Merénylet a miniszterelnök ellen

Szlovákia történetében példátlan módon merényletet hajtottak végre Robert Fico miniszterelnök ellen. Egy idős költő 5 lövést adott le rá közvetlen közelről, négy találta el. A merénylőnek politikai motivációja volt, nem értett egyet a kormány tevékenységével. Robert Fico közvetlen életveszélyben volt – állapota a vasárnapi tájékoztatás szerint már stabil, ám továbbra is súlyos. Világszerte elítélték a gyilkossági kísérletet, melyet a demokrácia elleni támadásként értékeltek Európában és Szlovákiában is.

Május 15-én, szerdán kihelyezett kormányülés zajlott a privigyei járásbeli Nyitrabányán (Handlová), az ottani kultúrházban, melyen Robert Fico miniszterelnök is részt vett. Miután a kormányülésnek vége lett, Robert Fico a helyszín közelében várakozó több tucatnyi emberhez lépett, akik egy kordon mögött tartózkodtak. Szándéka az volt, hogy elbúcsúzzon a nyitrabányaiaktól, kezet fogjon néhány jelenlévővel. Ez 14:30-kor történt.

Mivel több kamerafelvétel is készült, az ezt követő események viszonylag pontosan rekonstruálhatók. „Robo, gyere ide!” – mondta az egyik kordonon túl várakozó férfi, ám kéznyújtás helyett egy revolvert húzott elő és öt lövést adott le a miniszterelnökre, közvetlen közelről. Robert Fico összeesett, a testőrök viszonylag lassan és kaotikusan reagáltak. A szlovák miniszterelnököt két oldalról a hóna alá nyúlva vitték a közelben lévő autóhoz, majd elhajtottak vele a helyszínről. Mentőhelikoptert riasztottak, és kritikus állapotban szállították a besztercebányai Roosevelt kórház intenzív osztályára.

Az elkövetőt, egy 71 éves lévai férfit leteperték a testőrök, de nem is állt ellen. Őrizetbe vették.

A merénylet az első órákban sokkolta az országot. A támadás idején zajlott a médiatörvény vitája a parlamentben, amit az ellenzék élesen elutasít. Az ülés közben érkezett a kormányfő elleni merénylet híre, mire a vitát megszakították, ám néhány kormánypárti képviselőtől súlyos vádak is elhangzottak. „Ez az önök munkája” – fordult az ellenzéki honatyák felé Ľuboš Blaha (Smer), a parlament alelnöke, de polgárháborút vizionáló nyilatkozatot is tett a kormányoldal néhány képviselője. Az ellenzék visszautasította a vádaskodásokat, az SaS és a Progresszív Szlovákia pedig azonnal lemondta az aznap estére meghirdetett, médiatörvény elleni demonstrációt. Olyan hírek is terjedtek, hogy az elkövető a Progresszív Szlovákia tagja volt, amit a párt határozottan visszautasított.

Egy zavaros elme, aki nem kedvelte Ficót

A sajtó hamar hírt adott arról, hogy az elkövető nem más, mint Juraj Cintula, 71 éves lévai illetőségű költő. Egy félrefordítás miatt a magyarországi médiában az is elterjedt, hogy baloldali költő – ez azonban így nem igaz. Egy szlovák nyelvű lévai online portál (leviceonline.sk) 2019-es Juraj Cintuláról szóló cikke ugyanis úgy kezdődik: „Levický spisovateľ”, vagyis „lévai író”. Ezt azonban a Google Translate hibásan „baloldali írónak” fordítja, a „levický” szót összetévesztve a „ľavicový” (baloldali) jelzővel.

Nem egyszerű megállapítani, milyen politikai nézeteket vallott a merénylő – leginkább zavarosokat. Évekkel ezelőtt szimpatizált egy félkatonai, szélsőjobboldali szervezettel, mely kifejezetten oroszpárti volt, ám 2 évvel ezelőtt befejezte tevékenységét. Juraj Cintula egyik szomszédja viszont azt nyilatkozta, a költő a közelmúltban kifejezetten oroszellenes nézeteket vallott, illetve Ukrajnát támogatta egy nyilvános eseményen. Juraj Cintula korábban biztonsági őrként dolgozott, volt fegyvertartási engedélye.

Költőként tagja a Szlovák Íróegyesületnek, és egyik alapítója és vezetője volt a lévai Szivárvány Irodalmi Klubnak, ám 2019 óta nem vett részt a klub tevékenységében. A klub jelenlegi vezetője felháborodott nyilatkozatban határolódott el Juraj Cintula tettétől, megemlítve, az egyén személyes frusztrációja – és labilis pszichikája – a lehető legembertelenebb módon érte utol Szlovákia miniszterelnökét.

