Segélyhívó karkötők a zaklatott gyerekeknek

Egy átfogó programot készít Komárom városa a társaikat bántalmazó „lánybandák“ és az iskolai zaklatások jelentette problémák megoldására és megelőzésére. Előadásokkal, fokozott rendőri jelenléttel, illetve segélyhívó karkötők bevezetésével vennék fel a harcot a szomorú jelenséggel szemben.

Mint ismert, idén tavasszal került nyilvánosságra a Komáromban garázdálkodó „lánybandák“ ügye. Tizenéves kiskorúak és fiatalkorúak – elsősorban lányok – gyerektársaikat, de akár felnőtteket is bántalmaztak a nyílt utcán, tetteikről videófelvételt is készítve. A konkrét és feltárt esetekben már az állami hatóságok intézkednek, azonban ennek kapcsán a városi hivatal szociális osztálya, a gondozói szolgálat, továbbá a városi rendőrség egy közös jelentésben megoldási javaslatokat vázoltak a gyerekek és fiatalkorúak problémás viselkedésével kapcsolatban. A cél egy átfogó program és ütemterv kidolgozása, mely különböző tevékenységeket foglal magába. Lényege a megelőzés lenne, de a családoknak és pedagógusoknak is iránymutatást adnának az iskolai, vagy azon kívüli gyerekbántalmazások, akár internetes zaklatások esetére.

A dokumentum leszögezi, a lelki és fizikai bántalmazásnak súlyos következményei lehetnek az áldozatra nézve: figyelmetlenség a tanórákon, betegségek, iskolakerülés, súlyos esetben öngyilkosságot is megkísérelhetnek a zaklatott gyerekek. A zaklatásos esetek eltitkolása, szőnyeg alá söprése pedig csak táptalajul szolgál a további bántalmazásoknak – ráadásul nemcsak az áldozat, hanem a bántalmazó fiatal egészséges fejlődését is károsítják. A jelentés rámutat, ha az iskolai bántalmazásokat az oktatási intézmény nem próbálja meg kezelni, a szülő panaszt tehet a bíróságon.

Segélyhívó karkötő

A megelőzés és a bántalmazottak védelmének egyik eszköze egy segélyszolgálat beindítása lenne, akár már idén szeptembertől. A zaklatásnak kitett gyerekek egy GPS-helymeghatározással ellátott segélyhívó karkötőt kapnának, amelyen egy pánikgomb található. Ha a gyerekek veszélyben érzik magukat, elég megnyomniuk a gombot, és az a központi biztonsági pultnál jelez, amit a városi rendőrség civil munkatársai figyelnek napi 24 órában. Ezt követően azonnal a helyszínre siethet egy városi rendőrjárőr.

A karkötőket a város biztosítaná, ám az iskolák választanák ki, hogy melyik tanulónak lehet szüksége ilyen típusú védelemre. Ez az eszköz önmagában nem újdonság, a város szociális osztálya közreműködésével idős lakosoknak már osztottak ki ilyeneket. Jelenleg 50 segélyhívó karkötő áll az önkormányzat rendelkezésére, ám szükség esetén továbbiakat szerezne be. Eleinte kísérleti jelleggel 10 karkötőt osztanak ki felső tagozatos alapiskolások között – a jelentés megjegyzi, a rendszer hatékony működéséhez elengedhetetlen, hogy a kiskorúak megfelelően használják az eszközt. A segélyhívó rendszer szabályait a hatályos törvényi háttérrel összhangban a város dolgozza ki.

Zajlanak a szakmai egyeztetések

A város szociális osztálya a vonatkozó jogszabály értelmében jelenleg is megteszi a szükséges intézkedéseket a gyerekek szociális jogainak védelmében. Tanácsokat ad és segítséget nyújt a gyerekeknek és szüleiknek nevelési és családi problémák megoldásában.

Júniusban a harcsási közösségi központban szociális terepmunkások és a rendőrség szakembereinek közreműködésével tartottak nyilvános bűnmegelőzési fórumot a gyermekgondozás elhanyagolására fókuszálva. A komáromi magyar iskolák igazgatói is részt vettek egy városházán megrendezett tanácskozáson, melyet Nagy Annamária pszichológus vezetett – itt az iskolai zaklatás és bántalmazás, illetve ennek kezelése volt a fő téma. A városi rendőrparancsnok kezdeményezésére ugyancsak lezajlott egy zaklatással és bántalmazással kapcsolatos szakmai értekezlet, melyen az állami rendőrség, a szociális hivatal, a városi hivatal és a tanügyi hivatal illetékes munkatársai vettek részt. A résztvevők egyetértettek abban, hogy az iskoláknak, pedagógusoknak segítségre van szükségük az ilyen esetek kezelésében.

Iskolai előadások, rendőri jelenlét

Fontos lenne a megelőzés, ennek érdekében pedig különböző előadások megtartása a gyerekeknek, fiataloknak. A koronavírus-járvány előtt a városi rendőrség munkatársai többször adtak elő az iskolákban, ám a járvány okozta iskolabezárások miatt ez megszakadt. Szeptembertől azonban ismét felkeresik az iskolákat – az előadások tartalmáról a nyár folyamán szakemberekkel egyeztetnek majd. Kiemelten foglalkoznának a zaklatással, a zsarolással, a fiatalok alkoholfogyasztásával, az utcai rendbontással, illetve a különböző internetes, virtuális veszélyekkel is. A tervezett előadásokkal kapcsolatban Szabó Csilla városi képviselő – „civilben“ pedagógus – megjegyezte, elsősorban interaktív foglalkozással, cselekvő módon kell a gyerekeknek felvetni a problémát, őket bevonva kell megoldási mintákat bemutatni, mivel ez sokkal hatékonyabb formája a megelőzésnek.

A jelentés megállapítja, sokszor nehéz meghatározni, hogy egy zaklatásos ügy a törvény szerint minek minősül – történt-e egyáltalán szabálysértés, vagy akár bűncselekmény is megvalósult. Ezért a városi rendőrség számára a lehető legtisztább iránymutatást kell felállítani.

A városi rendőrök már a nyári szünidőben is fokozottan ellenőrzik a gyerekek és fiatalkorúak alkoholfogyasztását. Ugyancsak gyakrabban járőröznek majd azokon a helyeken, amelyeket fiatalokból álló csoportok, illetve problémás „gyerekbandák“ látogatnak.

Nem könnyű megállapítani mi számít zaklatásnak

Lényeges megkülönböztetni a zaklatást az iróniától, viccelődéstől – szögezi le a dokumentum. Nehéz megítélni azokat a helyzeteket, amikor az egyik gyerek a másik kárára viccelődik. Alapesetben ez nem zaklatás, ám gyakran összemosódik a határ a tréfálkozás, csúfolódás és zaklatás között.
Nem minősül zaklatásnak, ha egy gyerek valakit nem szeret, és ezt szóban vagy elkülönüléssel kifejezi, ahogy az sem, ha valakit kiközösítenek. Ugyancsak nem zaklatás az, ha egy konfliktus egyszeri alkalommal verekedéssel végződik.
Minden gyerek alapvetően a saját elképzelése szerint szeret játszani – ha meggyőzi a többieket arról, hogy elfogadják felvetését, nincs baj. Ha viszont társai nem értenek egyet vele, amire ő agresszívan reagál, az akár zaklatásnak is minősülhet. Egy hangos nézeteltérés, veszekedés azonban biztosan nem az.

(csaba)

Kapcsolódó cikkeink:
Kiskorú lánybanda garázdálkodik Komáromban
Egy év alatt 2480 helyszíni bírság

Top