Változik Gúta arculata

Az elmúlt hetekben, hónapokban több nyertes pályázatról kapott hírt Gúta vezetése, amelyek a belváros arculatának változásához is hozzájárulnak. Az egyik az Adamis Anna Városi Művelődési Központ teljes külső felújítása, a másik a Szent Rozália park revitalizációja. Elkezdődik a Déli zónában két, egyenként 24 lakásos bérház építése, és úgy tűnik, végre megérkezik a városba a várva várt Lidl is.

„Komoly előkészítő munkát fektettünk abba, hogy jó pályázatokat nyújtsunk be, ami fokozatosan hozza meg gyümölcsét – mutatott rá Halász Béla polgármester. – Tavaly októberben vette fel a városi művelődési központ Gúta híres szülötte, Adamis Anna nevét, és már akkor ígéretet tettünk arra, hogy a méltó névhez méltó külsőt szeretnénk adni az intézménynek. Erre a célra sikerült 1,5 millió eurót elnyernünk a gazdasági minisztérium által támogatott Szlovák Innovációs és Energetikai Ügynökség, azaz a SIEA pályázatán, amely az energiahatékonyság növelésére és a munkahelyi környezet javítására irányul. A városnak csupán 90 ezer euró közbeszerzés előtti önrésszel kell hozzájárulnia a kiadásokhoz.” A külső felújítás magában foglalja a hőszigetelést, a tető szigetelését a nyílászárók cseréjét és akadálymentesített bejárat lesz a mozgáskorlátozottak részére. Megújulnak az épületben található irodák, szociális helyiségek is. A színházterem korszerűsítése nem része a projektnek, ez még várat magára, de nem mondtak le róla.

Megszépül a Szent Rozália park

A városközpont egyik meghatározó része a Szent Rozália park, amely 750 ezer euróból újul meg. „Az unió által finanszírozott Szlovákia Program a megyékre is leosztott bizonyos keretösszeget zöld infrastruktúra támogatására. Nyitra megye partneri tanácsa először idén júniusban szavazott meg ebből a keretből 2,1 millió eurót négy pályázatra, melyek között volt a miénk is – tájékoztatott a polgármester. – A számukra odaítélt 750 ezer euróból felújítjuk a park összes járdáját, a szökőkutat, fákat ültetünk, öntözőrendszert telepítünk, játszótér és kerékpár-akadálypálya épül, valamint rendbe tesszük a sírokat a kápolna körül. Egy kisebb színpadot is szeretnénk elhelyezni a parkban, de annak költsége sajnos nem fért bele ebbe a pályázatba.” Korábban több lakos panaszkodott arra, hogy a parkban hajléktalanok, ittas személyek tartózkodnak, elfoglalják a padokat, szemetelnek. Halász Béla szerint az utóbbi időben ez már nem annyira jellemző, a városi rendőrök többet járőröznek a térségben, javult a helyzet. Hatályba lépett az új általános érvényű rendelet is, amely tiltja az alkoholfogyasztást a parkban, a tilalom megszegése pedig pénzbírsággal jár. A felújított parkba térfigyelő kamerákat is kihelyeznek majd. Hamarosan kiírják a közbeszerzést és jövő tavasszal kezdődhet a munka.

Bérlakások, Lidl, Kaufland

A lakásigénylők részére pozitív hír, hogy a város két, egyenként 24 lakásból álló bérházat épít a Déli zónában, ahol egy magánbefektető további 48 lakást épít – a kettő együtt pedig jelentősen javítja az otthonteremtés lehetőségét Gútán. Ezek az ingatlanok a Déli zóna északi felén, a Rózsa utca szomszédságában állnak majd. A városi beruházás értéket 4,8 millió euró, az összeg hetven százaléka az Állami Lakásfejlesztési Alaptól felvett, kedvező, 0,1 százalék kamatozású kölcsönből, harminc százaléka vissza nem térítendő állami támogatásból származik. Már zajlik az engedélyeztetési eljárás, ha minden jól megy, idén kezdik az alapozást, jövő év végére pedig már költözhetnek is a bérlők. „Két- és háromszobás lakások lesznek, a földszinten akadálymentesített bejárattal. És bár háromszintes épületbe nem szoktak liftet szerelni, ide terveztünk liftet is, hogy megkönnyítsük a leendő kisgyerekes családok életét, hisz egyáltalán nem egyszerű lépcsőzni babakocsival, kisgyerekkel” – mondta Halász Béla. A Déli zóna átellenes felében, Komárom irányából egy magánbefektetőnek köszönhetően szolgáltatóház épül, üzletekkel, amelyek közt lesz a Kaufland boltja is.

