Október 20-ig lehet kérni a Bethlen-támogatást

Idén a korábbi években megszokotthoz képest későbbi időpontban, csupán szeptember 20-án tette közzé a Szülőföldön magyarul programját a Nemzetpolitikáért Felelős Államtitkárság. A támogatási kérelem benyújtási határideje pedig október 20.

A pályázat célja ugyanakkor változatlan: a magyar nyelvű oktatás támogatása és a magyar iskolaválasztás ösztönzése Magyarország határán kívül. Az összeget a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. folyósítja külhoni partnerein keresztül, Felvidéken ez a partner a Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetsége. Fekete Irén, az SZMPSZ elnöke lapunknak elmondta, rendkívül rövid a határidő, ezért minden érintettnek – iskoláknak, szülőknek – nagyon oda kell figyelnie arra, hogy időben beérkezzenek a kérvények, ki ne fussanak az időből.

Az adatlapokat jelenleg nyomtatják, és várhatóan október első napjaiban lesznek elérhetőek az iskolák számára a megszokott gyűjtőpontokon; ezek pontos listáját az SZMPSZ honlapján (www.szmpsz.sk) teszik majd közzé. Ezt követően az iskolák szétosztják a szülőknek az adatlapokat, amelyeket megfelelően kitöltve mielőbb vissza kell majd juttatni az iskolákba. „Nagyon fontos, hogy a szülők IBAN formában tüntessék fel a számlaszámot, ahová a kifizetést várják, különben nem tudjuk azt elfogadni. Ugyancsak legyenek felkészülve arra, hogy számlakivonattal kell igazolniuk, hogy valóban saját számlaszámukat adták meg az adatlapon” – hívta fel rá a figyelmet Fekete Irén. Azok a diákok, akiknek a 2021/22-es tanévben 30 órát meghaladó igazolatlan hiányzásuk volt, nem részesülhetnek a támogatásban.

Lényeges tudnivaló, hogy hiánypótlásra egyszeri alkalommal van lehetőség, ha valaki akkor is hiányos kérvényt ad le, akkor kérelmét nem tudják figyelembe venni. A hiánypótlásra szóló felhívást az előző évekkel ellentétben nem postán, hanem e-mailban kapják meg a szülők, ezért fontos, hogy az adatlapon jól olvashatóan tüntessék fel e-mail címüket.

A támogatásra tanulmányaikat magyar nyelven végző óvodások és bölcsődések, valamint általános és középiskolások jogosultak, a fejenkénti keretösszeg 22 400 forint (kb. 56 euró). 2021-től a felsőoktatásban tanulók számára elérhető hallgatói támogatás összegét is 22 400 forintra emelték.

(vkm)

Top