Halász Béla egy büszke város büszke polgármestere lenne

Gúta. Tizenhat év után lesz új polgármestere Gútának: négy ciklust követően Horváth Árpádot (Szövetség) Halász Béla (független) váltja a város élén. Alpolgármesterének Kárpáty Ernőt (független) nevezte ki; ő független jelöltként ugyancsak indult a polgármesteri tisztségért. Az október 29-ei választásokon Halász Béla 1548, Horváth Árpád 1437, Kárpáty Ernő pedig 781 szavazatot kapott.

Az ünnepi alakuló ülésen Horváth Árpád elmondta, 16 évnyi polgármestersége során sok-sok ember önzetlen segítségére támaszkodhatott, elsősorban a családjáéra, valamint a hivatali dolgozókéra, és ennek is köszönhető, hogy a közel 200 testületi ülésről egyetlen alkalommal sem hiányzott. Ezentúl városi és megyei képviselőként tevékenykedik majd Gútáért, amelyet jó pénzügyi kondícióban ad át.

Halász Béla is elismerően szólt elődjéről, hiszen, mint fogalmazott, az nem véletlen, ha valaki – 17 kihívóját is legyőzve – 16 évig betölthet egy ilyen tisztséget. Gútán eddig ez senkinek nem sikerült. Kitért arra is, hogy az elmúlt ciklusban nem mindig az összetartás jellemezte az önkormányzatot – amelynek tagja volt ő maga is –, többször voltak személyeskedések. Megválasztását követően ő békejobbot nyújtott mindenkinek, bár nem mindenki fogadta azt el. Szerinte az a legfontosabb, hogy a ciklus végén mindenki elmondhassa magáról, hogy legjobb tudása szerint dolgozott és megtett mindent a városért. „Vízióm, hogy Gúta olyan város legyen, amely ismeri és büszke történelmére, jelenére és azokra is, akik döntenek sorsáról. Egy büszke város büszke polgármestere szeretnék lenni” – fogalmazott. Majd az új polgármester felszólítására a jelenlévők elénekelték a magyar himnuszt (a szlovák himnusz törvényből adódóan az ülés kezdetekor hangzott el).

Az alakuló ülés programján szerepelt a szakbizottságok és azok elnökeinek megválasztása is. Kisebb vita csak egy önálló egészségügyi bizottság létrehozásával kapcsolatban alakult ki. Eddig ezt a területet a szociális-, lakás- és egészségügyi bizottság fedte le. A polgármester azt javasolta, válasszák szét a kettőt. Koczkás Beáta (Szövetség) megjegyezte, az előzetes egyeztetéseken erről nem volt szó, és úgy vélte, nincs is rá szükség, hiszen egy városnak nem sok hatásköre van az egészségügy területén. Ellenérvként elhangzott, hogy szakorvosok hiányoznak Gútán, és az ő felkutatásuk és idecsábításuk lenne az egyik legfontosabb feladata az egészségügyi bizottságnak. A szavazás során végül nem kapott elég szavazatot sem az az indítvány, hogy a korábbi gyakorlatnak megfelelően legyen közös a szociális-, lakás- és egészségügyi bizottság, sem az, hogy hozzanak létre egy különálló egészségügyi bizottságot. Így ez a terület egyelőre nincs bizottsági szinten lefedve. A pénzügyi bizottságot Kögler Zoltán (független) vezeti, az iskolaügyit Madarász Róbert (Szövetség), a szociális- és lakásügyit Kürti Mónika (f), a környezet- és árvízvédelmit Árgyusi Imre (Sz), az építésügyi és városfejlesztésit Király Tibor (ő külsős, nem városi képviselő), a sport- és ifjúságnevelésit Gőgh Péter (f), a kulturálist Samu István (f), az újonnan létrehozott energetikai és vállalkozóit Forró Tibor (Progresszív Szlovákia), az idegenforgalmit Horváth Árpád (Sz). A közrendvédelmi bizottság elnöki posztjára egyelőre nem érkezett jelölés.

Három képviselői csoport is alakult a 17 tagú testületben, a Szövetség frakciója mellett (tagjai: Koczkás Beáta, Viola Miklós, Horváth Árpád, Hájas Tamás, Madarász Róbert, Finta Zoltán és Árgyusi Imre) a Gútaiak Gútáért (Lengyel István, Gőgh Péter, Németh Iveta és Kürti Mónika), valamint a Közösen Gútáért (Kárpáty Ernő, Samu István, Forró Tibor és Ferencz László) csoport. Két képviselő, Angyal Béla (f) és Kögler Zoltán (f) nem tagja egyetlen frakciónak sem.

A testület meghatározta a polgármester fizetését is. A törvény szerint járó alapbért Lengyel István javaslatára, egyhangú szavazással, 25 százalékkal megemelték, így Halász Béla hivatalba lépése első napjától kezdve 4250 euró bruttó havi fizetést kap. December elsejével új személy került a hivatal élére, Beke László ímelyi nyugalmazott rendőr személyében. Finta Zoltán korábbi hivatalvezető képviselőként bekerült a testületbe.

Az idén egyszer még összeül az önkormányzat, várhatóan december 19-én, amikor is megválasztják a szakbizottságok tagjait és a jövő évi költségvetésről is tárgyalnak.

(vkm)

Top