Összefogás az elgázolt kerékpárosért

Komárom/Régió. Egy teljes éjszakán át életveszélyes sérülésekkel feküdt az út szélén egy 36 éves kerékpáros nő, akit egy furgon gázolt el Bajcs határában. A gázoló hátrahagyta áldozatát, aki később csaknem egy hétig élet és halál között feküdt az érsekújvári kórházban. Kiderült, a sérült a komáromi és érsekújvári bringás közösség egyik legaktívabb tagja – a biciklisek imával, üzenetekkel, közös tekeréssel próbáltak erőt adni társuknak. Talán ez is segített abban, hogy a hölgy eszméletre térjen. A bringások szeretnék, ha a csaknem végzetes eset nem maradna visszhang nélkül, és ráirányítaná a figyelmet a kerékpárosok biztonságára.

„Április elsején, nem sokkal reggel 7 óra után egy súlyosan sérült nőt találtak Bajcs és Haraszt településrésze között az út szélén. A 36 éves kerékpárost valószínűleg egy ismeretlen jármű gázolta el, amelynek sofőrje cserbenhagyta a sérültet. A nő súlyos sérüléseket szenvedett, a műtét után mesterséges altatásban tartják“ – számolt be a balesetről a rendőrség szokásos szűkszavú közleményében.

A rendőrök egyúttal kérik, a 158-as telefonszámon, a legközelebbi rendőrőrsön, vagy akár a Nyitra megyei rendőrség facebook-oldalán jelentkezzenek mindazok, akiknek bármilyen információja lehet a cserbenhagyó gázolóról és kocsijáról, illetve akik előző este vagy éjjel – még március 31-én, pénteken – a kérdéses útszakaszon, Bajcs és Perbete között közlekedtek. A helyszínen egy visszapillantó tükröt találtak, mely egy fehér színű Citroën vagy Peugeot Boxer furgonról törhetett le az ütközés következtében. A rendőrség intenzíven nyomoz, ám egyelőre nem sikerült kézre keríteniük a gázolót.

Ismert bringás aktivista az áldozat

A baleset másnapján kiderült, a súlyosan sérült, cserbenhagyott nő régiónk kerékpáros közösségének oszlopos tagja – az érsekújvári Cserepes Erika. Évente 25 ezer kilométert teker le, többek között a térség legnépszerűbb bringás rendezvényének, a Csárda túrának az egyik szervezője.

Bujna Zoltán, a komáromi Szabadság Vándorai Túrakerékpáros Egyesület vezetője a baleset óta rendszeresen tájékoztat a Csárda túra fb-oldalán sérült kollégája állapotáról és a nyomozás állásáról. „Erikával épp az emléklapokon kezdtünk dolgozni. Pénteken délután ötkor még beszéltem vele telefonon” – mesélte Bujna Zoltán, hozzátéve, feltételezte, hogy Erika az esti órákban letekeri még a szokásos száz kilométerét. Így is történt, ennek során történhetett a súlyos baleset.

Másnap ismerőseitől tudta meg, hogy Erikát elütötték. „Hívtam őt, de már egy nyomozónő vette fel a telefonját. Elmondta, mi a helyzet és kérdezgetett Erika edzőköreiről. Azonnal azt javasoltam, hogy az összetört okostelefonját kell megvizsgálni, biztosan sok fontos információt rejt, hisz mindig rögzítette az útvonalat, mint egy fekete doboz. Ha megvan a cserbenhagyás időpontja, akkor kikereshető a szomszédos faluk térfigyelő kameráin az autóforgalom“ – számolt be a történésekről, hozzátéve, a nyomozás zajlik is ezen a vonalon, ám sokkal lassabban, mint képzelte.

Úgy tudja, Erika kezén, lábán, csípőjén törések vannak, megsérült a tüdeje és a veséje, állkapcsa súlyosan összetört, ami miatt lélegeztetőgépre került. Csaknem egy hétig altatásban tartották, amiből sikeresen felébredt, túl van a közvetlen életveszélyen, írásban már kommunikál környezetével. Ugyanakkor nagyon hosszú rehabilitáció vár még rá. „Ha a gázoló megállt volna és segítséget nyújt, akkor a bajok felénél tartanánk“ – jegyezte meg Bujna Zoltán, aki úgy tudja lábnyomok utalnak arra, hogy a cserbenhagyó gázoló megállt a baleset helyszínén, és csak ezt követően hajtott tovább. „Éjjel pedig hideg volt, esett az eső. Csoda, hogy élve találtak rá.“

Rengetegen szurkolnak neki

A kerékpáros közösség múlt héten a komáromi Szent Anna kápolnában imádkozott Erika mihamarabbi felépüléséért, majd vasárnap az érsekújvári kórházhoz tekertek el – a komáromiakon kívül az újvári, gútai, galántai, verebélyi, nyitrai és vágsellyei bringások is –, ezzel is erőt küldve társuknak.

A bringás klub vezetője kiemelte, szeretnék, ha ez a tragikus eset rávilágítana arra, hogy a kerékpárosok a gyalogosok mellett a közlekedés legsérülékenyebb résztvevői: „Autóban ülve soha ne felejtsék: kerékpáros előzésekor 1,5 méter távolságot kell tartani! Ha nem adja ki, akkor lassítsanak le a bringás tempójára! Ne legyenek ilyen esetek, mert mindenkit hazavárnak.”

És tegyük hozzá – a konkrét esettől függetlenül –, az is rendkívül fontos, hogy a kerékpárosok fényvisszaverő elemeket tegyenek járművükre, ruházatukra – éppúgy tartsák be a közlekedési szabályokat, mint az autósok, motorosok, gyalogosok.

(cs)

Top