Maga a merénylő közvetlenül a támadás után azt mondta, azért követte el tettét, mert nem ért egyet a kormány politikájával. Konkrétan említette, hogy a közmédiát érintő változások, a médiatörvény tervezett módosítása volt az egyik ok – a parlamenti ellenzék szerint ennek célja a közmédia leuralása a kormánypártok által, a kormánykoalíció viszont a kiegyensúlyozatlan és elfogult hírszerkesztéssel indokolja szükségességét.

Támadás a demokrácia ellen

Az országok és politikai intézmények vezetői világszerte elítélték a merényletet. Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke kijelentette: az ilyen erőszakos cselekmények aláássák a demokráciát: „Határozottan elítélem a Robert Fico miniszterelnök elleni aljas támadást”. Az Európai Tanács elnöke, Charles Michel üzenetében azt írta „soha semmi sem igazolhatja az erőszakot vagy az ilyen támadásokat”. Jens Stoltenberg NATO-főtitkár bejegyzésében azt írta: sokkolta és megrázta a merénylet, és sok erőt kíván a szlovák kormányfő mielőbbi gyógyulásához. Hozzátette: gondolatai Robert Ficóval, szeretteivel és Szlovákia lakosságával vannak.

A kezdeti néhány hisztérikus nyilatkozat után már a szlovákiai politikai paletta is megfontoltan nyilatkozott. Zuzana Čaputová hamarosan leköszönő államfő sokkolónak és brutálisnak nevezte a támadást, és sok erőt és felépülést kívánt a miniszterelnöknek. „Ez nemcsak emberi tragédia, hanem a demokratikus berendezkedés ellen elkövetett támadás is” – fogalmazott. Peter Pellegrini, az újonnan megválasztott köztársasági elnök is a demokrácia elleni példátlan támadásnak nevezte a merényletet, és gyors gyógyulást kívánt Ficónak. „Meg vagyok rettenve attól, hogy hová fajulhat a más politikai nézettel szembeni gyűlölet” – mondta Peter Pellegrini, aki múlt csütörtökön arra szólította fel a pártokat, függesszék fel az EP-választások előtti kampányukat, hogy ezzel visszaszorítsák a politikai konfrontációt, a hangulat kiélezését, a politikusok kölcsönös vádaskodását. Zuzana Čaputová és Peter Pellegrini közösen jelentették be, egyeztetésre meghívják az elnöki palotába az összes parlamenti párt képviselőit – úgy tűnik azonban, a békítő kerekasztalra nem megy el minden párt.

A kormány miniszterei, valamint az ellenzéki pártok politikusai is elítélték a támadást. Branislav Gröhling, az ellenzéki liberális Szabadság és Szolidaritás (SaS) elnöke az állam és az állam biztonsága elleni merényletnek nevezte a támadást. A Magyar Szövetség szerint az erőszak és a polarizáció nem a helyes út, mivel az erőszak csak újabb erőszakot szül. „Ennek minden formáját mélységesen elítéljük és közösen, egységesen kell küzdeni ellene. Robert Ficónak mielőbbi felépülést kívánunk!” – írta közleményében a magyar párt.

Több hibát is elkövethettek a testőrök

Biztonsági szakértők, volt főrendőrök egybehangzó véleménye szerint komoly hibákat vétettek a Robert Ficót védő testőrök. A fő megállapítás, hogy amikor egy merénylő 5 lövést le tud adni, akkor valami biztosan nem működik jól.

Kritikával illették a testőrök elhelyezkedését, hogy túl távol voltak a védett személytől, illetve a kordon túloldalán csak egy testőr tartózkodott. Szinte mindegyik szakértő kiemelte: lassan reagáltak. Egyrészt arra, hogy a merénylő fegyvert rántott, majd később is, amikor Robert Ficót a lehető leghamarabb ki kellett volna menekíteni a helyszínről. A lövések eldördülésekor egyetlen testőr sem vetette magát az elkövető és a kormányfő közé, majd később sem óvták testükkel a védett személyt – a merénylő leteperésével foglalkozott mindegyikük. Ha lett volna egy második merénylő, újabb lövéseket adhatott volna le a magányosan a földön fekvő miniszterelnökre. Ugyancsak bírálták az előzetes óvintézkedéseket, hogy a jelenlévőket nem ellenőrizték.

