Fák, virágok, tanösvény az Anglia parkban

Észak- és Dél-Komárom közösen több mint 57 ezer eurót nyert el az „Ismerd meg, szeresd, védd a Duna két partján fekvő Komárom természeti környezetét!“ elnevezésű közös projektjük megvalósítására. A két önkormányzat az Interreg V-A Szlovákia-Magyarország Együttműködési Program Kisprojekt Alapjának felhívását pályázta meg.

A projekt keretén belül olyan természetes területeket alakítottak ki mindkét városban, amelyek bemutatják a helyi környezeti értékeket, növény- és állatvilágot, valamint felhívják a figyelmet a természetre és védelmének fontosságára. Észak- és Dél-Komáromban egy-egy új helyszín jött létre, amelyek egyrészt rekreációs színtérként szolgálnak a lakosság számára, másrészt természeti látványosságot is nyújtanak az idelátogató turistáknak.

Észak-Komáromban az Anglia parkban, illetve a szomszédos gyerekparkban 76 földlabdás fát és bokrot, 500 hagymás növényt (sáfrány és hóvirág), 400 árnyékliliomot és 20 rózsát ültettek ki. Létrehoztak továbbá 50 darab, 17 féle gyógynövényből álló spirált, illetve 250 lágyszárú növényből egy méhlegelőt. Négy információs táblát is kihelyeztek az Anglia parkba, melyek a Duna két partján található természeti értékeket mutatják be. A kis tanösvény mentén új padok biztosítják a kényelmes, aktív kikapcsolódást. A tanév utolsó napjaiban több városi iskolából is ellátogatott egy-egy osztály az Anglia parkba. A tanulók egy négynyelvű ismertető kiadványt is hazavihettek, mely ugyancsak a helyi természeti értékeket mutatja be.

A projekt észak-komáromi része 23 ezer euróból valósult meg, a fennmaradó nagyobb pénzkeretet a vezető partner Dél-Komárom használta fel. A Duna túloldalán, Koppánymonostoron 68 fát, 100 cserjét és egyéb növényt ültettek ki, itt is létesült méhlegelő, továbbá egy-egy nagyméretű madáretetőt, bogárhotelt és méhecskehotelt helyeztek ki. Pihenőhelyet is kialakítottak, valamint kerékpártárolókat, a helyi természeti kincsekről szóló tájékoztató táblák ugyancsak kikerültek. Egyúttal egy oktatási programot készítettek, amely alkalmas kültéri környezetismereti órák megtartására, osztálykirándulások, erdei iskolák programjának színesítésére. Az iskolákban természetismereti foglalkozásokat tartottak, melyek alkalmával madárodút és rovarhotelt készítettek a gyerekek.

(cs)

Top