Két hónapig tarthat a csallóközi főút felújítása

Múlt szerdán megkezdődött a 63-as főút felújításának újabb szakasza Csallóközaranyos és Örsújfalu között, mintegy 6 kilométeres szakaszon. A munkálatokat szeptember közepéig kell befejezni. Addig viszont az autósoknak el kell viselniük az ezzel járó kellemetlenséget.

Pár éve már zajlik a Komáromból Dunaszerdahelyre és Pozsonyba vezető I/63-as csallóközi főút felújítása. Az állami utat szakaszonként újítják, most az Örsújfalu és Csallóközaranyos közötti rész rekonstrukciója kezdődött meg. Régiónk autósai régóta vártak erre, ugyanis az egyik legrosszabb állapotban lévő útszakaszról van szó, amelyet az évek során kigyúrtak a járművek, vályúk alakultak ki a keréknyom-vonalakon, ami biztonsági kockázatot jelent.

A felújítás megkezdéséről Ruman Patrik komáromi városi képviselő adott hírt a facebook közösségi oldalon, egy fotót is megosztva, melyen Zuzana Matejičková (Smer-SD) parlamenti képviselővel és Keszegh Béla, Komárom polgármesterével együtt láthatók a Szlovák Közútkezelő Vállalat (SSC) pozsonyi székháza előtt. „Ez a komáromi önkormányzat, a közútkezelő vállalat és a Zuzana Matejičková parlamenti képviselő közös munkájának eredménye” – írta bejegyzésében. Ruman Patrik kérdésünkre pontosította, az útfelújítás mellett közösen lobbiztak azért, hogy mihamarabb megkezdődjön az izsai körforgalom építése, illetve Komárom a jövőben is gond nélkül meríthessen a városon belüli kerékpárutak építésére rendelkezésre álló pályázati forrásból.

Jó hír, hogy a felújítás csaknem a teljes Örsújfalun keresztülhaladó útszakaszt érinti, szerdán innentől indulva kezdték meg munkálatokat. A megrendelő SSC és a kivitelező Eurovia SK vállalat vezette konzorcium közötti megállapodásból kiderül, a munkálatok megindulása után 60 napon belül kell befejezni az érintett 6 kilométeres útszakasz (a 89,3 km és a 95,3 km között) rekonstrukcióját – vagyis szeptember közepéig.

Az utat 500 méteres szakaszonként újítják majd, egy időben ekkora területen zajlanak majd munkálatok, mindig csak az úttest egyik oldalán dolgozva, félpályás útlezárás mellett. Elsőként a régi aszfaltot marják fel a teljes szakaszon – ez Örsújfalun már zajlik –, majd csak ezt követően kezdődik az új aszfaltburkolat felvitele, szintén szakaszonként. Végül az út szélén fejezik be a munkálatokat és felfestik az úttestre a közlekedési jeleket. Az éppen aktuális munkaterület elejénél és végénél egy-egy építőmunkás fogja leállítani, irányítani a forgalmat, szükség esetén beengedni az autókat az út menti ingatlanokhoz.

A Csallóközaranyos és Örsújfalu közötti útszakasz felújítása 2 millió euróból valósul meg. A kivitelező 5 éves garanciát nyújt, ez idő alatt díjmentesen köteles kijavítani a keletkező hibákat.

(cs)
(Cikkünk a Delta eheti számában jelent meg.)

Top