Kevesebb kaszinó lesz Komáromban

Komárom helyi rendeletben korlátozza a nyerőgépes játéktermek nyitását, az új szabályozás miatt valószínűleg be is fognak zárni egy-két, már működő játékbarlangot – legalábbis jelenlegi helyén. Az érintett vállalkozók nemtetszésüket fejezték ki az új városi szabályozással szemben, ám a képviselők ennek ellenére jóváhagyták azt. Ezentúl két játékterem között legalább 200 méter távolságnak kell lennie.

E pillanatban 15 nyerőgépes játékterem és egy élő kaszinó működik Komáromban – utóbbi az Európa Szállóban. A lakosok egy része már eddig sem nézte jó szemmel a sok hazárdjátékot kínáló helyet, az utóbbi hónapokban pedig néhány további vállalkozó jelezte, szeretne újabb játéktermet nyitni.

Keszegh Béla polgármester a testületi ülésen elmondta, igény mutatkozik arra, hogy az Erzsébet híd lábánál a meglévő játékterem mellett egy újabbat nyissanak. Utalt rá, a vállalkozás vagy a Pokol vendéglőben, vagy a felújítás alatt lévő volt vámépületben szeretne működni. „Ezeket a terveket határozottan ellenzem. Nem akarom, hogy a városunkba belépők rögtön azt lássák, hogy Komárom a kaszinók városa. Korábban azért is sokat harcoltunk, hogy a meglévő játékterem egy kicsit kulturáltabb külsőt kapjon, és ne villogó vásári bóvliüzletnek nézzen ki“ – jelentette ki, hozzátéve, Komáromnak az az érdeke, hogy a Pokol továbbra is egy szállásadó hely maradjon, a volt vámépületben pedig ugyancsak turisztikai szempontból is megfelelő tevékenység folyjon – például egy étterem működjön. Hozzátette, bőven elég annyi játékterem, amennyi most van, sőt, sok is.

Kifejtette, a város nem akar teljes tiltást bevezetni a hazárdjátékokra – mint Pozsonyban, Nagyszombatban és Besztercebányán –, hiszen a nehéz anyagi helyzetben a működésük még bevételt is hoz a városnak, ugyanakkor kell egy határt szabni, elsősorban a belvárosban, turisták által látogatott helyeken kell megakadályozni, hogy egymást kövessék a nyerőgépes játéktermek. Hozzátette, nem helyes, hogy a Matica slovenská székházában, egy kulturális intézményben, ráadásul egy iskola közelében kaszinó működjön, ahogy az sem, hogy a Szent István szobor szomszédságában lévő történelmi épület ablakai emiatt legyenek lefóliázva.

Ennek érdekében a polgármester egy új rendelet-tervezetet terjesztett a képviselők elé, melynek célja a hazárdjátékok üzemeltetésének szabályozása a város területén. Eszerint az egyes játéktermeknek legalább 200 méter távolságra kell lenniük egymástól. Ez gyakorlatilag azt eredményezi, hogy ha egy játékteremnek lejár a város által korábban kiadott működési engedélye, és 200 méteres körzetében található egy másik játékterem, melynek hosszabb időre szól a licence, a lejárt engedélyt a város nem hosszabbítja meg, az érintett nyerőgépes vállalkozásnak be kell szüntetnie tevékenységét.

A testületi ülésen két vállalkozó is felszólalt, akik olyan játéktermet üzemeltetnek, melyeknek lejár az engedélyük – az egyik a Matica slovenská székházában, a másik a buszpályaudvarnál működik. Mindkettejük nehezményezte, hogy a város nem akar új licencet adni részükre. Egyikük kiemelte, sok pénzt fektetett a játékterembe, ami a bezárással elveszik – ki téríti meg a kárát? Másikuk kártérítési pert is kilátásba helyezett a várossal szemben. Nem tartották igazságosnak, hogy annak kell mennie, akinek hamarabb lejár a működési engedélye.

A polgármester erre úgy reagált, tisztában van vele, hogy a háttérben összeesküvés-elméleteket gyártanak azzal kapcsolatban, hogy a baráti vállalkozók maradhatnak, másoknak menniük kell, de ebből semmi nem igaz. „Nagy nyomás nehezedik az önkormányzatra, ügyvédekkel fenyegetnek minket. Megértem, hogy a vállalkozóknak nem tetszik, ha egy jó profitot hozó játéktermet be kell zárniuk, de nekünk a város és a lakosok érdekeit kell néznünk, az pedig nem az, hogy egymás mellett két játékterem működjön. A mi szempontunkból abszolút mellékes, végül melyik játékterem maradhat, semmi személyes nincs a javaslatunkban. Arra kérem a képviselőket, hogy ők is a város érdekeit szem előtt tartva szavazzanak“ – jelentette ki, hozzátéve, Komárom nem a teljes tiltás útján akar elindulni, mint más szlovákiai városok, hanem az arany középúton, csak keretek közé akarja szorítani a hazárdjátékokkal kapcsolatos szektort.

A felszólaló képviselők helyeselték az elképzelést, és – három tartózkodás mellett – megszavazták az új rendeletet, ami július közepétől lép hatályba.

(csá)

Top