Búcsra került a Kallós Zoltán Külhoni Magyarságért Díj

Szobiné Kerekes Eszter pedagógus és kultúraszervező, a búcsi Babamúzeum megalapítója az államalapítás ünnepének alkalmából a felvidéki népi hagyományok és kultúra ápolásának terén végzett munkájáért Kallós Zoltán Külhoni Magyarságért Díjban részesült. A díjátadót, hagyományosan, augusztus 19-én, a Budavári Palotában tartották.

A nemzeti összetartozást szimbolizáló elismerést 1995-től ítélik oda külhoni területeken élő és tevékenykedő magánszemélyeknek és civil szervezeteknek kimagasló közéleti, gazdasági, tudományos, kulturális, oktatási, egyházi tevékenységük elismeréseként. Az oklevéllel, emlékplakettel és egymillió forint jutalommal járó elismeréseket Potápi Árpád János, nemzetpolitikáért felelős államtitkár adta át.

A Felvidéki Népviseletes Babacsaládok Házaként jegyzett Babamúzeum megálmodója Szobiné Kerekes Eszter elmondta, hogy nagyon meglepődött, amikor értesült az elismerésről. „A díjat ugyan én vehettem át, de mindaz az eredmény, ami mögötte van, komoly csapatmunka hozománya. Az évek során rengeteg ember segített. Lehetetlenség lenne felsorolni. Az 51 babacsalád, melyek mindegyike 3-4 generációból áll, viseletének hitelességét Méry Margit és Jókai Mária néprajzkutatók garantálták. A legtöbbet azonban férjemnek, Szobi Kálmánnak köszönhetek, aki haláláig mindenben segített és támogatott. Mindig is úgy gondoltuk, hogy az embernek akkor lesz erős az identitása, ha ismeri nemzete múltját, gyökereit, hagyományait, néprajzát, mert magyarságunkat csak addig tudjuk megőrizni, amíg mindezeket ismerjük és magunkénak érezzük” – nyilatkozta lapunknak.

A búcsi óvoda nyugdíjazott igazgatónője pályája kezdete óta nagy hangsúlyt fektetett a társadalmi, szakmai és kulturális szerepvállalásra. Alapító tagja a Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetségének, az Óvodapedagógiai Társaságnak, aktív tagja a Csemadok helyi alapszervezetének, a Kárpát-medencei Családszervezetek Szövetségének. Folyamatosan újabb terveket szövöget, ötleteket dédelget. „Igyekszem bevonni a munkába a fiatalokat is. Rengeteget segít lányom, Emese és unokáim is. Legközelebb szeptember végén visszük a kiállítást Budapestre, a Magyar Népmese Napjára” – árulta el.

A Kallós Zoltán Külhoni Magyarságért Díj másik felvidéki kitüntetettje a dunaszerdahelyi Pázmaneum Polgári Társulás, amelynek célja az alapvető emberi értékek, a nemzeti identitás és a keresztény erkölcs megőrzése és megerősítése a Felvidéken. Ők indították el a trianoni gyertyagyújtás napját, szervezői a Felvidékről kitelepített magyarok emléknapjának, valamint a Komáromi Imanapoknak.

(JN)

Top