Mi a helyzet a komáromi kaszálással?

Komárom. Mióta facebook a világ, tavasztól nyárig slágertéma, hogyan, milyen gyakorisággal, milyen alapossággal kaszálják a füvet Komáromban. Egy dolog szemmel látható volt az idén: tavalyhoz képest nagyobbra nőtt a gaz, a lenyírt füvet nem gyűjtötték össze, kevésbé alapos munkát végezett a fűnyírást végző városi cég.

Bő egy hónapja kezdtek sokasodni a fűnyírással kapcsolatos panaszok a közösségi oldalon. A lakosok kifogásolták a túl magasra nőtt füvet, melyben a kutyák is eltűnnek – tehát túl későn fogott bele a munkába a városi cég –, hogy a fűnyíró kistraktorok a gyűjtőkosarak felszerelése nélkül kaszálnak – vagyis a levágott füvet nem gyűjtik össze –, hogy a járdákra szóródó levágott nyesedéket sem takarítják el, illetve több helyen is ott marad a magas fű a zöld területek szélén. Ezenkívül néhány egyéni panasz is érkezett – volt, aki azért háborgott, mert a fűvel együtt az általuk ültetett virágokat is lekaszálták.

A jelzéseket az önkormányzat vezetése is regisztrálta, sőt elismerte, hogy a KN Smart Servis csúszik a kaszálással, ez pedig sok esetben a minőség rovására megy. „Sajnos először az időjárás, majd a műszaki és a személyzeti gondok – hiányzó munkaerő – is nehezítették a munkájukat“ – írta május 11-i közleményében a városvezetés, melyben elnézést kértek a fennakadásért és kellemetlenségért, egyúttal közölték, a városi cég mindent megtesz, hogy behozza a lemaradást.

Szándékosan nem gyűjtik össze a lekaszált füvet

A fűnyírást végző városi cég, a KN Smart Servis igazgatóját, Molnár Mariánt is megkérdeztük a panaszokról.

• Tavaly őszig Varga Tamás alpolgármester vezette a KN Smart Servist, ezt követően Önt nevezték ki a cég élére. Mi változott?

– Egyértelműen gazdaságosabban működünk, és meglátásom szerint hatékonyabban is. A költséghatékony működéshez szükség volt arra, hogy 17 korábbi alkalmazottunkkal ne hosszabbítsuk meg a munkaszerződést. Télen ugyanis alig van munka, a városi cég nem teheti meg, hogy úgymond feleslegesen fizet ki egy csomó dolgozót, mert akkor csődbe jutunk.

Mondok egy példát a gazdaságosságra és hatékonyságra. Tavaly egy kézi kaszáshoz be volt osztva két további ember, akiknek a feladata az volt, hogy tartották a ponyvát, azzal takarva el az autókat, nehogy sérüljenek. Ez a jelenlegi helyzetben sajnos luxus, nem tud a cég ennyi embert alkalmazni. Két, minimálbéres ponyvatartó dolgozó mindennel együtt havi közel 3 ezer euróba kerül. A napokban ezért vásároltunk egy olyan új motoros kézi kaszát, amelynél nincs szükség védőponyvára, az új géppel le lehet nyírni a füvet a nehezen elérhető helyeken úgy, hogy ne keletkezzen kár a lakosok vagyonában.

• Sokan úgy érzik, tavaly olajozottabban zajlott a fűnyírás. Egy területre egyszerre tucatnyian is kivonultak.

– A látszat ellenére most dolgozunk hatékonyabban. Idén már márciusban beköszöntött a tavaszias idő, hamar és gyorsan nőtt a fű. A Komáromi Napok előtt már másodszor kezdtük kaszálni a füvet, a korábbi években akkor szokott lenni az első nyírás. Április végétől számítva pedig 20 munkanap alatt lekaszáltuk a füvet az egész városban, feleannyi idő alatt, mint korábban, amikor a teljes kör 45 napig tartott.

• Hogyan látja a lakossági panaszokat?

– A félbehagyott kaszálást másnap folytatjuk. Ilyenkor fordul elő, hogy a járdára került levágott füvet nem takarítjuk össze a nap végén, hanem csak akkor, amikor egy teljes terület kaszálása befejeződött. Ez tényleg előfordul, a „fúvókás“ munkatársunk csak akkor megy ki egy-egy helyszínre, ha ott már végleg befejeződött a fűnyírás – ekkor takarítja le a járdákat. A lekaszált területek szélén megmaradt füvet is utólag vágjuk, érkeznek a motoros kézi kaszások. Tegnap (múlt csütörtökön) például 13 emberünk vágta kézi géppel a füvet.

A zöld területeken viszont szándékosan nem gyűjtjük össze a lenyírt füvet. Ökológiai szempontok miatt döntöttünk úgy, hogy a kistraktorokra nem szereljük fel a gyűjtőkosarakat. Vissza kell adni a földnek, ami jár neki. A fűnyesedék – mulcsozás – óvja a talajt a kiszáradástól, kevesebb víz párolog el, ami nyáron kifejezetten kívánatos. A talaj humuszban gazdagodik, javul a szerkezete, ráadásul a gyomnövényeket is visszaszorítja. Egy-két parkban már észlelhető is a kedvező hatása, zöldebb, kevésbé gyomos a kaszálás után növő zöld növényzet. Sok más városban is így csinálják, például Érsekújvárban.

• Most brigádosokat toboroznak. Lehet, pár korábbi dolgozót meg kellett volna tartani?

– Nem teljesen ugyanaz az állandó dolgozó és a brigádos munkatárs. A brigádosok, diákmunkások egyrészt csak szezonban dolgoznak, amikor valóban szükség van rájuk, ráadásul jóval alacsonyabb járulékokat kell utánuk fizetni. A tavaszi csúszást pedig részben az okozta, hogy dolgozóink közül pont akkor többen is lebetegedtek. És ha már szóba került: a nyári brigádmunka iránt érdeklődők, az info@knsmart.sk e-mail címre juttathatják el önéletrajzukat.

• Mit üzen a lakosoknak?

– Jogosak voltak a panaszok, de úgy látom, mostanra sikerült behoznunk lemaradásunkat a kaszálás terén. Fontos megérteni, hogy a ’90-es években a városüzemeltetési munkákat végző cégek mind magánkézbe kerültek, ezt követően pedig külsős cégek végezték ezeket a munkákat – nyilván haszonnal számláztak Komáromnak. Az új városi cégünk azért indult pár éve, hogy a magáncégek hasznát ne a város fizesse. Nulláról kezdtük, fokozatosan építjük eszközökkel, gépparkkal, átszervezéssel. A szomszédos városokban viszont 30 éve működő és bővülő vállalatok vannak. Ha a gyerekbetegségeket orvosoljuk, Komáromnak is lesz egy jól felszerelt, hatékony városi cége. A lakosság segítségével akarunk fejlődni, szeretnénk javítani a kommunikációt is. Emellett viszont arra is oda kell figyelnünk, hogy gazdaságilag fenntartható módon működjön a városi cég.

(csá)

Drágít az izsai szeméttelep, két új teherautó érkezhet
Már működik az új komposztáló Gadócon
Lemondott a városi vég vezetője

Top