Rendkívüli állapotot hirdettek Karván

Régió. Pusztító szélvihart generáló légzuhatag csapott le július 12-én Karvára és környékére. A tornádószerű szél gyufaszálként kapta fel és törte ketté a múltszázados fákat. Duka Gábor, Karva polgármestere július 13-án rendkívüli állapotot hirdetett ki a Karva és Dunamocs közti „öreg útra”, amely visszavonásig marad érvényben. Amíg nem sikerül megtisztítani az útszakaszt a kidőlt és balesetveszélyessé vált fáktól, lezárva marad. A természeti csapás okozta károk elhárítása hosszabb időt vesz majd igénybe.

Hőség, áradások, apályok, erdőtüzek nehezítik meg egyre jobban életünket. Az időjárás ugyan mindig változékony volt, de bizonyos határok közt. Az utóbbi két évben ez egyre szélsőségesebb irányba tolódott el, melynek következményét mindenki érzi. Június végén a Komáromi járásban (is) özönvízszerű esőzés és jégeső okozott komoly károkat a házakban, a földeken. Rekordmennyiségű csapadék – Komáromban például 97 mm, Ógyallán 95 mm – esett nagyjából két óra leforgása alatt, sok helyütt villámárvizet okozva. Az akkor tomboló vihar nyoma még most is sok településen látszik.

Július 12-én pedig ismét szélsőséges időjárás tombolt járásunk egy részén, nevezetesen Karva, Dunamocs és Búcs községekben. Szerencsére a félelmetes, tornádóhoz hasonlítható természeti jelenség a falvak külterületén szántott végig, így az érintett településeken lévő ingatlanokban ezúttal nem keletkezett kár.

Ilyet a tűzoltóparancsnok sem látott

A nagyerejű viharzóna szélén kialakult légtölcsér leginkább a „karvai riviérára” csapott le. Este kilenc órakor érkezett a Búcsi Önkéntes Tűzoltó Testülethez egy lakossági bejelentés, mely szerint egy kidőlt fa torlaszolja el az utat. Ekkor még nem sejtették, hogy a helyszínre érve milyen látványban lesz majd részük. „Miután egységünk kivonult a helyszínre – számolt be a történtekről Medza Arnold tűzoltóparancsnok – megdöbbenve láttuk, mekkora nagy a baj. Erősítést kellett hívnunk. Szeretném megköszönni annak a két magánszemélynek, Kutík Dominiknak és Horváth Mihálynak, akik Muzsla felé tartottak, s amikor látták, mekkora feladattal kell megbirkóznunk, csatlakoztak hozzánk, és segítettek az útszakasz megtisztításában. Önként feláldozták fél éjszakájukat. Kevés ilyen ember van. Sőt, kollégánkat elvitték a szertárba, hogy el tudjuk hozni a Tatra 815-öst, amivel szétfűrészelés nélkül le tudtuk vontatni a hatalmas kidőlt fákat az úttestről. Voltak olyan 8-10 tonnás fák, amelyeket gyökerestől csavart ki a szél és harminc-negyven méternyire sodorta el. Egyetlen éjszaka tizenöt hívásunk volt. Búcs, Karva, Bátorkeszi, Csenke, Kismuzslai út. Egész éjjel nyolc emberrel dolgoztunk a károk elhárításán. Reggel pedig a Nyitra megyei katasztrófavédelmi központ riasztott minket, hogy segítségre lenne szükség Köbölkúton, ahol egy hatalmas fenyő rádőlt egy családi házra, veszélyeztetve a benne lakók testi épségét. A káreset felszámolása után visszarendeltek minket, mivel tudták, hogy az éjszakát bevetésen töltöttük. Szinte az összes bevethető tűzoltó Köbölkúton segédkezett, ahol a viharzóna közepe teljes erővel tombolt. Úgy nézett ki a község, mint egy háborús övezet. Hatalmas pusztítást végzett a vihar. Búcs és Karva között pedig a napraforgó földek úgy néznek ki, mint aratás után. Tőbe vannak törve, a napraforgófejeket meg elvitte a szél.”

