másrészt a térségbe érkező turisták kiszolgálása. Ennek érdekében egy kis térképet is kapnak az érdeklődők, mely az egyes települések turisztikai látványosságaira hívja fel fel a figyelmet, továbbá egy weboldal is indul, mely hamarosan a www.kombibike.eu címen lesz elérhető, és azt is megmutatja, hogy az egyes dokkoló állomásokon aktuálisan hány szabad bringa érhető el. Bara Zoltán elmondta, a portálon minden kölcsönzéssel kapcsolatos tudnivalóról tájékoztatnak, illetve sajtótájékoztatón is beszámolnak majd a rendszer működéséről. A tervek szerint április végén elkezdik tesztelni a rendszert, és ha minden jól működik, már május közepén élesben is beindítják a bringakölcsönzést.

A komáromi strandfürdő előtti bicikligarázs – még nem helyezték üzembe

Egy másik, kisebb kerékpáros fejlesztés is lezárul a közeljövőben Komáromban. A város tavaly 75 ezer eurót nyert zárható, fedett, chipes rendszerrel ellátott kerékpártárolók építésére. Ezeket már ki is helyezték a napokban – a vasútállomásnál és a fürdő előtt –, ám egyelőre nem helyezték üzembe. A kerékpármegőrzők QR-kód beolvasásával, illetve webes regisztrációval működnek majd.

(csá)
(nyitókép: bringadokkoló Győrben)

Kapcsolódó cikkeink:
Kerékpárutak járdabővítéssel
Kerékpárral a Dunamentén
Többet kínál az újrainduló csónakkölcsönző

Top