Kiváló hangulat a fúvós és mazsorett fesztiválon

Nemesócsa. Lenyűgöző látványban volt részük június 29-én, szombaton a nemesócsaiaknak, mikor közel 250 zenész 80 mazsorett felvezetésében végigvonult a községen a kultúrháztól a szabadtéri színpadig, a VIII. Nemzetközi Fúvós és Mazsorett Fesztivál helyszínéig.

Galánta Város Fúvószenekara, Balatonfüred Város Koncert Fúvószenekara és Gájer Bálint, a Bicskei Koncertfúvós Zenekar, a Somorjai Önkéntes Tűzoltótestület Zenekara, a Keil Ernő Fúvószenei Egyesület Budapestről, a Korondi Fúvószenekar, továbbá a Kartai Adél Dance Club mazsorettjei már délelőtt megérkeztek a községbe, hogy a házigazda Oucha Fúvószenekarral (a név Ócsa község latin megnevezéséből ered), karmesterek vezényletével elpróbálják a közös programot. Ez a magyar, székely, szlovák, osztrák (a somorjaiakkal jöttek osztrák muzsikusok is) és az Európai unió himnuszaiból tevődött össze.

„Nemesócsán a fúvószenének komoly múltja van, már az első világháború előtt működött itt tűzoltózenekar. Ez később megszűnt, majd a mezőgazdasági szövetkezet égisze alatt újjáalakult. A rendszerváltás utáni években, miután megszűnt a szövetkezet, a zenekar ’gazdátlan’ maradt. Akkor a falu önkormányzata karolta fel. Önálló jogi személyként beléptek a Szlovák Fúvósszövetségbe, s azóta is annak alapszabályzatát követve működnek. A mára már nagy hagyományokkal rendelkező, háromévente megtartott rendezvényünk 1999-ben indult útjára” – tudtuk meg Olláry Aladártól, a 20-25 tagú helyi fúvószenekar vezetőjétől, aki ötletgazdája és a kezdetektől főszervezője a fesztiválnak. Munkáját Szentesi István Emil klarinétművész, a zenekar karmestere, valamint Nagy Diana és Vargha Vivien segítette.

Két órakor Válek Iván, Nemesócsa polgármesterének köszöntő beszéde után sorra léptek színpadra a zenekarok. Megszólaltak a hangszerek: a fuvola, a klarinét, a kürtök, a tuba, a harsona, az oboa, a fagott, a szaxofon, a dob és az elmaradhatatlan cintányér. Amelyek hangja külön-külön érzelmi regiszterünk más-más részére hat, együtt viszont lenyűgöző összhangban szólalnak meg. Az átállásokkal járó szünetekben a mazsorettek nyűgözték le ügyességükkel és lélegzetelállító koreográfiáikkal a nézőket. A napfényben csillogó ruháik és szinkronizált mozdulataik magukkal ragadtak kicsiket és nagyokat. A bemutatkozó koncerteket a Balatonfürediek kíséretében Gájer Bálint zárta.

„Volt egy különleges, rendhagyó része is fellépésünknek, ugyanis elhunyt zenészkollégáink emlékére előadtuk a Szivárvány fölött című számot, s míg mi zenéltünk, közel száz, héliummal töltött luftballon lett felengedve. Nagyon szép, és nagyon szívszorító pillanatok voltak ezek” – tette hozzá Olláry Aladár.

A rendezvény díjátadóval és egy fergeteges Radetzky indulóval zárult.

JN.

Top