A parancsnok hozzátette, hogy tizenöt éve szolgálja önkéntes tűzoltóként a lakosokat, de nem emlékszik arra, hogy korábban ekkora széllökések tépázták volna meg a falvakat. Nagy kánikulák idején mindig is előfordultak nagy zivatarok, viharok, de nem ilyen extrém mértékűek.

Lezárták a karvai öreg utat

A Karva és Dunamocs közti útszakaszon több mint száz fát döntött, vagy éppen csavart ki az ítéletidő. „A rendőrséggel karöltve lezártuk az utat – tájékoztatta a Deltát Duka Gábor, Karva polgármestere. – A döntést az indokolta, hogy nagyon sok olyan fa van, amelynek ‘csak’ a felső részét, vastagabb ágait törte le a vihar. Ezeknek az esését azonban a mellettük lévő fák felfogták. Továbbá vannak olyan kicsavart fák, amelyeket csak a mellettük lévők tartanak. Ezek bármikor rázuhanhatnának valakire. Kedden kint volt a Járási Környezetvédelmi Hivatal képviselete. Ők fogják eldönteni, hogy mi a további teendő. Az elsődleges vélemény az volt, hogy ezeket a fákat el kell távolítani. A gond csupán az, hogy az érintett terület tulajdonosa az állami Vízgazdálkodási Építővállalat (Vodohospodárska výstavba, š.p.), ami kissé bonyolítja a helyzetet. Amíg a probléma nem lesz megoldva, érvényben marad a rendkívüli állapot. Bízom benne, hogy mielőbb megoldódik a helyzet, ugyanis most kerülő utat használnak a turisták, kerékpárosok, így nem haladnak át községünkön. Karva község fejlődése szempontjából pedig a turizmus megtartása és fejlesztése kiemelten fontos.”

Áramszünet volt Gútán

Gútán is gondokat okozott a szélvihar, elsősorban amiatt, hogy megszakadt az áram- és vízszolgáltatás. Szerencsére azonban messze nem alakult ki akkora katasztrófahelyzet, mint a Karva-Dunamocs-Búcs háromszögben

„Szerencsénk volt, hogy ez a vihar elkerült minket – nyilatkozta Halász Béla, Gúta polgármestere. – Ugyan városunkban is több problémával szembesültünk, életbe vágó helyzettel is, ám a segítőkész embereknek hála, ezeket megoldottuk. Miközben a trencséni Pohoda fesztivált szinte letarolta, és a szűkebb régióban is súlyos károkat okozott, nálunk az éppen ekkor zajló Hajómalom fesztivált sem kellett lefújni, köszönhetően a dízel áramfejlesztőnek. Este nagyjából 21:40-kor helyreállt az áramszolgáltatás a városban is, a vízszolgáltatással együtt, hiszen a pumpák árammal működnek. Egyes külterületeken csak később sikerült elhárítani a hibákat”.

A polgármester nehezményezte, hogy személyét és a városvezetést trágár támadások érték a közösségi oldalon, mintha ők tehetnének arról, hogy elment az áram és egy ideig nem volt víz. „Bármikor történhet valami, nem tudhatjuk előre. De azt most már tudjuk, ki az akire számíthatunk és ki az, akire nem! Mi utóbbiakon is segíteni fogunk, ha bajba kerülnek, mert emberek vagyunk és maradunk!” – szögezte le Gúta vezetője, megjegyezve, hálásak lehetnek a sorsnak azért, hogy senkinek nem történt baja a városban, beleértve a fesztiválra kilátogatókat is.

JN.

(Cikkünk a Delta eheti számában jelent meg.)

Lecsapott a villámárvíz régiónkra
Az önkéntes tűzoltókra egész évben számíthatunk

Top