Felavatták Szent Flórián szobrát

Hetény. Az önkormányzat finanszírozásával, Magyarországon készült el a tűzoltók védőszentjének, Szent Flóriánnak szobra, amelyet a helyi Önkéntes Tűzoltó Testület szertárának homlokzatán helyeztek el.

„Jeles esemény a mai, hiszen a 2018-tól működő hetényi önkéntes tűzoltóság 2020-ban felújított épülete, továbbá ugyanabban az évben a szlovák államtól kapott tűzoltóautója is most kerül felavatásra, megáldásra – mondta a május 4-ei ünnepségen Magyari Ferenc, Hetény polgármestere. – Az egyik legfélelmetesebb elemi erőtől, a tűztől való félelem keltette életre Flóriánnak, Isten ‘lánglovagjának’ alakját, aki a tűzoltómunka lényegét testesíti meg: az állhatatosságot, becsületet, embertársaink megsegítését. Kérjük Szent Flóriánt, hogy falunkat védje meg a tűztől, tűzoltóinkat pedig óvja munkájuk során.”

A szobrot Berentei László önkéntes tűzoltóparancsnok és Nagy Gábor, az állomány oszlopos tagja leplezte le, majd Écsi Gyöngyi tiszteletes asszony és Jelenics Gábor Erik atya megáldotta és felszentelte, az Úr áldását kérve a tizenhat tagú testületre.

Berentei László, a B besorolással büszkélkedő csapat parancsnoka arról tájékoztatta lapunkat, hogy bár szám szerint kevesen vannak, tagjaik nagy része vizsgával rendelkezik, így szükség esetén bevethetőek. Riasztás esetén egyszerre négy fő indul. „Tavaly tizenhét bevetésen vettünk részt, ebből öt volt a tűzeset. Legtöbbször viharkárok elhárításához hívtak minket, négy alkalommal pedig méh- vagy darázsfészek okozta veszély miatt kérték a segítségünket. Idén egyelőre csak viharkárok, illetve vízszivattyúzás miatt kellett kivonulnunk. Bár a felszereltségünk és az elhivatottságunk megvan hozzá, azért reméljük, hogy a továbbiakban is inkább gyakorlatokon fogunk részt venni, mint éles bevetésen, mert az azt jelentené, hogy valahol nagy a baj. De ha szükség van a segítségünkre, mi perceken belül indulni tudunk” – tette hozzá.

JN.

Top