A kormányfő állapota stabil, de súlyos

A merénylet során öt lövést adtak le a miniszterelnökre, négy találta el. Információink szerint egy a gyomrát, egy a kulcscsontját, egy a medencéjét, egy pedig a hüvelykujját érte. A legfőbb problémát valószínűleg a gyomrát ért lövés okozta, amely egyes hírek szerint a belén is keresztülhatolt.

Robert Ficót azonnal a besztercebányai kórházba szállították és műteni kezdték – az első, életmentő műtét 5 órán át tartott. Azóta már egy másik, két órán át tartó operáción is átesett. A közlések szerint az első órákban kritikus, életveszélyes volt az állapota, ugyanakkor – amíg nem altatták el – mindenre emlékezett.

Vasárnapi tájékoztatás szerint Robert Fico túl van az életveszélyen, állapota stabil, de továbbra is súlyos – egészen biztos, hogy hosszú gyógyulási folyamat vár rá. Robert Kaliňák védelmi miniszter és kormányfő-helyettes elmondta, ő már beszélt a miniszterelnökkel, ám a kommunikáció lehetőségei a sérülések súlyosságából adódóan korlátozottak.

Egyelőre nem számolnak azzal, hogy az elkövetkezendő napokban átszállítanák valamelyik pozsonyi kórházba, ez nem is lehetséges Robert Kaliňák szerint. Megjegyezte: a kormányfőt ellátó orvosi csapat jó munkát végez és teljes bizalmukat élvezi.

Vizsgálati fogságban

Már a helyszínen őrizetbe vették, szombaton pedig vizsgálati fogságba helyezték a merénylet gyanúsítottját. Ez azt jelenti, Juraj Cintula rács mögött marad a nyomozás idejére – a speciális bíróság a szökés, illetve a bűntevékenység folytatásának lehetőségével indokolta döntését.

A rendőrség csütörtökön indította meg az eljárást a kormányfő támadójával szemben, akit védett személy ellen előre kitervelt gyilkosság kísérletével gyanúsítottak meg. Ezért a bűncselekményért 25 évig vagy akár életfogytiglan tartó szabadságvesztés is kiszabható. Juraj Cintula beismerte tettét, ugyanakkor azt állítja, nem akarta meggyilkolni a kormányfőt – ám a közvetlen közelről leadott 5 lövés nem erről tanúskodik.

Matúš Šutaj Eštok belügyminiszter szerint az elkövető indítékait vizsgálva egyértelművé vált, hogy politikailag motivált cselekményről van szó. Elmondta, a rendőrség 32 másik személyt is vizsgál, akik a miniszterelnököt ért támadás után a közösségi médiában helyeselték a merénylet elkövetését. Vasárnap a Nemzeti Bűnüldözési Ügynökség (NAKA) nyomozója közölte, három ilyen személy ellen már eljárás elindult.

Lesznek következmények

A történteknek nyilvánvalóan lesznek következményei. Bár az ezzel kapcsolatos vizsgálat nem zárult le, egyértelműnek látszik, hogy a miniszterelnököt védő testőrök nem álltak a helyzet magaslatán, de valószínűleg más biztonsági szolgálatok sem, így e téren szinte biztos lesznek intézkedések – nemcsak a konkrét esetet érintően, hanem rendszerszintűen is.

Politikai szempontból pedig ugyancsak lesznek hatások, a kormányoldal a példátlan merénylet miatt erkölcsileg feljogosítva érezheti magát arra, hogy a korábban bírált terveit megvalósítsa, keményen fellépjen olyan ügyekben, amelyek megosztóak. Erre utal Robert Kaliňák szombati kijelentése is, mely szerint a kormány politikai irányvonala nem változott és nem változik, ám a történések tükrében szükség lesz arra, hogy „rendet teremtsenek”.

Pusztán politikai szempontból a merénylet nyilvánvalóan a kormánypártokat erősíti a közelgő EP-választások előtt, és a kabinetet legélesebben bíráló pártok vitorlájából fogja ki a szelet.

A nyitrai megyefőnököt is megfenyegették

A merénylet másnapján Branislav Becík, Nyitra Megye Önkormányzatának elnöke (Hlas-SD) megerősítette, azzal fenyegették meg, hogy lelövik. A My Nitra portál értesülései szerint a fenyegető üzenet Kassáról érkezett, a küldője viszont e pillanatban külföldön tartózkodik. Branislav Becík feljelentést tett a rendőrségen, a megyei hivatalban pedig szigorúbb biztonsági intézkedéseket vezettek be – portások helyett egy biztonsági szolgálatot alkalmaznak. Korábban a belügyminiszter is fokozott biztonsági intézkedések bevezetését jelezte.

Csaba Ádám

(Összefoglalónk a Delta eheti számában jelent meg.)

Top