Csillagot kapott Komárom híres szülötte

Múlt szerdán egy gránitcsillaggal állítottak emléket a Komáromban született hollywoodi filmesnek, Ivan Reitmannak. A komáromi Tatra mozi előtt elhelyezett csillagot Komárom önkormányzata, a mozi és a komáromi zsidó hitközség közösen avatta fel.

Komárom polgármestere az ünnepélyes avatáson – melyre Ivan Reitman 75. születésnapján került sor – emlékeztetett: sok olyan személyiség indult a városból, aki később világhírnevet szerzett akár a tudomány, akár a művészetek terén. „Mindenhol találunk komáromit, akikre büszkék lehetünk. Vagy inkább büszkék lehetnénk, mert az elmúlt időszakban nem mindig szenteltünk nekik kellő figyelmet” – mutatott rá Keszegh Béla, hozzátéve, az Ivan Reitmannak emléket állító csillag egyúttal azt is jelképezi, hogy Komáromból indulva is meg lehet hódítani a világot. Megjegyezte, hagyományteremtő céllal helyezték el az első csillagot, szándékuk szerint minden évben egy-egy újabb, Komáromhoz kötődő filmesnek is ilyen formában állítanának emléket.

A polgármester megemlítette, Ivan Reitman munkásságát Komárom 2011-ben polgármesteri díjjal, 2013-ban díszpolgári címmel is elismerte. Külön hangsúlyozta, a teljesen felújított, 2016-ban újraindult, Ryšavý Boldizsár vállalkozó által üzemeltetett mozi magas színvonalú, kényelmes, korszerű – kevés szlovákiai város büszkélkedhet hasonlóan korszerű filmszínházzal.

Kicsoda Ivan Reitman?

Kollár Zoltán vállalkozó, a helyi zsidó hitközség aktív tagja és támogatója mutatta be Ivan Reitman életét.

A világszerte ismert filmproducer, rendező, forgatókönyvíró, filmszínész 1946. október 27-én született Komáromban, zsidó családban. Édesanyja Raáb Klára túlélte az auschwitzi koncentrációs tábort, édesapja, az aranyosmaróti származású Ladislav, részt vett az illegális ellenállási mozgalomban. 1950-ben a család veszélyes körülmények között emigrált. Még élnek Komáromban olyanok, akik emlékeznek rá, hogyan altatták el a kis Ivánt, hogy éjjel titokban, egy teherhajó rakterébe kerülhessenek. Viszontagságos utazás után jutottak Kanadába.

A fiatal Reitman sikeresen folytatta tanulmányait és 1969-ben zenei diplomát szerzett az Ontario államban működő McMaster Egyetemen. Első rendezői munkáját a Torontói Városi Televíziónál későbbi barátjának, Dan Aykroydnak köszönhette. Egy év munka után innen elküldték. A televízió tulajdonosa kijelentette: soha, semmi nem lesz belőle. Akkor még nem tudhatta, hogy a nyolcvanas évek legsikeresebb rendezőjét bocsátotta el.

Ivan Reitman 1968-tól rendezőként több filmet készített, először Kanadában, majd Hollyvoodban. 1973-ban rendezte a Canniball Girl című horrorvígjátékot Eugen Levyvel. A Bombázók című vígjátékot Bill Murray-vel, majd a Partizóna című filmet is vele készítette – e filmekkel produceri tapasztalatokat, elismerést, hírnevet szerzett.

A valódi világhírnevet a Szellemirtók című kultuszfilm hozta meg számára 1984-ben – Reitmant a hangos siker a hollywoodi elit rendezők trónjára emelte. Lelkesen folytatta munkáját, olyan hírességekkel forgatott, mint Robert Redford, akit a Törvényszéki héjákban rendezhetett. A nagysikerű Ikrek című filmben Arnold Schwarzenegger akcióhősből vígjátéki hős lett, ikerpárját Danny DeVito alakította. Arnold jól érezte magát a vígjátéki szerepben, a nézők is rajongtak érte, így a következő Reitman-filmben, az Ovizsaruban is főszerepet vállalt. 1997-ben rendezte Robin Williams és Billy Crystal kettősével az Apák napja című filmet. 2011-ben a Csak szexre kellesz Natalie Portman és Ashton Kutscher főszereplésével is elnyerte a közönség tetszését. Ivan Reitman volt a producere a sikeres családi komédiának, a Beethoven I.-II.-nek.

Ivan Reitman 45 éve él házasságban Genevieve Roberttel. Egy fiuk és két lányuk van. Közülük ketten folytatják édesapjuk hivatását. Fiuk, Jason Golden Globe-díjas filmrendező, lányuk, Catherine sikeres színésznő, producer és író.

Ivan Reitman a Kanadai Filmakadémia alapító tagja, tevékenysége elismeréseként 2007-ben felkerült a Kanadai Dicsőségek Sétányára. 2009-ben a Kanadai Rend tiszteletbeli tagjává avatták. Családjával Hollywoodban él.

Szülőföldjén, illetve Komáromban négyéves kora óta nem járt, ugyanakkor a helyi zsidó hitközség folyamatosan tartja vele a kapcsolatot a világhálón keresztül. Nyolc évvel ezelőtt Ivan Reitman egy videóüzenetben köszönte meg a díszpolgári címet.

(d)
Cikkünk a Delta november 2-i számában jelent meg.)

Top