Nem épületeket, jövőt építenek Martoson

Április 22-én ünnepélyes keretek közt adták át a Martosi Rendezvényliget és Népfőiskola vendégházait.

A Martosi Hagyományőrzők előadását követően Keszeg István polgármester beszédében rámutatott, a járvány ideje alatt a rendezvényligetben ugyan jelentősebb programokat nem tudtak tartani, de az aktív civil szervezetek és az önkormányzat jóvoltából további értékekkel gazdagodtak. Parkosítottak, fákat ültettek, 2021 őszén erdei és vízi tanösvényt alakítottak ki. „Nagy öröm volt, amikor Gubík László 2021 tavaszán megkeresett, hogy a Nemzetpolitikai Államtitkárság és részben a Lakiteleki Népfőiskola támogatásával 8-8 fő fogadására alkalmas szálláshelyeket alakítanának ki” – mondta. Martoson eddig nem volt több személy elszállásolására alkalmas szálló, ezért a vendégház felépítése nagy előrelépést jelent. Az ötven négyzetméteres, két szobából, konyhából, fürdőszobából álló könnyűszerkezetes, hőkezelt faborítású apartman házak tervezője Vörös Róza Szilvia volt. A martosi és környékbeli mesteremberek keze munkáját dicsérő épületek a Marthos Polgári Társulás tulajdonát képezik, s elsősorban a társulás által szervezett programok, valamint az általuk működtetett Esterházy Akadémia vendégei vehetik igénybe.

Gubík László, a Szövetség a Közös Célokért elnöke és az Esterházy Akadémia alapító igazgatója kiemelte: „Mi itt nem épületeket építünk, hanem a jövőt. Minden tudós, kutató vagy más szellemi innovációs társaságnak kell egy műhely, bázis. A rejtett kincses szigetek szerepe egy közösség sikerében felbecsülhetetlen lehet, ha azokat kellő kitartással építik és megfelelően használják. Ezek nyújthatják a menedéket, jelenthetik a tartalékot és biztosíthatják az utánpótlást. A felvidéki patrióta és konzervatív gondolat ilyen óvóhelyévé válhat a Martosi Rendezvényliget.”

Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkár Esterházy Jánosra emlékezett, akinek az „örökségét élteti ma az Esterházy Akadémia. Említést tett a példaértékű politikus egyik leglátványosabb programjáról, a szlovákiai „magyar házakról”. Ennek keretében Pozsonyban, Nyitrán, Iglón és Eperjesen épültek olyan kultúrházak, amelyek összefogtak minden magyar tevékenységet és minden magyar embert. „A Martosi Rendezvényliget és Szabadidőközpont ezek nyomdokába léphet, s az értékek és az erő megőrzésének, a felvidéki magyarság megmaradásának egyik biztosítéka lehet” – tette hozzá.

A kulturális programokkal színesített avatóünnepség végén Kiss Róbert püspöki helynök és Szénási Szilárd esperes megáldották a vendégházakat, amelyeket Keszeg István, Potápi Árpád és Gubík László a nemzetiszínű szalag átvágásával adott át.

(janković)

Félidőben: Martos polgármesterét kérdeztük
Százötven éve épült a martosi tájház
Épül a rendezvényliget és népfőiskola
Átadták az Esterházy Akadémiát és a Martosi Közösségi Házat

Top