Mi épül a nagypiac mellett?

Ha minden a tervek szerint halad, egy év múlva már egy új multifunkciós központ működik a nagypiac közelében, a kórház egykori gyermek-rehabilitációs központjának helyet adó, jelenleg már felújítás alatt álló épületben. Különböző üzletek – például pékárut, kézműves sajtokat, hűtést igénylő piaci portékát kínáló boltok –, illetve szolgáltatások telepedhetnek meg a falak között, új parkolóhelyeket is kialakítanak. Korábban több évig hajléktalanok tanyája volt az épület, az új tulajdonos fejlesztésének köszönhetően hamarosan az egész környék civilizáltabbá válik.

A Vasút utca, a Petőfi utca és a pozsonyi főút – azaz Megyercsi utca –, által határolt lakótelep közepén található egy kétszintes épület, amelyben korábban a komáromi kórház gyermek-rehabilitációs központja működött, ám ennek bezárása után elindult az enyészet útján, és a lakótelep szégyenfoltjává vált. Az épület több mint egy évtizedig állt üresen, egyre rosszabb állapotba került, hajléktalanok vertek tanyát a falai között, szemétkupacokkal telt meg. Mivel a tulajdonos Nyitra Megyei Önkormányzat nem tudta mire használni az ingatlant, eladásra kínálta – végül többszöri nekifutásra talált vevőre egy elektronikus aukció nyomán.

Közbeszólt a koronavírus

A Vasút utca 13-as szám alatti épület – és a környező terület is – végül 2017-ben került hivatalosan az új tulajdonoshoz, egy komáromi családi vállalkozáshoz. Hájas László, a H+H cég vezetője a vállalkozás képviseletében elmondta, miután az épület és a környező telek is tulajdonukba került, nekifogtak a terület és az épület kitakarításához – tonnaszámra szállították el a felhalmozott hulladékot. „Már 2020 elején azt terveztük, egy éven belül befejezzük a felújítást, az épületben pedig üzletek nyílnak, vállalkozások, szolgáltatások kezdik meg működésüket. Közbeszólt azonban a koronavírus-járvány. A vállalkozók nehéz anyagi helyzetbe kerültek a lezárások és korlátozások miatt, így több potenciális bérlőnk is visszalépett, számunkra is érthető okokból. Ezért mi is jegeltük az ingatlanfejlesztést, hiszen a belső tereket úgy szeretnénk kialakítani, ahogy azt a majdani bérlők, beköltöző vállalkozások kérik, ahogy az igényeiknek megfelel“ – válaszolta érdeklődésünkre a cégvezető.

Jövőre nyílhat meg

Most viszont már újra van néhány vállalkozó, aki komolyan érdeklődik a bérlés iránt, és az ingatlanban képzeli el üzlete, szolgáltatása, irodája működését – ez nem meglepő, hiszen a nagypiac szomszédsága, illetve a vasútállomás és a buszpályaudvar közelsége miatt is vonzó a lokalitás. Ezért a munkálatok hamarosan felpörögnek: a cél az, hogy jövő nyár elejére már működjön az új multifunkciós központ – az alsó szint mindenképpen.

A több mint 450 négyzetméter alapterületű épület két oldalsó szárnyára már felhúztak egy-egy szintet, így már a teljes ingatlan kétszintes. A tetőzet új, az ablakokat cserélték, napokon belül az új ajtók is helyükre kerülnek. A külső terekre még további rendezés vár, a tervek szerint a központ majdani ügyfelei részére is különítenek el parkolóhelyeket, ám az is elképzelhető, hogy a környékbeli lakosoknak is lesz lehetőségük arra, hogy hosszú távra saját parkolóhelyet béreljenek ki a területen. Összesen 39 új parkolóhelyet létesítenek az épület mellett a kerítésen belüli területen – többségüket makadámos megoldással.

Fokozatosan kezdik majd a belső munkálatokat, elsőként azokat a helyiségeket teszik rendbe, melyekre már van jelentkező, így azok igényeiknek megfelelők lesznek.

Mini vásárcsarnok

A vállalkozás képviselője elmondta, a polyfunkcnykn@gmail.com email címen várják további bérlők jelentkezését. Arról egyelőre nem akart konkrétumokat elárulni, milyen üzletek, szolgáltatások, vállalatok jelezték már, hogy jövőre beköltöznek az új multifunkciós központba. Szándékuk szerint olyanok (is), melyek kiegészítik a közeli nagypiac kínálatát, és olyan portékát kínálnak, amiknek árusítása problémás a kinti piacon. Tehát amelyeknek nem tesz jót a napfény, a por, illetve hűtést igényelnek. Például kézműves sajtokat, térségbeli borokat, pékárut és egyéb régiós, kézműves élelmiszereket kínálnak. Vagyis az alsó szinten egy mini vásárcsarnok működhetne, régiós termékek központja, kiegészülve akár egy kávézóval, kozmetikussal, fodrásszal.

Mindez természetesen attól is függ, hogy milyen további érdeklődők jelentkeznek. Egyelőre azt az elképzelésüket sem vetették el, hogy a felső szinten néhány lakást alakítanak ki. Bárhogy is alakul, az új multifunkciós központ a környékbeli lakosok igényeit is szolgálja majd, összességében az egész lakótelep civilizáltabbá válik.

Parkolóhelyek városi területen is

Az épület előtti városi területen – a kerítésen kívül – jelenleg is van néhány parkolóhely, ám a terep rendezetlen. Keszegh Béla, Komárom polgármestere elmondta, itt az önkormányzat is tervez kisebb fejlesztéseket, többek között új parkolóhelyeket alakítanának ki. Ehhez kapcsolódóan az erre haladó bekötőutat is felújítanák, kissé bővítenék, figyelembe véve azt is, hogy az újuló központ is hozzáférhetővé legyen autóval – a város megbízásából egy közlekedési mérnök már dolgozik a terveken, melyek készítésébe a családi vállalkozást is bevonják.

Csaba Ádám

Top