A gútaiak évek óta várnak egy ilyen áruházlánc letelepedésére városukban, és úgy néz ki, most szinte egy időben kettő is létesül. A Lidl még 2016-ban szerette volna megvenni a várostól a Templom téri irodaépületet, de a képviselő-testület által megszabott árat túl magasnak találták. Több, külső terület is fel volt ajánlva számukra, amit viszont nem fogadtak el, és egy időre el is álltak attól, hogy Gútán nyissanak üzletet. A legújabb fejlemények szerint mégis a belváros közelében, de nem városi telken, hanem a főút mellett, a volt malom helyén épít üzletet a Lidl. Az építkezés engedélyeztetésének folyamata már megkezdődött.

Csatornabővítés kisebb-nagyobb gondokkal

Április eleje óta zajlik a csatornahálózat bővítése Gútán, ami bizony nem teljesen zökkenőmentes. Amellett, hogy természetesen kellemetlenségekkel jár az utak elkerülhetetlen feltúrása, sajnos előfordult, hogy villany-, víz- és gázvezetéket vágtak át, vagy éppen tűzcsapot rongáltak meg ásás közben a munkások. A közösségi hálón többen is panaszkodtak a rosszul végzett munkára. „Egy ilyen nagy, szinte az egész várost érintő beruházás esetén, sajnos, előfordulnak problémák – ismerte el a polgármester. – Több helyen is dolgoznak egyszerre, így több kivitelező csoport is van, és bizony, nem mindegyik végez egyformán jó munkát. A beruházás elindulása előtti lakossági fórumon is kértem a gútaiakat, ha gond van, forduljanak a városi hivatal illetékeséhez, munkaidőben a 0915 821 108-es számon, vagy a kincel@mestokolarovo.sk e-mail címen kereshetnek bennünket. A kivitelezővel és az építésfelügyelővel napi kapcsolatban vagyunk, kértük, jobban felügyeljék a munkák minőségét a problémásabb csoportoknál. Érthető az is, hogy valaki nehezményezi, ha a háza előtt évek, évtizedek óta gondozott gyep, bokrok, fák áldozatául esnek az építkezésnek, de sajnos ez a beruházás ezzel jár. A zöldterület rendbe hozása és a fásítás is része azonban a projektnek, ennek kivitelezésére nagyon oda fogunk figyelni.

Károkozás esetén pedig a kivitelező biztosítása kezeli ezeket a helyzeteket, csak mindent dokumentálni kell.”

Átkeresztelték a II. Rákóczi Ferenc Alapiskolát

A képviselő-testület a júniusi ülésen határozott arról, hogy a II. Rákóczi Ferenc Alapiskola a jövőben a város neves személyisége, Palkovich Viktor katolikus pap, politikus nevét viseli majd. Halász Béla szerint a változtatást azt indokolta, hogy a lassan 100 éves iskolát 1928-ban Palkovics Viktor kezdeményezésére alapították, aki abban az időben városi képviselő is volt, és az alapításhoz szükséges anyagiakat is ő teremtette elő. Az iskola előtt haladó főút is az ő nevét viseli. „Szerencsésebb lett volna, ha a rendszerváltást követően rögtön az ő nevét vette volna fel az intézmény. Az iránta való tiszteletből, a tanári karral és az iskolatanáccsal egyeztetve hozta meg az önkormányzat ezt a döntést” – tájékoztatott a polgármester.

(vkm)

Top