Még többet fizet Komárom a szeméttelepnek

Júliustól 7,50 euróval többet fizet Komárom az izsai szeméttelepnek a lerakott vegyes hulladék tonnájáért. A képviselők jóváhagyták az ezzel kapcsolatos kellemetlen javaslatot, miután a városnak nem igazán volt választása, mozgástere. A lakosok egyelőre nem érzik meg a drágulást, ám elkerülhetetlen, hogy jövőre tovább emelkedjenek a hulladékgazdálkodással kapcsolatos költségek. Csak a szeparálás növelése jelenti a kiutat.

Május elején megírtuk, az izsai szeméttelep tulajdonosa, a Reko Recycling vállalat áremelési kérvénnyel fordult a városhoz. Több tárgyalás is zajlott a város és a cég között, aminek nyomán a városi hivatal egy javaslatot terjesztett a képviselők elé. Eszerint a város beleegyezik abba, hogy két év után a szeméttelep tovább emelje a tonnánkénti lerakati díjat a város számára. A vegyes szemét esetében, ami a Komáromból Izsára szállított hulladékfajta 75 százaléka, a jelenlegi tonnánkénti 28,90 euró helyett júliustól már 36,41 eurót kell fizetnie a városnak. Ez Komárom számára 26 százalékos drágulást jelent.

Keszegh Béla polgármester elmondta, a szeméttelep képviselői eleinte több mint 40 eurós árat javasoltak az egyeztetés során, végül ezt sikerült lealkudni. Ahogy korábban, most is hangsúlyozta, a vállalat közölte, ha a város nem egyezik bele az áremelésbe, készek felmondani a hatályos szerződést. A cég ugyanis azzal érvelt, a jelenlegi ár mellett még az is kedvezőbb számukra, ha a felmondás miatt büntetést kénytelenek fizetni, mivel olyan jelentkezőik vannak a telep szabad kapacitásaira, akik kétszer annyit kínálnak, mint Komárom jelenleg fizet.

„Elég kellemetlen tárgyalásokat folytattunk a céggel, hiszen a városnak gyakorlatilag zéró az alkupozíciója, nincs mozgásterünk, nincs másik lerakat a közelben. A távolabbi telepek nem nyitottak arra, hogy hosszú távon fogadják városunk szemetét, mindenki őrzi a még szabad kapacitását, hiszen új szeméttelepek már nem nyílhatnak. Ha mégis megegyeznénk egy távolabbi lerakattal, az óriási pluszköltséget jelentene a hulladékszállítás miatt, főleg a jelenlegi üzemanyagárak mellett“ – mondta a polgármester, megjegyezve, egy-egy szemétszállító fuvar 70 kilométerrel többet tesz meg például a negyedi szeméttelepre, mint Izsára, miközben ilyen távolságra jelenleg nincs is elegendő járműkapacitás (a hosszabb út tovább is tart). Kiemelte, a mostani emelt ár csak az év végéig lenne hatályban, utána viszont újabb drágulás jöhet, mivel a januártól hatályba lépő törvény értelmében immár minden hulladékfajtát elő kell válogatni, a vegyes szemetet is, ami további komoly költségeket von maga után. Ugyanakkor a lerakati díj emelkedését egyelőre nem érzik meg a lakosok, sőt, a város költségvetését sem kell módosítani, mivel a betervezett pénz valószínűleg elég lesz így is – ez elsősorban annak köszönhető, hogy Komáromban növekszik a szelektálási arány, ami által csökken a szeméttelepre hordott hulladék mennyisége.

Andruskó Imre képviselő is úgy látta, a város kiszolgáltatott helyzetben van, nincs más megoldás a problémákra. Egyúttal megemlítette, zsarolásnak tartja a cég hozzáállását, hiszen a telepnek kiépített rendszere van, nincs szüksége új beruházásokra, ezért az ilyen mértékű emelés nem indokolt. Bauer Ildikó szerint a cég inkorrekt módon, zsaroló pozícióból áll a városhoz. Egyúttal megjegyezte, „nem eszik olyan forrón a kását“, amivel arra utalhatott, hogy ha a város nem fogadja el a kialkudott magasabb árat, még nem biztos, hogy a Reko Recycling valóban felmondja a szerződést. Megjegyezte, 2 éve a cég azt mondta, ha a város nem veszi meg a szeméttelepet, azonnal megveszi más, hiszen sorban állnak az érdeklődők – mégsem ez történt.

2020 júniusában ugyanis a képviselőtestület elutasította, hogy a város 3,5 millió euróért megvegye az izsai szeméttelepet üzemeltető Reko Recycling vállalatot, illetve azt is, hogy a társaság az akkori 18,50 euróról 29,90 euróra emelje a vegyes hulladék tonnánkénti lerakati díját. Három nappal később a Reko Recycling bejelentette, hogy műszaki okok miatt a továbbiakban nem veszi át a város szemetét. Emiatt bő 24 óráig Komáromból nem tudták elhordani a hulladékot, és jobb híján a városvezetés átmenetileg a negyedi szemétteleppel egyezett meg. Érdekes módon a műszaki gondok akkor oldódtak csak meg, amikor a polgármester aláírta az áremelésről szóló javaslatot, ami után a telep újra fogadta a Komáromból érkező teljes hulladékmennyiséget.

A polgármester a szavazás előtt felelős döntést kért a képviselőktől, rámutatva arra, ha nem sikerül megegyezni a céggel, reális forgatókönyv, hogy Komáromban ismét leáll a hulladékszállítás. Végül 16 igen, 1 nem és 3 tartózkodás mellett a testület megszavazta a magasabb lerakati díjat.

(csá)

Új komposztáló épül 1,3 millióból
Szemétháború Komáromban?
Háromszoros nem szemét-ügyben
Megvegye-e Komárom a szeméttelepet?

Top