Így válasszunk szombaton!

Június 8-án, szombaton tartják az európai parlamenti választásokat Szlovákiában. A szavazóhelyiségek reggel 7-től este 22 óráig tartanak nyitva. Szlovákia összesen 15 képviselőt küldhet az Európai Parlamentbe – csak azon pártok jelöltjei szerezhetnek brüsszeli mandátumot, melyek listájára a választók legalább 5 százaléka voksolt.

A szombati választáson minden, szlovákiai állandó lakhellyel rendelkező felnőtt szlovák állampolgár részt vehet, továbbá azon uniós tagországok polgárai is, akiknek Szlovákiában van az állandó lakhelyük. Ugyancsak szavazhat az a szlovák állampolgár, akinek sem Szlovákiában, sem más uniós államban nincs állandó lakhelye, de a választás napján itt tartózkodik. Egy uniós polgár csak egy országban voksolhat.

Szavazni a lakhely szerinti választókörzetben lehet, de választói igazolvány kiváltása esetén az ország más pontján is – utóbbit legkésőbb június 7-én lehet személyesen igényelni a lakhely szerinti önkormányzatnál.

A szavazóhelyiségben a választó alapesetben személyi igazolványának felmutatásával igazolja magát. A választói névjegyzéket aláírva megerősíti, hogy megkapta a szavazólapokat, majd a szavazófülkében kiválasztja azt a pártlistát, amelynek jelöltjeire voksolni akar. Ezt minden további nélkül a borítékba helyezheti, de lehetősége van arra is, hogy elsőbbségi szavazatokat adjon le a listán szereplő jelöltekre: legfeljebb két jelölt sorszámát karikázhatja be. Ezt követően a szavazólapot tartalmazó borítékot az urnába kell helyezni. Ha valaki egynél több szavazólapot tesz a borítékba, szavazata érvénytelen lesz – tehát nincs lehetőség arra, hogy valaki egy-egy jelöltet karikázzon két különböző pártlistán.

Szlovákiában összesen 24 párt és koalíció jelöltjei versenyeznek a megszerezhető 15 brüsszeli mandátumért. Az ország 2019-hez képest eggyel több képviselőt küldhet a Brüsszelben és Strasbourgban ülésező Európai Parlamentbe, ami annak köszönhető, hogy az EP létszámát 705 főről 720-ra emelték.

(cs)

Migránskvóta, háború – ki mit képviselne az EU-ban?

Top