Faiskola a tisztítóállomásnál

Komárom. Nemrégiben egy faiskolát létesítettek a szennyvíztisztító telep területén a KOMVaK Komáromi Víz- és Csatornaművek munkatársai. Az itt nevelkedő facsemetéket a későbbiekben a város közterületeire ültetik ki.

A faiskola 150 csemetével kezdte meg működését. Jelenleg négy fafajtát nevelnek a tisztítóállomás mellett: juhart, bükköt, tölgyet és lucfenyőt. „Célunk az, hogy minél több fát ültessünk ki a város közterületeire. Amellett, hogy a zöld területek javítják az életkörnyezetet és a szemnek is kellemes látványt nyújtanak, a fák természetes vízfelfogók is: minél több fát ültetünk, annál kevesebb víz kerül majd a szennyvízcsatornába“ – nyilatkozta Ruman Patrik, a KOMVaK vezérigazgatója.

Alapvetően olyan helyekre szeretnék kiültetni a facsemetéket, ahonnan különböző okoknál fogva korábban kivágták a fákat. Egyúttal a sekretariat@komvak.sk email címre várják a lakosok javaslatait azzal kapcsolatban, hogy hová kerüljenek a kis fák.

A vízművek távlati terve, hogy egy valóban nagy erdei faiskola létesüljön, ahol nem 150, hanem ezer, vagy akár 5 ezer fa nevelkedik egyszerre.

(cs)

Top